En spesiell fisk til en spesiell anledning

Norsk kveite er en fisk med en lang og spesiell historie i vår kultur. Ti tusen år gamle helleristninger fra steinalderbosetninger langs kysten vitner om hvordan våre forfedre hyllet kveita; Den Hellige Fisken, eller Gudefisken, som den ble kalt.
Redaksjonen
10 August 2004 - 10:00

Fiskerbefolkningen trodde kveita var en personifisering av den norrøne guden Balder, den milde og vise guden. Kveita ble derfor gitt de samme egenskaper.

For nordmenn er det tradisjon å servere kveite ved spesielle anledninger, som jul, bryllup og søndagsmiddager, eller til betydningsfulle gjester. Også utenlandske kokker har blitt innviet og fører nå tradisjonen videre. Slik har Norsk kveite blitt en ettertraktet fisk langt utenfor Norges grenser. Opplevelsen av den milde, gode smaken gir nytt liv i de mer enn ti tusen år gamle mytene om at kveita er en gave fra de gamle gudene.

Stor og flat
Norsk Kveite er en stor flatfisk med lite hode og liten hale. Den har en hvit underside og mørk overside. I levende tilstand vil pigmentet på oversiden skifte farge og tilpasse seg omgivelsene. Oppdrettet kveite er gjerne mørkere enn vill kveite, spesielt etter slakting.

Kveite er et anvendelig sjømatprodukt som er fast og lett å arbeide med. Fiskekjøttet er kjent for sin hvite farge og tykke filet, noe som gir muligheter for kreativ kokekunst. Fiskens egenskaper er slik at den fremhever andre smaker og farger i tilbehøret. Dette gjør den perfekt sammen med smaksrike urter, fargerike grønnsaker og delikate sauser.

Beina lette å fjerne
Kveite har store bein som er lett å fjerne. Fiskefileten har en fast, god og flakende struktur som gjør den lett å tilberede på mange ulike måter. Skinnet er smaksrikt og sunt å spise. Ved finnene har kveita et rikt og ettertraktet Omega 3 fett som smaker godt. Norsk kveite har en kjøttaktig konsistens som gir en god metthetsfølelse, selv hos gjester med større appetitt.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

Les mer om den spennende oppskriftskonkurransen

Les spennende historier om kveita

Les mer om All verdens vin

Fakta om kveite
Hippoglossus hippoglossus - Atlantic halibut - Flétan del l`Atlantique - Heilbutt

Sesong: April - desember

Størrelse: Opptil 3 meter. Vekt opptil 300 kg.
 
Fisken/fisket
Kveita er den største av alle flyndrefiskene, med grå øyeside og hvit blindside. Som ung finnes den på kysten og på relativt grunt vann, mens store kveiter vanligvis holder til på 300 - 2.000 m dyp. Gytingen foregår på 300 - 700 m dyp, i dype groper på havbanken langs kysten, eller i fjordene. Viktige gyteområder ved siden av Norskekysten er Færøyene, på ryggen mellom Grønland, Island og Skottland, i Danskestredet, Davisstredet og på New Foundlands-bankene. Kveita er en art som er svært følsom for beskatning; den er stedbunden, har langsom vekst og sen kjønnsmodning. Foruten minstemål og maskeviddebegrensninger er fiske av kveite med garn, trål, snurrevad eller andre bundne redskaper forbudt i tidsrommet 20. desember til 31. mars. Det stilles i dag store forventninger til forsknings- og utviklingsarbeidet som pågår for å starte kommersielt oppdrett av kveite.

Vanlige fangstredskaper: Line, bunngarn.

Anvendelse:
Kveite er en av våre best betalte matfisker. Kjøttet er hvitt, fast og velsmakende. Den omsettes fersk eller frossen i skiver, filet eller som hel fisk. Kveite kan stekes, kokes, grilles og brukes i ulike retter.

Næringsinnhold:
Fettinnholdet i kveite kan variere en del, men den vil vanligvis inneholde om lag 1 gram Omega-3 fettsyrer pr. 100 g filet og er en god kilde til vitamin D. Kveite er en god proteinkilde, og den inneholder også en god del selen.

Kilde: Eksportutvalget for fisk

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her