Godbiter i pollisten
Endelig er de kommet: de første korsikanske vinene på evigheter

Endelig er de kommet: de første korsikanske vinene på evigheter

Pollista har vært kjemisk fri for korsikansk vin i årevis, men nå er en av de mest interessante nyere produsentene på plass. Kjenn din besøkelsestid, for det er viner som lages i mikrovolum.
Aase E. Jacobsen
17 Juli 2019 - 13:45

Hva er greia med Korsika, kan det være noe å mase om, vin fra en ferieøy, tenker du kanskje? Ja, det skal jeg si deg: Korsika er en vinmessig perle som i stor grad franske vinelskere har holdt for seg selv, kanskje fordi Korsika til tross for å være fransk territorium siden 1769 (samme år som korsikaneren Napoleon Bonaparte ble født), er det mest eksotiske franske du kan finne.

Det som gjør Korsika annerledes er dels vinstilen, først og fremst representert ved den røde druen niellucciu som er det samme som sangiovese, men også den hvite vermentinu som i Sør-Frankrika kalles rolle, og som Korsika har til felles med italienske Liguria (hvor den heter pigato) og Sardinia.

Niellucciu-druer med Korsikas dramatiske landskap i bakgrunnen.

Vekstforholdene er dessuten unike i fransk sammenheng med svært høyt antall soltimer og lite nedbør. Sist, men ikke minst består Korsika av en myriade ulike underområder som alle har sine særegenheter, hvilket gjør at det ikke finnes én, men flere korsikanske vinstiler.

Som i andre solrike områder utfordres Korsikas vinmarker av turismen. Mot 32.000 hektar i 1976 er det nå rundt 7.000 hektar dyrket med vindruer. Fordelen fra et kvalitetssynspunkt er at de som er erstattet av turismeutvikling, er de som var minst interessante og lå på den flatere og lettere utbyggbare østsiden. Selv om det finnes så mange som 40 ulike sorter selv om AOC-ene kun åpner opp for noen få. Innen Patrimonio AOC på nordspissen av Korsika, for øvrig Korsikas første AOC fra 1968, er det nielluciu og vermentinu (druenavn på korsikansk dialekt) som gjelder.

Nicolas Mariotto Bindi.

Her som mange andre steder består kremen av en håndfull sterkt kvalitetsorienterte produsenter, som ofte er annerledestenkende.

Nicolas Mariotti Bindi og hans Cantina di Torra er en slik. Den tidligere juristen valgte vin i stedet og kom til Patrimonio via Beaujolais.

Vinmarkene i Carcu.

Hans røde Cant. di Torra Hors-Série Rouge 2016 har da også flere likhetstrekk med beaujolais på cru-nivå enn med sangiovese som altså er druesorten som her dyrkes i kalkholdig leirjord. Den er mineralsk med mørkere syrlig frukt og deilig munnfølelse og god fasthet. En fortsatt ung vin som smaker fortreffelig til en sommerlig meny, men som også gjør seg med mer høstlige komposisjoner, og ikke minst har et bra lagringspotensial.

Prøv vinen til denne korsikanske asado-oppskriften 

Med navnet Hors-Serie – som betyr utenfor serien eller programmet – sikter han til at den er en blanding av druer fra ulike parseller de i alt 7,5 hektarene med både nielluccii og vermentinu som han fra 2016 forpakter for bruk til Cantina di Torra-vinene. De ligger i Carcu i Poggio d'Oletta som er en av sju kommuner i Patrimonio AOC.

Vermentinu-druer.

Han lager også en vermentinu med samme navn, men i dette tilfellet legger han en annen mening i begrepet.

Cant. di Torra Hors-Série Blanc 17/18 er nemlig en blanding av to veldig forskjellige årganger. Rikdommen fra druer høstet med full modning i 2017, og som har fått 12 måneder på bunnfallet i ståltanker som gir ytterligere fedme, balanseres av friskheten fra ikke like modne druer i kjøligere 2018. En vri han lykkes med, for vermentinu er en drue som kan bli svær på mange måter.

Denne utgaven er da også svært intens og kompleks med aromaer av røyk og blomster samt syrlig og moden frukt. Den har en tanninaktig struktur og solide 13.8 prosent alkohol, en alkoholprosent mer enn den røde. Så fungerer denne vinen til like rike retter som den røde, men med hovedvekt på havet, så vel med og uten skall eller skjell.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her