Endelig fredag

Fredager kan være så mangt. Noen ganger er vi fulle av overskudd, med massevis av inspirasjon til å lage noe godt. Andre ganger er du helt på felgen og ønsker å stupe rett til sengs - selv om sulten gnager innvendig. Apéritif forsyner deg med enkle oppskr
Redaksjonen
23 Oktober 1999 - 15:58

Finn frem oppskrifter med få ingredienser når du er sliten og lite kreativ. Ta gjerne i bruk pakker eller poser hvor du bare tilsetter det siste selv. Velger du kylling som basis har du mange alternativer å velge mellom, sier matkonsulent Marit Haugen ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
 
- Vil du lage maten fra bunnen av, og ha middagen klar på kort tid, er kyllingfiletene flotte å bruke. Kombiner gjerne med fersk pasta. Da har du middag på under 10 minutter. Samtidig vil jeg gjerne slå et slag for eggepanner. I en eggepanne kan du tilsette nær sagt hva du måtte ønske; kokte/stekte poteter, pølser, bacon, pasta og grønnsaker - for å nevne noen av mulighetene. Også eggepannene er ferdige på cirka 10 minutter, sier Haugen.
Fredagskos for to
2 porsjoner
500 g kyllingvinger
 
Grillsaus:
3 ss chilisaus
1 ts sennep
1 ts vineddik
1 ts worcestershiresaus
1 ss olje
1 båt presset hvitløk
salt og pepper
 
Legg kyllingvingene på smurt aluminiumsfolie i langpannen. Pensle over med grillsausen. Sett inn på midterste rille i stekeovnen ved 200 °C i ½ time. Til en fredagskos for to hører det også med kalkunboller, guacamole og salsa (kjøpes ferdig). Ekstra kos blir det med følge av brødpinner eller tortillachips.
 
Drikkeforslag: En kald øl av pilstypen smaker godt til , eventuelt en smaksrik hvitvin som Carmen Chardonnay 1998 kr 96,50 (7058) eller en fyldig , krydret og samtidig saftig rødvin som Borba 1997 kr 74,80 (11608).
 
Kalkunboller:
200 g kvernet kalkunkjøtt
½ løk
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts knust rosmarin
3 ss vann
 
Bland alle ingrediensene og lag små boller. Stek bollene brune ved middels varme i en stekepanne.
 
Guacamole:
Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med en gaffel. Press over litt sitronsaft. Ha i 1 hakket tomat, 1 hakket chili, ½ hakket løk og litt finhakket, frisk koriander.
 
Vinforslag: En lett krydret og middels frisk hvitvin passer best, som Long Mountain Semillon Chardonnay 1997 kr 90,40 (13577).
 
Fredagsflørt
for to
2 kyllingfileter
1 pakke fersk pasta
eller 150 g båndspagetti
ca 25 blåskjell/muslinger (hermetiske)
3 båter hvitløk
4 ss hakket persille
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 knivsodd safran, eventuelt gurkemeie
 
Skjær kyllingfiletene i passe store munnfuller. Finhakk hvitløk og persille og fres det i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell. En sprø baguette smaker godt ved siden av. Server gjerne retten med et glass hvitvin. Husk å avslutte med en deilig dessert, for eksempel flamberte pannekaker (crépe suzette)
 
Vinforslag: Du trenger en fyldig hvitvin med bra friskhet som Fortant de France Viognier 1998 kr 89,30 (31364).
 
Flambert pannekake-flørt
(crèpe suzette)
Pannekakerøre:
1 dl hvetemel
1 ½ dl melk
1/2 ts salt
2 egg
 
Lag røre av mel, melk og salt. Pisk inn eggene. La røren stå og svelle 1/2 time. Stek tynne pannekaker og avkjøl dem. Stek eventuelt pannekakene dagen før og pakk den godt inn.
 
Suzettesaus:
2 ss smør
2 eggeplommer
1 dl melis
saft og skall av 1 appelsin og 1/2 sitron
ca. 2 ss konjakk
ca. 2 ss likør (appelsin/sitrus)
 
Smelt smøret i en panne. Rør sammen eggeplommer, melis, appelsin- og sitronsaft. Hell sausen i pannen, legg i pannekakene og la dem bli varme. Stenk over brennevin, la det bli varmt og tenn på. Pynt med appelsin-/sitronskall. Server gjerne med iskrem eller krem til.
 
Vinforslag: En ikke altfor søt dessertvin som Ch. Gravas 1995 fra Sauternes til kr 219,90 (30261).
 
Ostegratinerte kyllingfajitas
4 personer
2 grillede kyllinger
1 paprika
taco-/mex-krydder etter smak
1 liten boks sjampinjong i skiver
ca. 2 dl vann/sjampinjongkraft
8 tortillas
ca. 2 dl revet ost
 
Rens kyllingen for skinn og ben. Skjær kylling og paprika i små strimler. Varm olje i en panne og halve mengden med kjøtt og paprika. La alt bli varmt og dryss over krydder. Hell vann/sjampinjongkraft i pannen og kok opp. Hell alt over i en form og stek den andre halvparten med kjøtt og paprika. Fordel kjøttblandingen i tortilla-lompene og rull dem sammen. Legg lompene i en smurt, ildfast form og dryss over ost. Sett formen på midterste rille i stekeovnen ved 225 °C og gratiner i 10 minutter eller til osten har smeltet.
 
Vinforslag: Her trenger du bare en enkel vin, gjerne en pappvin som Utiel Requena Tempranillo kr 264 for tre liter (30454).
 
Spagetti-panne
50 g båndspagetti
6 egg
6 ss vann
1 ts salt og ½ ts pepper
½ tube smørbar ost
1 ½ dl revet gulrot
50 g strimlet kjøttpålegg
1 dl finsnittet purre, evt. vårløk
 
Kok spagettien som anvist på pakken. Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på smørbar ost. Fyll pannen med kokt båndspagetti, strimlet pålegg og purre. La eggepannen stivne under lokk. Spis pannen med følge av revne gulrøtter og brød.
Drikkeforslag: Godt vann eller øl.
 
Mager kyllingform
1 grillet kylling
200 g smørbar magerost
med skinke og persille
3 dl melk eller matfløte
50 g finhakket skinke (kan sløyfes)
1 bunt finhakket persille
1 ss soyasaus
 
Del kyllingen i serveringsstykker og legg den i en smurt, ildfast form. Kok opp melken og visp inn osten. Tilsett skinke, persille og soyasaus. Hell sausen over kyllingen og sett formen inn i stekeovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter til kyllingene er varm. Server med båndspagetti.
Drikkeforslag: Godt vann, øl eller en boksevin som Cuvée du Midi 1998 kr 253,80 for tre liter (13702).
 
Foto: Alf Börjesson
23.10.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her