Endelig fredag

Fredager kan være så mangt. Noen ganger er vi fulle av overskudd, med massevis av inspirasjon til å lage noe godt. Andre ganger er du helt på felgen og ønsker å stupe rett til sengs - selv om sulten gnager innvendig. Apéritif forsyner deg med enkle oppskrifter og selvfølgelig drikkefølge.

Finn frem oppskrifter med få ingredienser når du er sliten og lite kreativ. Ta gjerne i bruk pakker eller poser hvor du bare tilsetter det siste selv. Velger du kylling som basis har du mange alternativer å velge mellom, sier matkonsulent Marit Haugen ved Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt.
 
- Vil du lage maten fra bunnen av, og ha middagen klar på kort tid, er kyllingfiletene flotte å bruke. Kombiner gjerne med fersk pasta. Da har du middag på under 10 minutter. Samtidig vil jeg gjerne slå et slag for eggepanner. I en eggepanne kan du tilsette nær sagt hva du måtte ønske; kokte/stekte poteter, pølser, bacon, pasta og grønnsaker - for å nevne noen av mulighetene. Også eggepannene er ferdige på cirka 10 minutter, sier Haugen.
Fredagskos for to
2 porsjoner
500 g kyllingvinger
 
Grillsaus:
3 ss chilisaus
1 ts sennep
1 ts vineddik
1 ts worcestershiresaus
1 ss olje
1 båt presset hvitløk
salt og pepper
 
Legg kyllingvingene på smurt aluminiumsfolie i langpannen. Pensle over med grillsausen. Sett inn på midterste rille i stekeovnen ved 200 °C i ½ time. Til en fredagskos for to hører det også med kalkunboller, guacamole og salsa (kjøpes ferdig). Ekstra kos blir det med følge av brødpinner eller tortillachips.
 
Drikkeforslag : En kald øl av pilstypen smaker godt til , eventuelt en smaksrik hvitvin som Carmen Chardonnay 1998 kr 96,50 (7058) eller en fyldig , krydret og samtidig saftig rødvin som Borba 1997 kr 74,80 (11608).
 
Kalkunboller:
200 g kvernet kalkunkjøtt
½ løk
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts knust rosmarin
3 ss vann
 
Bland alle ingrediensene og lag små boller. Stek bollene brune ved middels varme i en stekepanne.
 
Guacamole:
Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med en gaffel. Press over litt sitronsaft. Ha i 1 hakket tomat, 1 hakket chili, ½ hakket løk og litt finhakket, frisk koriander.
 
Vinforslag : En lett krydret og middels frisk hvitvin passer best, som Long Mountain Semillon Chardonnay 1997 kr 90,40 (13577).
 
Fredagsflørt
for to
2 kyllingfileter
1 pakke fersk pasta
eller 150 g båndspagetti
ca 25 blåskjell/muslinger (hermetiske)
3 båter hvitløk
4 ss hakket persille
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 knivsodd safran, eventuelt gurkemeie
 
Skjær kyllingfiletene i passe store munnfuller. Finhakk hvitløk og persille og fres det i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell. En sprø baguette smaker godt ved siden av. Server gjerne retten med et glass hvitvin. Husk å avslutte med en deilig dessert, for eksempel flamberte pannekaker (crépe suzette)
 
Vinforslag : Du trenger en fyldig hvitvin med bra friskhet som Fortant de France Viognier 1998 kr 89,30 (31364).
 
Flambert pannekake-flørt
(crèpe suzette)
Pannekakerøre:
1 dl hvetemel
1 ½ dl melk
1/2 ts salt
2 egg
 
Lag røre av mel, melk og salt. Pisk inn eggene. La røren stå og svelle 1/2 time. Stek tynne pannekaker og avkjøl dem. Stek eventuelt pannekakene dagen før og pakk den godt inn.
 
Suzettesaus:
2 ss smør
2 eggeplommer
1 dl melis
saft og skall av 1 appelsin og 1/2 sitron
ca. 2 ss konjakk
ca. 2 ss likør (appelsin/sitrus)
 
Smelt smøret i en panne. Rør sammen eggeplommer, melis, appelsin- og sitronsaft. Hell sausen i pannen, legg i pannekakene og la dem bli varme. Stenk over brennevin, la det bli varmt og tenn på. Pynt med appelsin-/sitronskall. Server gjerne med iskrem eller krem til.
 
Vinforslag : En ikke altfor søt dessertvin som Ch. Gravas 1995 fra Sauternes til kr 219,90 (30261).
 
Ostegratinerte kyllingfajitas
4 personer
2 grillede kyllinger
1 paprika
taco-/mex-krydder etter smak
1 liten boks sjampinjong i skiver
ca. 2 dl vann/sjampinjongkraft
8 tortillas
ca. 2 dl revet ost
 
Rens kyllingen for skinn og ben. Skjær kylling og paprika i små strimler. Varm olje i en panne og halve mengden med kjøtt og paprika. La alt bli varmt og dryss over krydder. Hell vann/sjampinjongkraft i pannen og kok opp. Hell alt over i en form og stek den andre halvparten med kjøtt og paprika. Fordel kjøttblandingen i tortilla-lompene og rull dem sammen. Legg lompene i en smurt, ildfast form og dryss over ost. Sett formen på midterste rille i stekeovnen ved 225 °C og gratiner i 10 minutter eller til osten har smeltet.
 
Vinforslag : Her trenger du bare en enkel vin, gjerne en pappvin som Utiel Requena Tempranillo kr 264 for tre liter (30454).
 
Spagetti-panne
50 g båndspagetti
6 egg
6 ss vann
1 ts salt og ½ ts pepper
½ tube smørbar ost
1 ½ dl revet gulrot
50 g strimlet kjøttpålegg
1 dl finsnittet purre, evt. vårløk
 
Kok spagettien som anvist på pakken. Pisk sammen egg, vann, salt og pepper. Hell røren i en stekepanne og legg på smørbar ost. Fyll pannen med kokt båndspagetti, strimlet pålegg og purre. La eggepannen stivne under lokk. Spis pannen med følge av revne gulrøtter og brød.
Drikkeforslag : Godt vann eller øl.
 
Mager kyllingform
1 grillet kylling
200 g smørbar magerost
med skinke og persille
3 dl melk eller matfløte
50 g finhakket skinke (kan sløyfes)
1 bunt finhakket persille
1 ss soyasaus
 
Del kyllingen i serveringsstykker og legg den i en smurt, ildfast form. Kok opp melken og visp inn osten. Tilsett skinke, persille og soyasaus. Hell sausen over kyllingen og sett formen inn i stekeovnen ved 200 °C i ca. 20 minutter til kyllingene er varm. Server med båndspagetti.
Drikkeforslag : Godt vann, øl eller en boksevin som Cuvée du Midi 1998 kr 253,80 for tre liter (13702).
 
Foto: Alf Börjesson
23.10.99

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen