Drikke
Er dette verd turen?

Er dette verd turen?

Spesialpolordningen er nå godt inne i sitt tredje år og jeg lurer litt på om den har utspilt sin rolle. I hvert fall gjenstår det noe for å finne rollen.
Aase E. Jacobsen
06 September 2012 - 10:49

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

Selv om det er mange gode viner blant spesialpolsatsingen i september, er den ikke så veldig mye mer spennende enn det som allerede er i bestillingsutvalget (BU). Tar du med det som finnes i importørenes spesialimportlister, kommer ordningen helt klart til kort. For både BU-varer og spesialimportvarer kan du sitte trygt foran pc-en eller med ipaden i fanget og fråtse blant.

Ikke lenger gunstige priser

Spesialpolene er det fortsatt bare to av, og de må oppsøkes personlig. På grunn av EU-reglementet om fri konkurranse, kan ikke utvalget på spesialpolutsalgene offentliggjøres på vp.no på lik linje med BU-varene.

Dessuten er prisene ikke lenger veldig gunstige i spesialutvalget. Ofte er de endog høyere. Giacosa Barolo Falletto di Serralunga 2008 koster kroner 2412,40 for magnum på Vika og kroner 1099,80 for vanlig flaske i 2007-årgang. Forskjellen skyldes selvsagt prisoppgang for den ferskeste årgangen, og at magnum nesten alltid er dyrere enn dobbel pris, men likevel.

Noen viner overføres dessuten fra BU til spesialutvalg, med den konsekvensen at de øker i pris. Hele Terre Nere-sortimentet er nå reservert spesialpol, og det er da også en god grunn for å oppsøke Vika eller Valkendorfsgaten, for disse vinene stråler (som alltid). 

BU er bedre

En fordel med spesialpolene er likevel at du her kan finne helt spesielle viner som kommer i for små kvanta til at noen vil satse på dem gjennom bestillingsutvalget. Altså som et alternativ til spesialimport. Eller viner som aldri ville funnet veien til Norge siden eksportviljen er liten eller ikke-eksisterende hos produsenten, Roddolo er et eksempel på en slik. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor Terre Nere-vinene må være spesialpolprodukter. Kvantaene der er vel ikke så små?

I tillegg dukker det fortsatt opp en og annen vellagret vin – i denne omgangen er det all grunn til å ta av hatten for Giacosa Barolo Falletto di Serralunga 1999, ikke billig, den koster sine 1296 kroner – men du verden for en vin.

Køene kommer ikke til å bli lange førstkommende torsdag, men det gjør de definitivt neste gang, når Bordeaux er tema. Etter mitt skjønn burde spesialpolene konsentrere seg i mye større grad om å plukke opp vellagret vin fra klassiske områder og vin i svært begrensete kvanta – da er det verdt den ekstra (tidlige) turen. Alt det andre kan vi jo like godt kjøpe i BU – og da blir det flere glade vinkunder over hele landet – ikke bare i Oslo og Bergen.

Hvitvin, Italia - Sicilia

Hvitvin, Italia - Trentino-Alto Adige

Rødvin, Italia - Piemonte

Rødvin, Italia - Sicilia

Rødvin, Italia - Øvrig italiensk

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her