Drikke
Er dette verd turen?

Er dette verd turen?

Spesialpolordningen er nå godt inne i sitt tredje år og jeg lurer litt på om den har utspilt sin rolle. I hvert fall gjenstår det noe for å finne rollen.
Aase E. Jacobsen
06 September 2012 - 10:49

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

Selv om det er mange gode viner blant spesialpolsatsingen i september, er den ikke så veldig mye mer spennende enn det som allerede er i bestillingsutvalget (BU). Tar du med det som finnes i importørenes spesialimportlister, kommer ordningen helt klart til kort. For både BU-varer og spesialimportvarer kan du sitte trygt foran pc-en eller med ipaden i fanget og fråtse blant.

Ikke lenger gunstige priser

Spesialpolene er det fortsatt bare to av, og de må oppsøkes personlig. På grunn av EU-reglementet om fri konkurranse, kan ikke utvalget på spesialpolutsalgene offentliggjøres på vp.no på lik linje med BU-varene.

Dessuten er prisene ikke lenger veldig gunstige i spesialutvalget. Ofte er de endog høyere. Giacosa Barolo Falletto di Serralunga 2008 koster kroner 2412,40 for magnum på Vika og kroner 1099,80 for vanlig flaske i 2007-årgang. Forskjellen skyldes selvsagt prisoppgang for den ferskeste årgangen, og at magnum nesten alltid er dyrere enn dobbel pris, men likevel.

Noen viner overføres dessuten fra BU til spesialutvalg, med den konsekvensen at de øker i pris. Hele Terre Nere-sortimentet er nå reservert spesialpol, og det er da også en god grunn for å oppsøke Vika eller Valkendorfsgaten, for disse vinene stråler (som alltid). 

BU er bedre

En fordel med spesialpolene er likevel at du her kan finne helt spesielle viner som kommer i for små kvanta til at noen vil satse på dem gjennom bestillingsutvalget. Altså som et alternativ til spesialimport. Eller viner som aldri ville funnet veien til Norge siden eksportviljen er liten eller ikke-eksisterende hos produsenten, Roddolo er et eksempel på en slik. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor Terre Nere-vinene må være spesialpolprodukter. Kvantaene der er vel ikke så små?

I tillegg dukker det fortsatt opp en og annen vellagret vin – i denne omgangen er det all grunn til å ta av hatten for Giacosa Barolo Falletto di Serralunga 1999, ikke billig, den koster sine 1296 kroner – men du verden for en vin.

Køene kommer ikke til å bli lange førstkommende torsdag, men det gjør de definitivt neste gang, når Bordeaux er tema. Etter mitt skjønn burde spesialpolene konsentrere seg i mye større grad om å plukke opp vellagret vin fra klassiske områder og vin i svært begrensete kvanta – da er det verdt den ekstra (tidlige) turen. Alt det andre kan vi jo like godt kjøpe i BU – og da blir det flere glade vinkunder over hele landet – ikke bare i Oslo og Bergen.

Hvitvin, Italia - Sicilia

Hvitvin, Italia - Trentino-Alto Adige

Rødvin, Italia - Piemonte

Rødvin, Italia - Sicilia

Rødvin, Italia - Øvrig italiensk

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her