Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Bordeaux

Bordeaux

Er kooperativene redningen?

Er kooperativene redningen?

Selv om de sjelden får oppmerksomhet, spiller kooperativene i Bordeaux en stadig viktigere rolle. En ting er kjente varemerker som Mouton-Cadet og Baron de Lestac, noe annet er måten kooperativene jobber for stadig økt kvalitet i regionen.
08 Mai 2018 - 14:40

Bordeaux-området har 36 kooperativer og fire sammenslutninger av kooperativer. Det betyr til sammen 6600 vinbønder som for det meste leverer druer til kooperativene. Det gir et årlig gjennomsnitt på 5,4 millioner hl, eller 720 millioner flasker, som igjen vil si 80 prosent av hele Bordeaux’ produksjon. 

En knapp halvpart av dette er vin som merkes med Bordeaux eller Bordeaux Supérieur.

For tjue år siden var prisforskjellen mellom en slik vin og de klassifiserte slottsvinene 1 til 7 eller 1 til 10 for førstecruene. I dag er forskjellene 1 til 100, noe som er en utfordring for regionen som sådan. Ekstremt rike slottseiere på den ene siden og vinbønder på konkursens rand på den andre skaper dårlig stemning. 

Mye av det enorme arealet må høstes inn ved hjelp av maskiner. Foto: ©FreeProd

Men det finnes også positive tendenser. Prisene for vanlig bordeauxvin øker. Mellom 2004 og 2015 økte prisen målt per 900 liter vin fra 780-800 euro til 1250 euro. Spesielt gledelig er det at også kvaliteten øker. 

Jobber med risikoviljen

Så langt har bordeauxprodusentene, i motsetning til andre franske områders produsenter, unngått at vinen deres selges til én euro i supermarkedet. I tillegg øker også arealet per vinbonde, fra 9 hektar i 2010 til 12 i 2015. Det betyr at stadig flere har nådd et volum som gjør at de kan leve av det og ikke minst at de kan investere i kvalitetsøkning. Selv om det for mange likevel innebærer å sette seg i gjeld. 

Den vanlige måten å belønne vinbønder på er etter volum levert til kooperativet. Nå er en modell hvor kvalitet kommer foran volum, innført. Ved hjelp av verktøy som GrapeScan, som måler sukker- og syreinnhold, samt innslag av råte, premieres de som leverer den beste råvaren. 

 

Selv om dette rent teknisk var enkelt å introdusere, var det vanskeligere å få forståelse for viktigheten og nødvendigheten av kvalitet. Spesielt siden det ofte innebærer å utsette innhøstningen og dermed ta større risiko da været blir mer og mer ustabilt jo senere på høsten du kommer. Ikke alle vinbønder er like risikovillige. 

Et annet forhold er hvordan druene fraktes fra vinmarken til kooperativet. En lastebil kan ta opptil sju tonn med druer, men forsvarlig mengde for å unngå at druene blir most underveis, er inntil tre tonn. Det betyr altså flere kjøreturer og høyere kostnader. Men dette er også den eneste måten kooperativene kan håndtere hver leveranse slik at maksimal kvalitet sikres. 

Kvalitetsorientert regime

Univitis, Rauzan og Union de Guyenne er tre kooperativer i Entre-Deux-Mers i Bordeaux. De er blant de største og har en klar kvalitetsstrategi. Alle ledes av unge, velutdannete dynamiske personer med vilje til å lage best mulig vin og å erobre nye markeder. 

Univitis kontrollerer 2000 hektar og 230 vinbønder. Likevel er det 90 av dem som står for 80 prosent av volum. Kooperativet dekker hele kvalitetsspekteret med flere enn 100 varemerker. Årsaken til den store mengden er sammensatt. For det første deles kvaliteten inn i tre, A, B og C, som igjen er tilgjengelig for så vel restaurant som detaljhandel. Videre lager de en rekke private labels. Dessuten finnes noen av varemerkene som toppvinen Château les Vergnes, i flere utgaver. På toppen kommer alt i tre kulører: rød, hvit og rosé. 

Strategien hviler på tre pilarer: total kontroll over verdikjeden, ingen kompromisser hva angår kvalitet og kundeinvolvering. Antall kunder er få. 80 prosent av volum ender hos 20 kunder og 55 prosent i Frankrike. På eksportmarkedet er Asia og Brasil viktige. Dette kooperativet er siden 1992 en av hovedleverandørene til Mouton-Cadet. 

Nødvendig markedstilpasning

Rauzan er det største vinfabrikkanlegget i Bordeaux og største produsent av AOC-vin i hele Frankrike. Etter fusjon med et mindre kooperativ i 2008, samler det nå 277 vinbønder, 3200 hektar og en årlig produksjon tilsvarende 23 millioner flasker. Merlot står for 75 prosent av volum for de røde vinene. 

Her vektlegges økologisk dyrking samt høy servicegrad. Aromaprofilen til en vin tilpasses den enkelte kundes ønsker. For eksempel tas det avgjørelser for 75 prosent av rosévinvolum allerede om vinteren før innhøstningen og i vinmarken. Roséene lages av cabernet franc siden det gir en ekstra friskhet til vinen. Kontroll med distribusjonen er et annet punkt. Mesteparten av eksporten går til de nye markedene i sør og øst. Mouton-Cadet er en viktig kunde. Det er også Castel som lager konkurrenten Baron de Lestac. Rauzan jobber bevisst med risikoanalyse. Deres største kunde får ikke stå for mer enn 10 prosent av volum.  

Union de Guyenne er enda større enn Rauzan med 3800 hektar og 260 vinbønder, og er en sammenslåing av fire mindre koop-er: Blasimon, Genissac, Sempei og Sauveterre. 

Det satses mye på arbeidet i vinmarken siden det er avgjørende for kvaliteten på den endelige vinen. Innovasjon er en annen styrke. Deres Crémant Rosé Brut er en stor suksess med mer enn én million flasker solgt rett etter lansering. 

Det er all grunn til å tro at denne vinen får følge av flere, også fra andre kooperativer, siden markedstilpasning er helt nødvendig for den kooperativkontrollerte delen av Bordeaux.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår
Ukens kake
Karlsbaderboller med rabarbra

Boller fylt med rabarbra gir en klar smak av vår

Rabarbraen i hagen er ikke klar ennå, men i butikken og kanskje også i fryseren finnes det noe du kan bruke i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover
Godbiter i pollisten

Nå kan sommeren (og friheten) bare komme - her er vinen som passer i tiden framover

Det er denne rødvinen du skal nyte i den lyse og friere tiden vi går i møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I mai er det rekordmange nyheter på polet. Her kan du studere 1320 smaksnotater
+
Test
Nyheter og nye årganger i BU og TU mai 2021

I mai er det rekordmange nyheter på polet. Her kan du studere 1320 smaksnotater

Aldri har det vært større aktivitet på polet enn nå. Derfor lanseres nyhetene på en onsdag, for det er ventet enormt trykk når alle disse lekkerbiskenene legges ut for salg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med dette i kjøleskapet er du godt forberedt på lysere tider
+
Ukens vin

Med dette i kjøleskapet er du godt forberedt på lysere tider

Nordmenn elsker rosa viner fra Piemonte, og du kommer garantert til å like den hvite også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her