Er lykken vin i butikken?

Unge Høyres leder, Ine Marie Eriksen, vil ha vin på super'n og håper at prisene vil synke om monopolordningen legges død. Men er ikke det ganske naivt av en politiker når mesteparten av det du betaler for vin er avgifter fastsatt av våre folkevalgte? Og e
Redaksjonen
23 Juli 2001 - 17:09

Valgkampen er i full gang og som vanlig florerer det med fagre løfter og mer eller mindre veloverveide forslag for å lokke velgere til seg og sitt. Unge Høyres leder Ine Marie Eriksen håper på lavere priser på vin hvis denne typen drikke får slippe å stå i polets hyller men heller tilbys av eksempelvis Rimi. Det er en menneskerett å kjøpe vin på super'n, sier hun.

Vi for vår del har vanskelig for å forstå at Ine Marie har tenkt veldig mye igjennom sitt forsvar for menneskeretten. Erfaringer fra andre land tilsier at det kun er relativt få av de aller rimeligste produktene som da blir bredt tilgjengelig og kanskje noe rimeligere.

Hva mener du selv? Les videre, eller stem her (klikk på linken).

Bredde?
Det er også rimelig å anta at Rimi ikke vil ha særlig mange flasker som du kan velge mellom. I Oslo Sentrum eksempelvis finnes det nå snart ikke annet enn Rema og Rimi og hvor skal du da handle dine gode flasker? Ine Marie har distriktene i tankene og det er jo pent av henne. Men er det sannsynlig at matvarebutikker utover det ganske land vil ha et bedre utvalg enn Rimi i Oslo?

Vi tror, og det med god grunn, at vin som ikke selger i hundretusener vil bli overlatt til spesialforretninger og dermed vanskeligere tilgjengelig enn i dag. Dermed sannsynligvis også dyrere enn i dag. Det betyr også at Vinmonopolets enorme bredde av kvalitetsprodukter (bestillingsutvalget medregnet) vanskelig vil kunne fortsette.

Liten fortjeneste
I dagens monopolsituasjon ser vi at de norske importørene er nøkterne med sin avanse på rimelige viner, og at det er alkoholavgiftene som er ansvarlig for den store prisdifferansen i forhold til våre naboland. Denne alkoholavgiften er relativt flat, og for internasjonalt dyrere viner nyter vi godt av det, da de norske importørene også her beregner seg svært liten fortjeneste sett i internasjonal målestokk. Amerikanske, italienske og spanske viner som i Norge koster om lag 250 kroner eller mer, er ofte dyrere i sine hjemland og ellers i Europa.

Ikke bare positivt
Når det er sagt, er det riktig å påpeke at vi ikke på noen måte synes at Vinmonopolet er uten feil og lyte. Mangt kunne gjøres langt bedre. Mye er i ferd med å skje når det gjelder tilgjengelighet for folk utover landet. Men kanskje vi som er glad i vin ikke skal la oss lure til å tro at vin på super'n er frelsen. Det er godt å kunne velge blant flere hundre forskjellige flasker og ikke 20 som sannsynligvis blir den jevne Rimi-butikks utvalg.

Hva synes du? Her kan du stemme (klikk på linken).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her