- Et angrep på vinmonopolordningen

Forslaget fra Særavgiftsutvalgets flertall om å øke alkoholavgiftene med 10 prosent er et angrep på vinmonopolordningen mener Vin- og brennevinleverandørenes forening.
Redaksjonen
25 Juni 2007 - 09:00

Mer grensehandel
- Dersom forslaget blir gjennomført, vil grensehandelen i Sverige og Danmark øke betydelig, og omsetningen i norske butikker og vinmonopol vil gå ned. Regjeringen har ambisjoner om å opprette distriktspol og utjevne ulikhetene i tilgang mellom by og land, og bør legge dette forslaget rett i skuffen, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).
 
Særavgiftsutvalgets flertall foreslår å øke alkoholavgiftene i Norge med 10prosent i første omgang. VBF spår at forslaget vil redusere Vinmonopolets salg av vin og brennevin og gjøre det vanskeligere å opprettholde små utsalg og minipol, dersom det blir gjennomført.
 
Økt markedsandel
- Etter avgiftsreduksjonene 2002-2003 har Vinmonopolet økt sin markedsandel og mer av alkoholomsetningen i Norge har kommet inn i lovlige og kontrollerte former. Utvalgets flertall foreslår å reversere denne positive utviklingen, ikke minst i distriktene. I mindre lokalsamfunn selger Vinmonopolet relativt sett mer brennevin og mindre vin. En prisøkning vil ramme brennevin hardere enn vin fordi avgiften utgjør større andel av prisen. Derfor er flertallets forslag et angrep på Vinmonopolet i distriktene. Jeg tror tanken om minipol i distriktene må skrinlegges hvis avgiften økes, uttaler Jordheim.
 
Mindre respekt
Flertallets forslag om prisøkning på alkohol vil ifølge VBF føre til at grensehandelen i Sverige med brennevin øker betydelig. Også grensehandelen i Danmark vil øke. Kombinert med redusert brennevinssalg gjennom Vinmonopolet vil forslaget dermed ramme småsteder i grensefylker i dobbelt forstand.
 
Lokkevare
- Alkohol er prissensitivt og en lokkevare, derfor vil grensehandelen øke mer enn prisen settes opp. Små og mellomstore tettsteder langs grensen til Sverige vil neppe kunne ha vinmonopolutsalg under slike forhold. I Hedmark handler folk allerede like mye alkohol i Sverige som i Norge, og her vil småstedene rammes hardt dersom prisene på Vinmonopolet økes, mener Jordheim.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her