Ukens vin
Et av polhyllas aller beste kjøp

Et av polhyllas aller beste kjøp

Denne Rioja-vinen holder koken i årgang etter årgang, og prisen er fortsatt «innafor».
Aase E. Jacobsen
16 August 2015 - 14:35
Izadi Reserva er nå å få i den gode 2011-årgangen.

Izadi Reserva 2011 er kjøttfull og god vin med masse frisk bærfrukt, tydelig fatpreg, men så langt unna den litt slitne og søtladne kommersielle riojastilen som fortsatt er populær på andre siden av kjølen (og sikkert blant mange nordmenn på «harrytur»).

Mye eik, men likevel innafor

Den har et veldig godt lagringspotensial, både takket være at produsenten åpenbart har investert i godt druemateriale og omsorgsfull vinmaking. Noen vil kanskje synes den har for uttalt eikepreg, jeg tilhører selv fatskeptikerne.

Les om hva fatlagringen gjør for vinen

Men så lenge det er et rent og godt fatpreg, som harmonerer med vinens øvrige kvaliteter, som her gir seg uttrykk i form av veldig god frukt, er det med på å skille den ut. Ikke bare fra andre riojaviner, men også i et marked hvor stadig flere produsenter vegrer seg for å gi vinen eikepreg.

150 kroner er ellers en veldig god pris for denne rødvinen som har vært å finne i polets spanske basishylle i mange år. Det betyr at den både har mange lojale «følgere» og kanskje heller ikke så mange kvalitetsmessig like sterke konkurrenter i samme prissjikt.

Vinnere og tapere

Vinmonopolets kriterier for at en vin skal beholde hylleplassen har nemlig bare med hvor mye den selger i sitt respektive prissegment, ikke øvrige forhold som bredden i tilbudet fra samme område. Rioja er dessuten på litt vikende front med en nedgang i salget fra 2013 til 2014 på de siste 12 måneder på 4,7 prosent (som riktignok er bedre enn for Spania sett under ett).  

Det er særlig de «store» merkene som får svi. Noen har halvert salget siden 2010. Izadi er en av vinnerne og ligger nå på en sjuendeplass blant de meste solgte riojavinene.

  • Produsent:
    Bod. Izadi
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Rioja
    Pris:
    219.90 kr
    Varenummer:
    4599501
    87 POENG
    Izadi Reserva
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her