Ukens vin
Et av polhyllas aller beste kjøp

Et av polhyllas aller beste kjøp

Denne Rioja-vinen holder koken i årgang etter årgang, og prisen er fortsatt «innafor».
Aase E. Jacobsen
16 August 2015 - 14:35
Izadi Reserva er nå å få i den gode 2011-årgangen.

Izadi Reserva 2011 er kjøttfull og god vin med masse frisk bærfrukt, tydelig fatpreg, men så langt unna den litt slitne og søtladne kommersielle riojastilen som fortsatt er populær på andre siden av kjølen (og sikkert blant mange nordmenn på «harrytur»).

Mye eik, men likevel innafor

Den har et veldig godt lagringspotensial, både takket være at produsenten åpenbart har investert i godt druemateriale og omsorgsfull vinmaking. Noen vil kanskje synes den har for uttalt eikepreg, jeg tilhører selv fatskeptikerne.

Les om hva fatlagringen gjør for vinen

Men så lenge det er et rent og godt fatpreg, som harmonerer med vinens øvrige kvaliteter, som her gir seg uttrykk i form av veldig god frukt, er det med på å skille den ut. Ikke bare fra andre riojaviner, men også i et marked hvor stadig flere produsenter vegrer seg for å gi vinen eikepreg.

150 kroner er ellers en veldig god pris for denne rødvinen som har vært å finne i polets spanske basishylle i mange år. Det betyr at den både har mange lojale «følgere» og kanskje heller ikke så mange kvalitetsmessig like sterke konkurrenter i samme prissjikt.

Vinnere og tapere

Vinmonopolets kriterier for at en vin skal beholde hylleplassen har nemlig bare med hvor mye den selger i sitt respektive prissegment, ikke øvrige forhold som bredden i tilbudet fra samme område. Rioja er dessuten på litt vikende front med en nedgang i salget fra 2013 til 2014 på de siste 12 måneder på 4,7 prosent (som riktignok er bedre enn for Spania sett under ett).  

Det er særlig de «store» merkene som får svi. Noen har halvert salget siden 2010. Izadi er en av vinnerne og ligger nå på en sjuendeplass blant de meste solgte riojavinene.

  • Produsent:
    Bod. Izadi
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Spania Spania
    Område:
    Rioja
    Pris:
    219.90 kr
    Varenummer:
    4599501
    87 POENG
    Izadi Reserva
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her