Fargerike wokretter med hvitt kjøtt

Kineserne har over 3000 års erfaring med å lage mat i wok. For mange nordmenn derimot er wokpannen fortsatt et helt nytt redskap på kjøkkenet. Erfaring eller ikke - raske oppskrifter med tilhørende deilig drikke får du her.
Redaksjonen
20 April 2001 - 15:15

En wok er en asiatisk stekepanne med rund bunn og høye kanter. Fasongen er godt egnet til bruk på gass eller levende varme, fordi varmen ledes godt oppover på pannen og finskåret kjøtt og grønnsaker stekes ferdig på få minutter. På engelsk kalles denne tilberedningsmåten for stir fry, som direkte oversatt betyr "røre-steke". Men det er blitt helt norsk etter hvert å si at man wokker.

Naturlig nok er det også først og fremst i de asiatiske landene at man wokker. Mest kjent for å traktere disse pannene er kineserne. Arkeologiske funn tyder på at de wokket allerede fra Chou-dynastiets dager, 1200 år før Kristus, og at vi derfor snakker om virkelig mattradisjon!

Redskap
Har du ikke din egen wokpanne, er det ingen ting i veien for at du kan wokke i en stor stekepanne eller en vid kjele med slipp-belegg. Det viktigste er at man bruker høy temperatur og at kjøtt og grønnsaker er skåret i tynne strimler eller biter, som trenger kort steketid. Det er nemlig hele poenget med denne steketeknikken. Et helt måltid skal være ferdig i løpet av et par minutter. Derfor er det en nødvendighet at kjøttet er mørt, og både kjøtt og grønnsaker må være ferdig skåret før stekingen begynner. Skal det være saus, må også alt til sausen være ferdig blandet, slik at den bare kan helles over når grønnsakene er passe møre. Etter et oppkok kan wokretten serveres. I stedet for å lage saus direkte i wokpannen kan man også kjøpe ferdige sauser som man tilsetter den ferdige retten etter behov. Den samme wokretten kan varieres med smak av salt soyasaus, søt soyasaus eller søt chilisaus.

Hvitt kjøtt er godt egnet i wokretter fordi det alltid er mørt og ikke setter noen begrensninger for hva du kan smake til med av krydder. Du kan velge og vrake mellom alle sprø og fargerike grønnsaker du kan tenke deg. Du kan like gjerne lage middag etter en oppskrift fra Kina, som en fra Malaysia eller Thailand. Verdens mest fargerike kjøtt er nemlig hvitt!

Fargerik kyllingwok
(4 porsjoner)
4 kyllingfileter
salt og pepper
1-2 løk
3 gulrøtter
1 brokkoli
1 skalk hodekål
1 liten pakke minimais
1 chili
½ bunt asparges
2 paprika i ulike farger
noen sukkererter
en håndfull bønnespirer

Begynn med å skjære kjøttet i strimler. Skjær løken først i båter og del dem på midten, slik at det blir flak. Gulrøttene skjæres enkelt og greit i tynne skiver. Chilien kan også skjæres i tynne ringer. Del brokkolien til små buketter. Det meste av stilken kan også brukes. Skrell den først og skjær den så opp i tynne skiver. Kål er kjempegodt i wok og er aller best når den er finsnittet i ikke alt for lange strimler. Minimaisen bør deles i to eller mer, og aspargesen bør skrelles forsiktig og deles i 3-4 biter. Skjær paprikaen i passe store flak eller strimler. Sukkerertene kan være hele eller deles i to om de er lange.

Ha olje i en wok og la den bli varm. Ha i kjøttet og bruk to stekeredskaper for å røre kjøttet raskt rundt i pannen til kjøttet er jevnt hvitt. Tilsett salt og pepper. Fordi dette er en stor porsjon bør kjøttet tas opp mens grønnsakene stekes. Tilsett grønnsakene i pannen rangert etter hvor lang steketid de trenger for å bli møre. Ha så kjøttet tilbake i pannen og stek videre et par minutter til kjøttet er stekt igjennom og grønnsakene er møre.

Server med kokt pasta eller nudler. Vil du ha mer asiatisk smak på maten kan du tilsette litt soyasaus og østerssaus. For å variere smaken ved senere anledninger er det greit å ha en flaske søt soyasaus eller søt chilisaus for hånden. Disse sausene kan hver enkelt tilsette maten etter behov - nesten som å drysse på litt ekstra salt og pepper.

Drikkeforslag: Vine Vale Chardonnay 1999, Peter Lehmann Barossa Australia, kr 99,80 (varenr13763, basisutvalg). Lys gylden på farge, med lett duft av eik, sitrus og druefedme. Smaken er fruktig med sitrus som det mest markante innslaget, ren og enkel ettersmak. Kommersiell stil som drikker lett.

Kyllingwok med purre og sur-søt saus
(3 porsjoner)
3 kyllingfileter
1 ts salt
1/4 ts hvit pepper
1/2 purre
1 gulrot
et stykke sellerirot
150 g ferske sjampinjonger
2 dl bønnespirer

Sur-søt saus:
4 ss sukker
4 ss soyasaus
1 ss tørr hvitvin (kan sløyfes)
2 ss eddik, gjerne vineddik
2-3 ss tomatpuré
1½ dl hønsebuljong (terning + vann)
1 ss maisenna

Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Kutt grønnsakene og soppen i tynne skiver eller strimler. Varm olje i en wokpanne eller annen stor panne Start med kyllingkjøttet og stek til det er jevnt hvitt. Dryss salt og pepper over. Ha først i gulrøtter og selleri, deretter sopp og bønnespirene helt til slutt. Bland sammen alle ingrediensene til den sur-søte sausen og hell det i pannen. Kok opp og retten er klar til servering. Server med ris.

Drikkeforslag: Rocca Pinot Grigio IgT, Angelo Rocca Veneto Italia, kr 82,60 (varenr 11993, basisutvalg-test). Vinen har lys gul farge med en en enkel fruktig duft og krydderpreg. God saftig smak med bra syrer og en rund avslutning. En enkel men meget god matvin på den lette siden.

Kyllingwok med ananas og sur-søt saus
(3 porsjoner)
3 kyllingfileter
1 båt hvitløk
1 ss finrevet ingefærrot, evt. 1 ts malt ingefær
½ paprika i strimler
10-15 aspargesbønner, evt. 2 dl frosne
1 boks ananas (ca. 200 g) i biter
1/2 purre i ringer
2 ss soyasaus
1 dl saft fra hermetisk ananas
1 dl eplemost
1 ss vineddik
1 ss brunt sukker
1-2 ts maisenna

Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Stek kyllingfiletene hurtig sammen med hvitløk og ingefær i en wok eller en stor panne til kjøttet er hvitt. Ha i paprika, aspargesbønner, ananas og purre. La dem surre et par minutter til de er så vidt møre. Hell over soyasaus, ananassaft og eplemost rørt ut med maisenna. Kok opp. Smak til med eddik og sukker. Server med ris.

Drikkeforslag: Chianti Classico Volpaia 1998,Giovannella Stianti Toscana Italia, kr 149,00 (varenr 40292, basisutvalg - test). En vin med klar rød farge, og enkel duft av bær, kirsebær og skog. Leskende vin med fine kirsebærsyrer, bløt stil.

Scampi og kylling i nudel-tårn
(4 porsjoner)
150 g nudler
2 finhakkede båter hvitløk
1 ss finhakket ingefærrot
2 finhakkede røde chili
4 kyllingfileter
100-150 g rå scampi eller reker
100 g aspargesbønner
225 g bønnespirer
50 g koriander
2 ss soyasaus
1 ss østerssaus
salt og pepper
1 ss sesamolje
2 vårløk
korianderblader til pynt

Kok nudlene etter anvisning på pakken. Fres hvitløk, ingefær og chili i olje i en wokpanne eller annen stor panne.Skjær kyllingfiletene i tynne strimler og ha dem i pannen sammen med skrelte tigerreker. Stek et par minutter under omrøring til kyllingkjøttet er hvitt og scampiene er rosa. Ta det opp og holdt det varmt. Ha aspargesbønner, bønnespirer og koriander i woken. Stek et par minutter til grønnsakene er så vidt møre. Ha på soyasaus, østerssaus, salt og pepper. Hell vannet fra nudlene og bland dem godt med grønnsakene. Legg kylling og scampi tilbake i woken. Fordel sesamolje over og anrett maten som et nudel-tårn. Pynt tårnet med vårløk og koriander.

Drikkeforslag: Deidesheimer Hohenmorgen Riesling Spätlese 1993, Bassermann-Jordan Pfalz, kr 163,00 (varenr 30234, basisutvalg - test). Vinen har strågul farge, med delikat duft av sitrus og grønne epler. Smak av tropiske frukter med litt mineraler i avslutningen. Vellaget.

Mynte- og ingefærkylling i wok
1 kyllingfilet i strimler
1 ss hvetemel
1 ss finhakket ingefær
1 finhakket chili
1 gulrot i skiver
¼ purre
1 ss vineddik og 1 ss sukker
saft og skall av 1/2 lime
3-4 dl strimlet kinakål
2 ss fiskesaus, evt. ½-¾ ts salt
2 ss soyasaus
ca. 2 ss finhakket mynte

Ha kyllingstrimler og mel i en plastpose og rist til strimlene er vendt i mel. Stek strimlene i olje i en wok eller en stor stekepanne. Ha i ingefær, chili, gulrot, purre, eddik, sukker og 1/2 ts finrevet limeskall. Vend til slutt inn kinakål og smak til med fiskesaus (salt) og soyasaus. Drypp limesaft over retten og pynt med mynteblader før servering. Spis med ris eller nudler

Drikkeforslag: Pfaffenheim Gewürztraminer 1999, Les Vignerons de Pfaffenheim Alsace, kr. 115,00 (varenr 7095, basisutvalg - test). Lys gul på farge, gewürztraminerpreg i duften. Flotte rosearomaer. Rik og middels fyldig smak med gode syrer, fin balanse.

Wokket valnøttkylling
(2 porsjoner)
2 kyllingfileter i strimler
1 ss maisenna
½ ts kinesisk 5-krydderblanding
½ ts salt
1 ss finhakket ingefærrot
1 båt presset hvitløk
1 dl grovhakkede valnøtter
½ dl tørr sherry
1½ ss soyasaus
1 ts sukker
½ dl hønsebuljong

Ha 1 ss maisenna, kinesisk krydder og salt i en plastpose sammen med kyllingstrimlene. Rist posen til kjøttet er vendt i mel og krydder. Stek kyllingstrimlene i olje i en wok eller en stor stekepanne til de er så vidt gylne. Ha i ingefær, hvitløk og valnøtter og fres videre ca. 1 minutt. Ha i resten av ingrediensene og kok opp. Server med nykokt brokkoli, gulrøtter og ris.

Drikkeforslag: Quinta de Bons-Ventos 1999, Companhia das Vinhas des S. Domingos Estremadura Portugal, kr 78,90 (varenr 14136, basisutvalg - test). Vinen har mørk rød farge, med duft av røde bær, krydder og fat. Saftig smak med innslag av plomme samt fremtredende syrer, god finish.

Kilde: Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt
Foto: Astrid Hals
Drikkeforslag: Mai Rødsten

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream
Ukens kake
Clotted cream til scones og afternoon tea

Skal du servere ekte afternoon tea, må du ha clotted cream

Den tar sine 20 timer, men så er ikke afternoon tea noe man tar lett på. Så det er bare å sette i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet
Guide
Oppskrifter med krabbe

Prøv noe nytt med krabbe. Du blir ikke skuffet

Det er selvfølgelig ingenting i veien for å servere krabbe på tradisjonelt vis, men prøve gjerne en av disse spennende oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fredag er burgerdag. Prøv denne spennende versjonen
Dagens rett
Baconburger med blåmuggost

Fredag er burgerdag. Prøv denne spennende versjonen

I dag er det en saftig hjemmelaget burger med en overraskende smak som står på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her