Guide

Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Det finnes knapt noen enklere oppskrift på festmeny enn denne: Tre ingredienser i en bærepose og drikkevarene i den andre, så er det bare hjem for å sette på kjelen, men la retten får god tid på ovnen, da blir du rikelig belønnet.
01 Oktober 2024 - 07:30

I Norge dannes det venneklubber for de særeste interesseområder. Men det hører kanskje til sjeldenhetene at slike venneklubber er finansiert over statsbudsjettet.

Om ikke direkte, så i alle fall indirekte er Fårikålens Venner det. Den som har eksistert som en "fårening" siden 1993, og bakgrunnen for tiltaket er selvsagt å få oss til å spise mer fårikål. Blant annet gjennom morsomme medlemseffekter sponset av kjøttbransjen.

Siden den gang har den norske sauen og dens voktere hatt det ganske tøft med skrapesyken og krangelen med ulvebeskytterne som en foreløpig elendighetstopp.

På de neste sidene finner du tips til hva du skal drikke og ikke minst oppskriften på fårikål

Samtidig øker presset fra stadig mer bevisste forbrukere om opprinnelsesmerking og større grad av sortering og differensiering. Men ikke nok siden vi ikke er kommet særlig mye lengre enn at du i stor grad må ta til takke med uspesifiserte råvarer når du skal lage til årets fårikålfest.

I 99 prosent av tilfellene er det lammekjøtt og ikke det langt mer smakskraftige sauekjøttet du blir tilbudt. Ekte fårikål-lovers sverger til det mer smaksrike sauekjøttet.

Les mer om verdens beste lam her

Venting belønnes
Det lønner seg absolutt å satse på den manuelle kjøttdisken i stedet for ferdigpakkene med fårikålkjøtt. Der får du hjelp til å velge ut godbitene til fårikålen din. Prismessig er det nesten ingen forskjell - i slaktetiden er det alltid gode tilbud på ferskt lammekjøtt.

En god fårikål er nemlig avhengig av akkurat passe mengde fett, og i riktig forhold til kjøttet. Det sier seg selv at det ikke blir god fårikål med bare fett, skinn og bein.

Så er det koketiden. God fårikål trenger tid - mye tid. Al dente gjelder definitivt ikke her i gården. Kjøttet skal være så mørt at det nesten faller av beinene og kålen skal være smøremyk og gjerne lett karamellisert.

Klassiske kokebøker antyder halvannen times koketid for en normalporsjon (altså til kjernefamilien på fire), men hvis du dobler eller sågar tredoble denne tiden og samtidig skrur ned varmen til nest laveste trinn etter at du har sørget for at det hele koker skikkelig, er du garantert et perfekt resultat.

Den store fordelen er jo at maten lager seg selv! Det eneste du behøver å gjøre er å dekke på, og vente. Venter du ekstra lenge, belønnes du dobbelt.

Aller best blir nemlig fårikålen - spesielt om det er en del fett på kjøttet - dagen derpå. Da er den avkjølt og fettet lar seg lett fjerne. Så unngår du den litt ubehagelige hinnen av sauefett som legger seg på leppene. Uansett trenger du noe annet enn vann som drikkefølge når du spiser fårikål.

Se fårikåloppskrifter fra hele landet her

Her finner du flere tips om fårikål

Er du usikker på hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter? Fortvil ikke, for her finner du de gode oppskriftene og tipsene:

Oppskrifter med lammets forskjellige stykningsdeler

På de neste sidene finner du tips til hva du skal drikke og ikke minst oppskriften på fårikål

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing
Dagens rett

Sugen på pannekaker? Prøv den kinesiske varianten jianbing

Denne oppskriften på jianbing er veldig enkel og er bare med grønnsaker. Disse pannekakene kan derfor med fordel serveres til suppe.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det beste Jura-kjøpet av alle
+
Ukens vin

Det beste Jura-kjøpet av alle

Jura-chardonnay med eller uten bobler til utrolig gunstig pris er velkomment i januar.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer
+

Bar Amour: Nytolker portugisisk tradisjon med norske råvarer

På Bar Amour kombinerer Carlos de Medeiros norske råvarer med portugisiske innslag i en fine dining-setting. Det gjelder også drikkemenyen. Det ga en Michelin-stjerne etter ett års drift.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier
Guide
Vin med lite sukker og kalorier

Her er din guide til vin med lite sukker og lite kalorier

Etterspørselen etter viner med lite sukker og alkohol er stor, men ønsker du å gå ned i vekt er mengden like viktig

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du vin til sushi
Mat og vin i kombinasjon

Slik velger du vin til sushi

Sushi har sarte smaker og det er den delikate råvaren som spiller hovedrollen, dette gjør vinvalget både enkelt og komplisert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren
Dagens rett

Slik skaper du fest midt i uka - det er jordskokkene som skal ha æren

En virkelig smakfull og delikat suppe er midtpunktet på middagsbordet i dag. Med eller uten spekeskinke som tilbehør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende
+
Tester

Sake som ikke er sake er den mest spennende nyheten sammen med en fantastisk alkoholfri norsk musserende

Januar er måneden hvor du skal teste ut noe melkehvitt i glasset. Eller la deg overraske over hva som er mulig å få til uten alkohol.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her