Oppskrifter
Slik velger du riktig kjøtt til fårikål - og mye mer

Slik velger du riktig kjøtt til fårikål - og mye mer

Årets lammekjøtt er nå å finne i butikkene, og vi gir deg råd om hvilke deler av dyret som passer til hvilke retter.
22 September 2021 - 07:00

Hvor mange ganger har du ikke stått i butikken og lurt på hvilket type kjøtt som egner seg best til retten du har bestemt deg for å lage denne dagen? Fortvil ikke for vi har svaret for deg.

Nedenfor finner du en guide til hvilke deler av lammet som passer til hvilke retter.

Verdens beste

Det er ikke til å stikke under en stol at norsk lammekjøtt er noe av det beste du får tak i i verden.

Mye av hemmeligheten bak den delikate smaken er at sauebøndene i Norge lar lammene beite i utmarken som gir en spesielt god smak på lammet, i gjennomsnitt er dyrene ute på beite i 90 prosent av hele sin oppvekstperiode.

Les om verdens beste lam her

Bli bedre kjent med en av verdens beste råvarer, få gode tips til tilberedning og se deilige oppskrifter i vår store artikkel om lam.

Hva bruker du til hva

Nå er det mange som forbinder lammekjøtt med den tradisjonelle lammesteken og fårikål, som bare er to av en hel rekke måter du kan benytte denne delikatessen på.

Til og med fårikålen lages på forskjellig måte etter som hvor du kommer fra i landet.

Fårikålretter fra hele landet

I vår stor kokebok kan du finne mer enn 200 gode oppskrifter med lammekjøtt, såvel urnorske som internasjonale retter av lam.

Internasjonale oppskrifter med lam

Alle oppskrifter på lam i Apéritifs kokebok

Ta vare på oppskriftene dine

Har du lyst til å samle alle oppskriftene dine på ett sted? Da skal du opprette din personlige kokebok her hos Apéritif.

Med ett klikk kan du lagre de gode oppskriftene du finner i Apéritifs store kokebok på din egen side. Du kan også legge inn dine egne familieoppskrifter, dele oppskrifter med andre og mye, mye mer.

Les mer om Min kokebok her

Benfritt grytekjøtt:
Dette er lammekjøtt uten ben og nesten uten fett, som oftest kommer det fra lår eller bog. Dette er et ypperlig kjøtt til finere gryteretter, panneretter, spyd og annet lammesnadde. Finskåret er det ypperlig i wok. 

Grytekjøtt med ben: 
Disse stykkene er ypperlige stykker til gryteretter som krever mye smak. Det marmorerte fettet i kjøttet gir en fantastisk smak til retten, samtidig som kjøttet blir smakfullt og saftig. Trenger noe lenger tilberedning enn grytekjøtt uten ben - ypperlig til fårikål. 
Prøv noen av disse smaksrike gryterettene med lam

Kvernet lammekjøtt: 
Kvernet lammekjøtt finner vi gjerne igjen i retter fra varmere strøk, slik som moussaka og greske lammeboller. Brukes som vanlig kjøttdeig til all verdens spennende retter hvor du ønsker litt ekstra spiss på smaken. 
Lag noen av disse oppskriftene med lammekjøttdeig

Lammebog i skiver:
Dette selges ferskt eller lettsaltet. Ferske bogskiver brukes på samme måte som grytekjøtt med ben. Lettsaltet lammekjøtt kokes i usaltet vann og serveres ofte som vestlendingers livrett med raspeball. 
Fristende oppskrifter med lammebog

Lammecarre: 
Få stykker på lammet er vel mer imponerende å servere enn lammecarre eller lammekrone som mange kjenenr den som. Råvaren er lammerygg med ribben på. Ryggbenet skal sages av, og kjøttet mellom ribbenene trimmes vekk og kan kvernes til lammedeig. Carreen har en kort tilberedningstid. 
De lekreste oppskrifter med lammecarre

Lammefilet: 
Lammefilet er oftest ytrefileten da indrefileten er veldig liten (ca 150 gram). Ytrefileten kan brukes med eller uten skinnsiden på, men fettet som ligger under skinnet gir en utsøkt smak til fileten.Helstekes og strip opp skinnsiden med en skarp kniv og gi den et par minutter under grillen til slutt slik at du får en sprø svor.
Velprøvde oppskrifter med lammefilet

Lammekoteletter:
Dette er egentlig lammerygg som blir skåret i skiver. Lammekoteletter tilberedes best i stekepannen og er et raskt og velsmakende måltid. 
Spennende oppskrifter med lammekoteletter

Lammelår:
Lammelår er mørt og saftig. Du kan steke låret helt eller skjære ut bena og lage en stor eller to mindre steker. Lammelår egner seg ekstra godt oppskåret i biter til finere grytekjøtt og spyd. Det kan saltes til fenalår eller lettsaltet lammelår. 
Gode oppskrifter med lammelår

Lammelår i skiver: 
Lammelår kan stekes i stekepanne eller ovn som en stor kotelett. Skivene egner seg også i mindre biter til finere gryteretter og spyd. Lammelår egner seg veldig godt til grilling med en god marinade. 
Prøv noen av disse oppskriftene på lammelår i skiver

Lammeribbe: 
Den benholdige delen av lammets side er ypperlig til ribbe. Best resultat får du om du damper den krydrete ribben under folie i ovnen før den grilles. Spareribs av lam er en delikatesse som ikke burde gå uprøvd. Eller hvorfor ikke lage ditt eget pinnekjøtt? 
Se de gode oppskriftene med lammeribbe her

Lammeskank: 
Den nederste delen på lammelåret er full av god smak, men det trenger litt lenger tilberedningstid for å bli mørt. Tilberedes i gryte, bakes i ovnen i en leirgryte eller i form under folie.
Prøv noen av disse rettene med lammeskank

Lammestek:
På en lammestek skal isbenet på skanken være fjernet. Dette gjør steken lettere å skjære opp når den er stekt. Skanken på låret er ypperlig håndtak. For best resultatet skjæres steken langsetter benet i tynne skiver. 
Prøv en av disse fristende oppskriftene for lammestek

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner
Dagens rett

Denne superenkle, men også smaksrike suppa har reddet appetitten i generasjoner

Den er så tradisjonsrik at ingen vet når den første gang ble laget, men at den har vært et viktig element i Middelhavskosten i hundrevis av år er hevet over enhver tvil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende
Dagens rett

Disse små fristyrstekte tortillaene med krabbe er vanedannende

Den sprø bunnen møter myk og syrlig topping. Du må trolig lage dobbel porsjon, så godt er det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff
+

Siste utgave av Apéritif magasin byr på mye spennende lesestoff

Vi tar deg med til Oslos nye storstue og dens imponerende vinsamling, en perle av en bar i Palma, Mallorca, ser på dansk rom, blir kjent med et "nytt" vinområde på Sardinia og hyller kvinnene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå sendes burgundvin over havet på seilskip

Albert Bichot er første produsent til å sende et lass med vin over Atlanteren med det første moderne seilfraktskipet for denne type gods.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

To gull til Bringebærlandet og Aga - og Soli ble Norges beste eplemost for tredje gang

I konkurransen Norges beste drikke, ble fruktvinprodusenten i Ås og sidermakeren fra Hardanger de som fikk flest toppskår.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner
+

Terroirtrykket øker i Rioja med enkeltvinmarksviner

Vinene fra Artuke og Artadi er god dokumentasjon på det enorme potensialet Rioja har for å lage viner med karakter fra voksestedet. Enkeltvinmarksviner er kommet for å bli – men det er fortsatt mye å gå på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her