Mat og vin i kombinasjon

Vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Slik velger du vin til fårikål

Stadig flere serverer fårikål som festmat, men hva serverer vi å drikke til den norske klassikeren?
19 September 2024 - 08:29

Fårikål er egentlig hverdagsmat, men har tatt steget opp til å bli mat for selskaper og serveres like gjerne på en lørdag som en mandag. Det er kanskje lett å tenke at vi bør ha rødvin til, siden det er en kjøttrett, men det er faktisk ikke helt riktig.

Det kokte kjøttet og kålen er ikke så glad i tanniner, derfor er det lurt å velge en fruktig rødvin uten alt for mye tannin. Gode eksempler er barbera fra Piemonte eller en beaujolais. En fruktig pinot noir kan også funke, og også en moden rioja med litt alder.

Foto: Vershinin, iStock

Selv ville jeg valgt hvitvin til fårikålen, eller enda bedre oransjevin. Oransjevin er laget på grønne druer som hvitvin, men her får skallet ligge med en stund ekstra slik at fargen blir gulere, mer oransj og vinen får et snev av tanniner og blir ofte litt mer florale. En god og spennende match til fårikål hvis du vil prøve noe nytt.

Hvitvin passer godt
Når det gjelder hvitvin er det egentlig ganske mye som passer godt. Veldig gøy å prøve litt modne viner, som for eksempel en lagret hvit burgund, eller en rioja som har fått noen år. De litt mer fruktige vinstilene passer også godt. En god riesling, en fruktig sauvignon blanc og spanske albariño og portugisiske alvarinho er flotte, fruktige følgesvenner til fårikal.

Stort sett all hvitvin vil fungere fint, bare den ikke er for enkel med lite konsentrasjon. Gode viner av østerrikske grüner veltiliner er også ypperlig til fårikål. Den har et lite grønt preg som matcher kålen, duft av hvit pepper og en flott syre til det litt fete kjøttet. Champagne er også et strålende alternativ til fårikål, spesielt de som har fått litt ekstra tid på bunnfallet.

Tørr norsk eplesider
Hvis du ønsker å velge noe mer lokalt så er tørr norsk eplesider et ypperlig følge. Hva passer vel bedre på høsten enn norsk lam i sesong sammen med norske epler gjort om til deilig sider. Her passer både utgavene med og ute alkohol.

Hva med øl?
Øl er også godt til fårikål, surøl uten for mye smakstilsetninger som en belgisk geuze er ypperlig. Også de litt mer humlerike stilene kan passe til som en pale ale og belgisk dobbel. Styr unna de kraftigste IPAene og hveteøl. En klassisk pils med en liten akevitt på siden er heller ikke feil til nasjonalretten.

Konklusjonen her er vel egentlig at det er utrolig mye som passer til fårikål, og det er gøy å prøve litt forskjellig. Bare styr unna alt for kraftig rødvin, så skal dette gå bra.

Se alle våre oppskrifter på fårikål 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her