Guide

Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Dette drikker du til fårikål

Dette drikker du til fårikål

29 September 2024 - 11:30

Men helt optimalt blir det først med ekte øl. Da må vi nok bevege oss forbi pilsen og over på litt rikere saker, slik som den norske bayeren som er godt til.

Det var Schous Bryggeri som lagde det første bayerølet, men siden det ikke finnes lenger, må vi nøye oss med Frydenlund Bayer.

Det er et godt valg, for dette fyldige ølet som du kjøper i matbutikken, har akkurat riktig mengde av og balanse mellom maltsødme og humlebitterhet til at det møter fårikålen på dens nivå, og nok friskhet til å rense opp. 

Noe lysere, men mer smaksfylde har belgiske Leffe Blond. Her er det fruktigheten og friskheten som dominerer, og dermed en annen måte å komme fårikålen i møte på.

Et tysk hveteøl spiller på andre strenger enn belgisk sødme. Weihenstephaner Hefeweissbier er i toppsjiktet. 

Selv alkoholfritt hveteøl er utmerket siden den har en del bitterstoffer som hjelper til med å rense opp i munnhulen. Og her kan Paulaner Weissbier Non-Alcoholic 0,0% anbefales. 

Til ølet kan du jo unne deg en skarp en. Eller den behøver ikke være skarp i det hele tatt.

For Lysholm Linie er rund og myk ved siden av. Balansert krydder- og fatpreg med nok friskhet til å rydde opp før neste munnfull.

Gammel Reserve har også det som trengs til en klassisk fårikål.

Sammen med akevitten blir nok belgieren for karakterfull. Da er det bedre med norske Haakon fra Macks Ølbryggeri. En mørk pilsnertype som du kjøper i matbutikken. Den har god friskhet og bitterhet som også passer utmerket til fårikålen alene.

Prøv en eksotisk vri på lammet   

Hvitt, rosa eller rødt?
Foretrekker du vin til, er det flere muligheter. For å finne en egnet hvitvin, må du mye opp i pris, og resultatet blir ikke nødvendigvis optimalt siden du også trenger en rik vin med modne aromaer, og det er mangelvare i polhyllene. 

Men denne burgunderen har det som trengs for å møte alle aromaene, fettet og sødmen i en fårikål: Matrot Bourgogne Chardonnay.

En riesling som ikke trenger modning for å spille på druens utviklede aromaer, er Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling. 

En strukturert rosévin er utmerket til fårikål, sørfranske Dom. La Suffrene, portugisiske Filipa Pato 3B Rosé med bobler samt italienske Scarzello Altre Vie Diferent Rosato

Rødvin er også mulig, men den må være av det myke saftige slaget. Lopez de Heredia Viña Bosconia er en fantastisk vin som oppfyller alle krav, også at den er lett utviklet i stilen og med flott syrlighet. 

I billigklassen er for øvrig sørfranske Mas de Mas et ok helt ukomplisert følge.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her