Fenalår til Italia

Landet som ga verden parmaskinken har kastet sine øyne på norsk spekemat. 15 stjernerestauranter i Nord-Italia har nå fenalår fra Norge på menyen. Målet er at norske fenalår skal finnes på mangt et italiensk bord om fem år.
Redaksjonen
08 September 2004 - 10:38

Landbruksminister Lars Sponheim gir drahjelp når han denne uken besøker Lombardia-regionen nordøst for Milano. Sponheim har møter med Italias landbruksminister, og han besøker restauranter som serverer norske fenalår.

Stiftelsen Matmerk har fungert som veileder og møteplass for de tre norske bedriftene som arbeider med prosjektet.

Voss Kjøttindustrier på Voss, Bjorli Fjellmat i Oppland og Aron Mat i Tromsø produserer fenalår fra ulike beiteområder i Norge, noe som gir forskjellig smak.

- Italienerne elsker spekemat, men de har ingen tradisjoner for fenalår slik vi lager det i Norge. Her finnes det et nisjemarked for norske produsenter. Den som så muligheten var Frode Ranhoff, nordmann bosatt i Italia. Han knyttet fenalår-kontakten mellom Norge og Italia, forteller administrerende direktør Randi Kvissel Haugen i Matmerk.

Hun viser til at italienerne ønsker produkter med historie, tradisjon og en tydelig opprinnelse.
- Norske fenalår har den historien og kvaliteten som italienerne etterspør. Dessuten har kjøttet smak av områdene det kommer fra, enten det er fjord, fjell eller innlandet, sier Kvissel Haugen.

Fenalår med vin
Fenalårene som selges til Italia er tradisjonelt tørket, men de har et lavere saltinnhold enn det nordmenn er vant med. I Italia kan fenalårene serveres i tynne skiver som en forrett med sprudlende vin til, men det er også et stort potensiale i å bruke kjøttet som en ingrediens i en rekke ulike retter, til og med som bacon.

Italienerne har tradisjon for å bruke spekemat som en del av ulike matretter, og forbruket av spekemat i Italia er svært høyt. De spiser 50 000 tonn parmaskinke i året. Dessuten er spekemat av både okse og hest populært.
- Fenalår kan få innpass som et høykvalitetsprodukt i Italia.  Slik eksport for norske matspesialiteter kan bli svært verdifull på sikt. Dette er et marked som er villig til å betale en høy pris for varene, sier Randi Kvissel Haugen.

Nye smaksopplevelser
Daglig leder Bjarte Tolaas i Voss Kjøttindustrier sier norske produsenter må være åpne for at norsk tradisjonsmat som fenalår kan ha et annet følge enn rømme og flatbrød.
- Vi har eksportert to varianter fenalår til restaurantene, ett med redusert saltinnhold, og ett som er eldhusrøykt. I tillegg prøver vi oss nå frem med ulike oppskrifter, der vi tilsetter smak tidlig i prosessen. Vi prøver ut fenalår med kreklingsirup og tytterbærsirup med veldig bra resultat, sier Tolaas.

Han mener samtidig det går en grense for hvor mye man kan tilpasse et norsk tradisjonsprodukt. Men fenalår på italiensk gir nye smaksopplevelser.
- Fenalår med tørr spumante-vin eller som råvare i italienske retter er veldig spennende måter å bruke kjøttet på.

Siden italienerne er opptatt av historie og tradisjon knyttet til mat, og dette er noe landets kjente kokker legger vekt på i sine restauranter.
- Norge har spesielle forutsetninger for produksjon av fenalår. Beiteområdene og klimaet varierer sterkt fra andre land. Tørkeprosessen er også annerledes i Norge enn i Italia, avslutter Randi Kvissel Haugen i Matmerk.

Kilde: Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her