Ferieminner

Ukens rett er inspirert av Provence som igjen gir assosiasjoner til myke sommerkvelder gjerne med litt romantikk i luften. Og da må vi ha en vin som passer til. Men hvis du bare faller for maten og dropper romantikken, har vi også funnet vinen for deg.

Provence er urter, hvitløk, olivenolje og saftige grønnsaker. Ratatouille er en av de mest sentrale grønnsaksrettene med provençalsk signatur. Squash, aubergine, fennikel, løk og tomat er grønnsakskomposisjonen. På denne tiden av året kan vi gjenskape stemningen ved hjelp av den gode tilgangen på norskdyrkete middelhavsurter og -grønt. Olivenoljen er selvsagt fortsatt importert, men du verden hvilket enormt utvalg av oljer i høy kvalitetsklasse vi har i dag.

Som følge til ratatouillen har vi valgt kalkunbryst - en råvare som har kommet i skyggen av kylling. Mer grovfibret men stekt på den riktige måten, det vil si ikke helt gjennom, kun noen minutter på hver side, er kalkunkjøtt ypperlig og særlig med så saftig tilbehør som her.

Les Bateaux Grenache Syrah 1999 kr 76,20 (Basisutvalg, varenr. 13665,) er ingen Provence-vin. Den har betegnelsen Vin de Pays d''Oc, hvilket vil si at druene kommer fra regionen Languedoc som ligger vest for Provence i retning Spania. Vinen er signert superbrødrene Jacques !amp! François Lurton som lager kvalitetsvin for en rimelig penge i en rekke vinregioner verden over. Derfor er Les Bateaux en meget god vin i forhold til prisen. 1999-versjonen som er laget av like mengder grenache og syrah er et løft i forhold til 98 som er på vei ut av butikkene nå. Mørk rød, fin lett krydret duft av røde og mørke bær, smaken er saftig og bløtt med noe lakris, krydder og urter.

Og så har den den riktige atmosfæren på etiketten. En pastellfarget havnestemning. Som sklir rett inn i settingen vår. Overfor maten er den perfekt, det skjønte du vel.

Mange forbinder Provence med rosévin, men det er vrient å selge inn i et høstlig Norge. Den besnærende bærfruktigheten som kjennetegner en god rosé finner du imidlertid i en beaujolais. Og særlig i en Saint-Amour - et av de saftigste og det nordligste av beaujolais-cru''ene. Trenels Saint-Amour 1999 kr. 151,00 (Bestillingsutvalg, varenr. 33228) er ikke bare forførende i kraft av navnet men også og ikke minst smaksmessig. Nydelig og svært intens fruktighet i form av røde bær fra hagen i så vel duft som smak, fin og lett bitterhet i avslutningen. En god og forfriskende matvin som står godt til maten og er et utmerket valg for den som ønsker en vin som frisker godt opp.

Diametralt forskjellig - på mange måter - fra den tredje rødvinen. Sicilianske Craig''s Kjøttvin 1998 kr 84,50 (Bestillingsutvalget, varenr. 32899). Etiketten bærer nemlig ikke bud om noen romantisk aften. En skikkelig NRF-ku med Ray Bans klassiske solbriller er imidlertid perfekt for vennefesten. Årets kuleste vin med andre ord. Som også er vellaget og god og lite mafios!

Duften byr på modne mørke bær samt mørke syrlige kirsebær, smaken er saftig med fin syrlighet, deilig fruktpreg gjennom hele smakskurven som avslutter med en behagelig bitterhet. Til maten er den også riktig. Valget for den som liker en vin som sitter igjen etter møtet med maten uten å motarbeide den. Craig''s Kjøttvin kan selvsagt også drikkes til annen rustikk festmat som eksempelvis grillet kjøtt med litt fete sauser som hvitløksmajones (aioli) eller béarnaise. Og selvsagt alene. Med andre ord: Den perfekte vin til den løsslupne festen.

Selv om vi har tre gode om enn forskjellige røde partnerkandiater, glemmer vi ikke det hvite følget. Orvieto Classico Superiore IL 1998 kr 164,80 (Bestillingsutvalg, varenr. 11963) fra Decugnano dei Barbi og Umbria i Italia er en moderne italiensk hvitvin fra et veldig klassisk og tradisjonsrikt område. Orvieto med den vakre katedralen var i middelalderen og renessansen sentrum for kunstnere. Og kunstnerne drakk vin også den gangen. Naturlig nok fikk vinen herfra en ekstra valør ved å bli hyllet og besunget av kunstmalere fra hele Europa. Den fikk til og med klengenavnet "Italias sol i flaske".

Den klassiske orvietovinen lignet lite på dagens utgaver ved at den var søt og ofte laget av botrytiserte (edelråtne) druer. IL 1998 er trolig laget av andre druer enn de som ble brukt for 4-500 år siden. Nemlig grechetto, drupeggio og procanico som er lokale, samt verdelho og chardonnay fra sør-sørvestvendte vinmarker med vulkansk jordsmonn med høyt fossilinnhold. Denne miksen som har fått et opphold på fem måneder i nye Allier-fat gir en kompleks vin. Med tydelig mineralsk preg i tillegg til smør sitrus og gule frukter. Fatpreget kommer mer frem i smaken men det er godt integrert. Og den trives svært godt sammen med maten.

En rik hvitvin som kanskje mange synes er i dyreste laget, for kroner 164,80 får du selvsagt en god hvit burgunder som kan gjøre jobben, men hvis du har lyst å prøve noe annet er IL som for øvrig betyr "den", er en god vin for pengene.
 

Stekt kalkunbryst med ratatouille og tomatsaus
4 porsjoner

800 g kalkunbryst
100 g kantareller el. Sjampinjong

Tomatsaus:
4 fedd hvitløk
2 sjalottløk
2 ss olivenolje
300 g hermetisk tomat
1/2 l kyllingkraft
salt !amp! pepper
2 ss balsamico
frisk basilikum

Ratatouille:
2 fedd hvitløk
1 løk
1/2 aubergine
1/2 squash
1/2 fennikel
4 tomater
1,5 dl olivenolje
1 ss tomatpuré
1 laurbærblad
en kvist frisk timian
salt !amp! pepper

Sausen:
Rens hvitløk og sjalottløk, kuttes fint. Oljen varmes og løken freses uten å ta farge. Tomat, balsamico og kyllingkraft tilsettes. Kok opp og skum godt. Kok inn til god smak og sil. Smak til med salt og pepper sitronsaft. Finsnittet basilikum tilsettes rett før servering.

Ratatouille:
Hvitløk renses og finhakkes. Løk, aubergine, squash og fennikel renses og kuttes i terninger på ca.1 x 1 cm. Snitt et kryss i toppen av tomaten, fjern stilkfestet og dypp de i kokende vann til skallet løsner (ca 15 sekunder). Legges direkte i kaldt vann til avkjøling. Skallet fjernes, tomaten deles i to og innmat skrapes ut. Kutt tomatkjøttet i 1 x 1 cm terninger.

Varm oljen og fres alle grønnsakene unntatt tomaten på sterk varme , gjerne puljevis, til de har fått en gyllen bruning, tilsett laurbærblad, finhakket timian, tomat og tomatpuré, dekk til med lokk. La trekke på svak varme i 10 minutter. Smak til med salt og pepper. Fjern laurbærblad før servering.

Skjær kalkunbrystet i fire biffer og stek til de er pent brune på begge sider. La hvile noen minutter før servering. Fres finhakket sopp i litt olje og dryss over kalkunbiffene. Server med ratatouille i bunn, kalkunkjøttet på toppen og sjyen rundt. Pynt med litt frisk basilikum ved servering.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen