Fin nese for fin fangst

Balconevise, Toscana: Azurra har bråstoppet og står på hodet ned i jorda; Rolando er på full fart etter. For hunden vil helst ikke dele på trøflene - når han endelig finner noe. Andre hadde mer flaks.
Redaksjonen
24 Januar 2001 - 18:55

-Det er vanskelig i år, utrolig vanskelig. Trøfler finnes knapt, og de få vi finner er sjelden større enn en valnøtt, forteller trøffeljeger Rolando Nutarelli oppgitt - men får angre på det: Azurra HAR funnet noe. Nå må Rolando kjempe for å redde "valnøtten" ut av gapet på hunden. - Han er ikke alltid helt snill!

Jakt på livet
Sen ettermiddag i dalen under landsbyen Balconevise midt i Toscana. Dette er Trøffelland. Her finnes ikke svarte, bare de fineste, hvite trøflene, og bare senhøstes. I den åpne underskogen lunter hundene raskt bortetter, med snuta langs marka. Fangsten er laber.

Det er en sær jakt med greip og snute som våpen. Men jegerne her har bestått sin jaktprøve, og hundene må være erfarne. Det tar to år å trene en firbent trøffeljeger.
Trøffeljakt er alvor. For to år siden mente noen i Umbria-regionen at trøflene var for hardt beskattet. De la ut gift som tok livet av 35 trøffel-hunder. I år er omsider nye hunder i gang.

Gull!
Et rop i skogkanten: Moro har fått ferten av noe. Ingen bjeff, men hele hunden sitrer og halen går som en visp; hodet er godt på vei ned i jorda. Erfarne Giovanni Castaldo drar hunden unna og fortsetter selv, forsiktig, for ikke å skade røttene der trøflene gror.
Den gamle mannen graver, og DER: Vi tror først det er en stein, men ropene og det litt tannløse gliset forteller at mer enn dagen er reddet. En trøffel som en halvstor potet. Drøye 100 gram. Skravla går. Skatten blir sendt rundt for å beføles og luktes på. Dette er stort. Lukta: Kraftig, og helt spesiell.

Overtro
Trøflene er eksklusive fordi de er sjeldne, og fordi de er vanskelige å finne.
-Ingen har forstått hvordan trøflene modnes - når de gir fra seg lukt. I 1992 fant jeg en trekvartkilos trøffel helt opp i dagen på en flittig brukt tursti, forteller Salvatore Cucchiara, leder for trøffeljegerforeningen her i Toscana. Plutselig var den der. Merkelig sak...
De gode stedene er hver enkelt jegers hemmelighet. De går dit alene, og bare om natten - når ingen kan se dem.
-I én spesiell skrent har jeg funnet tre knoller på rundt hektoet hvert år. Men det har skjedd den 20. september hvert år. Du kan bli overtroisk av mindre...

Tekst og foto: Kjetil Grude Flekkøy & Anita Salmonsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her