Fin nese for fin fangst

Balconevise, Toscana: Azurra har bråstoppet og står på hodet ned i jorda; Rolando er på full fart etter. For hunden vil helst ikke dele på trøflene - når han endelig finner noe. Andre hadde mer flaks.
Redaksjonen
24 Januar 2001 - 17:55

-Det er vanskelig i år, utrolig vanskelig. Trøfler finnes knapt, og de få vi finner er sjelden større enn en valnøtt, forteller trøffeljeger Rolando Nutarelli oppgitt - men får angre på det: Azurra HAR funnet noe. Nå må Rolando kjempe for å redde "valnøtten" ut av gapet på hunden. - Han er ikke alltid helt snill!

Jakt på livet
Sen ettermiddag i dalen under landsbyen Balconevise midt i Toscana. Dette er Trøffelland. Her finnes ikke svarte, bare de fineste, hvite trøflene, og bare senhøstes. I den åpne underskogen lunter hundene raskt bortetter, med snuta langs marka. Fangsten er laber.

Det er en sær jakt med greip og snute som våpen. Men jegerne her har bestått sin jaktprøve, og hundene må være erfarne. Det tar to år å trene en firbent trøffeljeger.
Trøffeljakt er alvor. For to år siden mente noen i Umbria-regionen at trøflene var for hardt beskattet. De la ut gift som tok livet av 35 trøffel-hunder. I år er omsider nye hunder i gang.

Gull!
Et rop i skogkanten: Moro har fått ferten av noe. Ingen bjeff, men hele hunden sitrer og halen går som en visp; hodet er godt på vei ned i jorda. Erfarne Giovanni Castaldo drar hunden unna og fortsetter selv, forsiktig, for ikke å skade røttene der trøflene gror.
Den gamle mannen graver, og DER: Vi tror først det er en stein, men ropene og det litt tannløse gliset forteller at mer enn dagen er reddet. En trøffel som en halvstor potet. Drøye 100 gram. Skravla går. Skatten blir sendt rundt for å beføles og luktes på. Dette er stort. Lukta: Kraftig, og helt spesiell.

Overtro
Trøflene er eksklusive fordi de er sjeldne, og fordi de er vanskelige å finne.
-Ingen har forstått hvordan trøflene modnes - når de gir fra seg lukt. I 1992 fant jeg en trekvartkilos trøffel helt opp i dagen på en flittig brukt tursti, forteller Salvatore Cucchiara, leder for trøffeljegerforeningen her i Toscana. Plutselig var den der. Merkelig sak...
De gode stedene er hver enkelt jegers hemmelighet. De går dit alene, og bare om natten - når ingen kan se dem.
-I én spesiell skrent har jeg funnet tre knoller på rundt hektoet hvert år. Men det har skjedd den 20. september hvert år. Du kan bli overtroisk av mindre...

Tekst og foto: Kjetil Grude Flekkøy & Anita Salmonsen

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her