Finalist 4: Verdens beste

Norges mest profilerte kokk, Eyvind Hellstrøm, har besøkt verdens beste kokker og laget lekre retter på norsk laks i denne fjerde finaleboken.
Redaksjonen
16 November 2009 - 14:00

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
Stjerne besøker stjerner
Med kofferten full av norsk laks, har Eyvind Hellstrøm reist Europa rundt til noen av verdens aller beste kokker og fått de til å lage delikate retter av det røde gullet.
 
Selv om oppskriftene stammer fra kokker med flere stjerner i Michelin-guiden, er oppskriftene enkle, inspirerende og får deg til å tenke i helt nye baner.
 
Hellstrøm vil at vi gjennom denne boken skal lære å verdsette laksens smak, egenskaper og variasjonsmuligheter til det fulle, og at vi dermed får nye perspektiver på vårt eget matskattekammer.
 
Unikt innblikk
Med seg på reisen har Hellstrøm hatt fotografen Trygve Indrelid som har dokumentert såvel rettene som de store kokkepersonlighetene.
 
Gjennom boken får du lære noen av kokkverdens største stjerner bedre å kjenne, slik som Paul Bocuse, Michel Troisgros, Heston Blumenthal, Rene Redzepi, og Geir Skeie for å nevne noen.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Verdens beste - med verdens beste kokker og verdens beste laks
 
av Eivind Hellstrøm
ISBN: 9788279003700
Veil. pris: 450,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2009 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

Norsk laks, spagetti med blekksprutblekk, ferskvannskreps og estragonsaus

Norsk laks, spagetti med blekksprutblekk, ferskvannskreps og estragonsaus

Fremgangsmåte

Kjøp blekksprutpasta i en spesialforretning, kok den al dente og sett den til side.

Skjær et snitt i tuppen på paprikaene og dypp de raskt i kokende vann. Skrell paprikaene og skjær dem i små terninger. Sett til side.

Saus av ferskvannskreps:
Stek krepsehodene i smør uten at de tar farge, ha i hvitløk, løk, gulrot og timian og flamber med et sjenerøst glass konjakk.

Fukt med rødvin (helst merlot). Tilsett 1 - 2 ss mørk kraft. Kok til den får passende konsistens,

Når den er ferdig kokt, siktes sausen over i en ren kasserolle og pisk inn smør litt etter litt. Tilsett finhakket estragon.

Behold krepsehalene og et skall til å pynte tallerkenene med.
 
Presentasjon:
Stek spagettien i olivenolje, tilsett paprikaterningene pg ha små porsjoner på tallerkenene,
 
Skjær ryggfileten av norsk laks opp i 3 cm tykke skiver og stek de på de ene siden. Legg en laksefilet på hver av pastatallerkenene.
 
Tilsett krepsesausen med rødvin og ikke glem å pynte med krepsehalene og skallet.
 
Bon appétit!
Oppskriften er hentet fra boken Verdens beste - med verdens beste kokker og verdens beste laks av Eyvind Hellstrøm som er finalist til Beste norske kokebok 2009.
 

Sendt inn av Michel Portos, Le Saint-James, Bouliac, Frankrike

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her