Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Finalist 4: Verdens beste

Norges mest profilerte kokk, Eyvind Hellstrøm, har besøkt verdens beste kokker og laget lekre retter på norsk laks i denne fjerde finaleboken.
Redaksjonen
16 November 2009 - 14:00

Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og for andre gang kårer nå Apéritif og Norli "Beste norske kokebok 2009".
 
Stjerne besøker stjerner
Med kofferten full av norsk laks, har Eyvind Hellstrøm reist Europa rundt til noen av verdens aller beste kokker og fått de til å lage delikate retter av det røde gullet.
 
Selv om oppskriftene stammer fra kokker med flere stjerner i Michelin-guiden, er oppskriftene enkle, inspirerende og får deg til å tenke i helt nye baner.
 
Hellstrøm vil at vi gjennom denne boken skal lære å verdsette laksens smak, egenskaper og variasjonsmuligheter til det fulle, og at vi dermed får nye perspektiver på vårt eget matskattekammer.
 
Unikt innblikk
Med seg på reisen har Hellstrøm hatt fotografen Trygve Indrelid som har dokumentert såvel rettene som de store kokkepersonlighetene.
 
Gjennom boken får du lære noen av kokkverdens største stjerner bedre å kjenne, slik som Paul Bocuse, Michel Troisgros, Heston Blumenthal, Rene Redzepi, og Geir Skeie for å nevne noen.
 
Nedenfor gjengis én av oppskriftene fra boken Verdens beste - med verdens beste kokker og verdens beste laks
 
av Eivind Hellstrøm
ISBN: 9788279003700
Veil. pris: 450,-
 
Les mer om konkurransen Beste norske kokebok 2009 FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Kokebok">under oppskriften.
 
Se alle artikler om Beste norske kokebok 2009 her (klikk).
 

Norsk laks, spagetti med blekksprutblekk, ferskvannskreps og estragonsaus

Norsk laks, spagetti med blekksprutblekk, ferskvannskreps og estragonsaus

Fremgangsmåte

Kjøp blekksprutpasta i en spesialforretning, kok den al dente og sett den til side.

Skjær et snitt i tuppen på paprikaene og dypp de raskt i kokende vann. Skrell paprikaene og skjær dem i små terninger. Sett til side.

Saus av ferskvannskreps:
Stek krepsehodene i smør uten at de tar farge, ha i hvitløk, løk, gulrot og timian og flamber med et sjenerøst glass konjakk.

Fukt med rødvin (helst merlot). Tilsett 1 - 2 ss mørk kraft. Kok til den får passende konsistens,

Når den er ferdig kokt, siktes sausen over i en ren kasserolle og pisk inn smør litt etter litt. Tilsett finhakket estragon.

Behold krepsehalene og et skall til å pynte tallerkenene med.
 
Presentasjon:
Stek spagettien i olivenolje, tilsett paprikaterningene pg ha små porsjoner på tallerkenene,
 
Skjær ryggfileten av norsk laks opp i 3 cm tykke skiver og stek de på de ene siden. Legg en laksefilet på hver av pastatallerkenene.
 
Tilsett krepsesausen med rødvin og ikke glem å pynte med krepsehalene og skallet.
 
Bon appétit!
Oppskriften er hentet fra boken Verdens beste - med verdens beste kokker og verdens beste laks av Eyvind Hellstrøm som er finalist til Beste norske kokebok 2009.
 

Sendt inn av Michel Portos, Le Saint-James, Bouliac, Frankrike

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her