Michelin-guiden for Norden 2022

Fire nye norske Michelin-stjerner til Norge

Fire nye norske Michelin-stjerner til Norge

Schlägergården, Hot Shop og Hyde i Oslo og ikke minst Lysverket i Bergen kan nå klebe det røde Michelin-symbolet på døren.
05 Juli 2022 - 10:01

For fjerde gang (noe som er norsk rekord) får Bjørn Svensson en Michelin-stjerne, nå for Schlägergården, og hans tidligere kollega fra Fauna og Galt, Jo Bøe Klakegg, fikk sin første for Hot Shop i Oslo. Det kan vel kalles full skår for det de to har opplevd sammen.

Christopher Haatuft (th) på kjøkkenet på Damsgård - en av hans andre restauranter i Bergen. Foto: Julie H. Amundsen

Endelig kunne Lysverket i Bergen - og bransjens enfant terrible Christopher Haatuft – klatre inn i dette aller helligste for restauranter med ambisjoner. Den alltid slagferdige bergenseren kommer til å gjøre Michelin-leiren mindre fisefin og mer folkelig. Overfor Michelin-stjernen er han uvanlig ydmyk: 

- Det kan umulig finnes en bedre måte å avslutte to år med pandemi på enn å få belønning i form av en stjerne. Vi brukte perioden på å kvesse knivene, noe vi fikk betalt for, sier Chirstopher Haatuft.

Hot Shop og Hyde bidrar også i samme folkelige retning. Mens Hot Shop er mest kjent for å ha tatt navn etter en pornosjappe som holdt til i lokalene før, ligger Hyde i en intim og rustikt innredet kjeller som tidligere huset Pjoltergeist. Det er med andre ord langt fra stivede duker om noen fortsatt lever i den troen, og det er et tegn på et Michelin-konseptet fornyer seg.

Hot Shop ligger i en tidligere pornosjappe, men det er ingen ting som minner om det bortsett fra navnet. Foto: Hot Shop

At Hyde som knapt har holdt åpent siden starten høsten 2019, fikk en stjerne, var en overraskelse. Derfor var kanskje Hydes kjøkkensjef Matthew North den aller mest overveldete under prisutdelinen i Stavanger den 4. juli. 

Det var også en overraskelse at Rest ikke ennå er funnet verdig denne statusen. Restaurantens frontfigur, Jimmy Øien, fikk riktignok prisen Young Chef Award 2022. Ifølge Michelin-sjef Gwendal Poullennec fikk har prisen både for sitt kjøkken og for sitt ambisiøse konsept. Jimmy selv beskriver det rett og slett som logisk, altså å redusere det meningsløse matsvinnet.

Dette kom i tillegg til den grønne stjernen som Rest fikk i forrige runde. Nå er i alt 38 restauranter belønnet med grønn stjerne i Norden som forteller om regionens satsing på bærekraft, ifølge Michelin-sjefen.  

Ny grønn stjerne i Norge gikk til Credos lillesøster Jossa Mat & Drikke i Trondheim som i tillegg fikk den populære Bib Gourmand – for «restauranter som tilbyr god mat til en god pris».

Mens alle har ventet på at Credo skal klatre på stjernestigen, ble det «bare» Welcome & Service Award i år til Credo og Heidi Bjerkan.

Fra nå av har Norden to nye tostjernere, Palace i Helsinki og Frederikshøj i Aarhus. Wassim Hallal var kanskje den som var sterkest rørt – han fikk da også Mentor Chef Award for sin innsats for å utvikle sine kokkekolleger.

Nå er det 137 trestjernere i verden. Fire av dem i Norden, men ingen nye. I fjor var to nye (Maaemo og Noma) og alle beholdt sine stjerner, det gjelder også Franzen og Geranium.

2022-utgaven av Guide har totalt 255 restauranter, inkludert 74 stjernerestauranter, 32 steder har Bib Gourmand og 38 Michelin Green Star.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her