Følelsesladet seier til Irland i østers-VM

Følelsesladet seier til Irland i østers-VM

Tårene satt løst hos den nybakte verdensmesteren i østersåpning, Michael Moran fra Irland. Norge endte på 9.
Redaksjonen
02 Oktober 2012 - 15:21

Jubelen stod i taket da den irske hjemmefavoritten Michael Moran vant helgens VM i østersåpning i Galway.

Sirkelen er nå sluttet for Moran som opprinnelig kommer fra Weir rett utenfor Galway.

- Helt siden jeg vant VM i 2006 har min far ertet meg ved middagsbordet om at han fortsatt var en bedre østersåpner enn meg siden han har to VM-titler, men nå er vi endelig jevnbyrdige med to VM-titler hver, sier en emosjonell Michael Moran til Apéritif.

Det var ingen som kunne tukte den irske mesteren, som sikret Irland storeslem ved å i tillegg vinne premien for raskeste tid (2 minutter og 26 sekunder) samt beste presentasjon.

Skuffet norsk mester

Det gikk ikke helt som vi kunne håpe for årets norske mester, Heini Petersen, som til slutt endte på en 9. plass.

- Jeg er utrolig skuffet nå, for oppkjøringen og treningen i forkant gikk veldig bra, sier Petersen til Apéritif etter konkurransen.

- Jeg var ekstremt konsentrert om finalen, og ble litt satt ut av hvordan de hadde satt opp brettene på scenen, noe som gjorde at jeg la opp østersene på feil side av hva jeg er vant til. Dermed fikk jeg ikke flyten i åpningen min slik jeg pleier. Jeg brukte altfor lang tid og stresset meg selv unødvendig opp.

Les om årets NM i østersåpning her

Tett konkurranse

Den irske mesteren gikk inn i konkurransen som storfavoritt etter å ha vunnet klart over sterke konkurrenter som tidligere Europamester Stephan Nolan i den irske finalen dagen før.

I VM-finalen lørdag møtte han derimot de beste østersåpnerne fra 16 andre land, og det var en spent Moran som kunne slippe følelsene løs etter å vunnet gullet foran Johan Malm fra Sverige og Sam Tamsanguan, England.

Fjorårets verdensmester, Xavier Caille fra Belgia, skuffet i årets konkurranse og endte til slutt på en 7. plass.

Nervepirrende og tøft

Østersåpning er en sport for de tøffeste menn og kvinner, for her skal de beste irske flatøstersene åpnes med sylskarpe kniver i et forrykende tempo.

Konkurranseøstersene fra Kellys Oysters rett utenfor Galway, ble plukket bare en dag før konkurransen og var dermed ekstra tøffe å åpne.

16 menn og 1 kvinne stilte til start i årets VM, hvor 30 flatøsters skulle åpnes på tid og hvor man fikk tillegg for ikke løsnede østers, skallrester, kuttede østers og ikke presenterte, samt bonussekunder for presentasjon.

Det var dog ingen som kunne nærme seg verdensrekorden satt av Michael Morans far i 1977 på 1 minutt og 31 sekunder!

Verdens eldste matkonkurranse

VM i østersåpning arrangeres den siste helgen i september hvert år under Galway International Oyster and Seafood Festival som finner sted i Galway på vestkysten av Irland.

Det hele startet i det små på Hotel Meyrick i 1954 med 34 gjester, som har økt hvert år til årets festival nummer 58 med 25 000 besøkende til festivalen.

Ikke mindre enn 60 000 østers blir fortært i løpet av festivalen, sammen med uante mengder irsk øl samt champagne.

Resultater VM i østersåpning 2012

Nr

Navn

Land

Tid

Straff sek

Bonus sek

Totalt

1.

Michael Moran

Irland

2:26

52

27

2:51

2.

Johan Malm

Sverige

2:54

48

25

3:17

3.

Sam Tamsanguan

England

3:23

28

20

3:31

4.

Francisco Pires

Frankrike

2:34

92

22

3:44

5.

Johann Schlag

Finland

3:03

72

25

3:50

6.

Eamon Clark

Canada

3:16

56

18

3:54

7.

Xavier Caille

Belgia

2:49

80

15

3:54

8.

Jesper Knudsen

Danmark

2:57

92

22

4:07

9.

Heini Petersen

Norge

3:11

88

23

4:16

10.

Marcus van der Noord

Nederland

4:48

24

25

4:47

11.

Mike Martin

USA

3:50

88

10

5:08

12.

Urs Müller

Tyskland

4:20

92

25

5:27

13.

Shea Trainor

Nord-Irland

4:44

72

18

5:38

14.

Eliska Markova

Tsjekkia

4:21

104

23

5:42

15.

Milorad Simic

Sveits

4:30

110

20

6:00

16.

Luca Mantovani

Italia

4:21

128

16

6:13

17.

Tsukasa Fuji

Japan

5:56

80

10

7:06

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
 
 
 
 
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her