Mat
Norgesmester for sjette gang

Norgesmester for sjette gang

Heini Petersen er nok en gang Norges beste østersåpner.
Aase E. Jacobsen
04 September 2012 - 11:03

Heini Petersen, frilanser, kan uten overdrivelse kalles landets mest rutinerte østersåpner. Dagen før den sjette NM-seieren var i boks, hadde han åpnet 500 østers på en sjømatfestival i Grebbestad. Og han har også utviklet et eget østerskniv-design i samarbeid med kjøkkenutstyrleverandøren Culina.

20 årig utfordrer

I år som i fjor puster hans 20 år gamle datter Maria Brendehaug Petersen, frilanser, ham i nakken. Han slo henne med bare 1 minutt og 23 sekunder. Det betyr at Maria som deltok for tredje gang i østers-NM, er en sterk utfordrer til NM-tittelen for kommende mesterskap. Men da må hun jobbe mer med hurtigheten.

– For hun hadde den absolutt beste presentasjonen i finalen, sier hoveddommer Daniel Karlsson, Klosteret Restaurant som hadde med seg Bela Szabo, A la Carte Produkter og Lasse Karlsson, Everts Sjöbod (og nr 2 i svenskenes mesterskap).

Ikke bare hurtighet

Maria ble ikke uventet mesterskapets beste kvinnelige utøver. Hun var litt raskere enn den andre kvinnelige deltakeren, Stine Høseth fra Brasserie France, i semifinalen.

Men et norgesmesterskap handler altså ikke bare om hurtighet, men like mye om at østersene skal åpnes på perfekt måte, uten skallrester eller med skader i østerskjøttet.

Fete premier

Maria slo dessuten fjorårets norgesmester, Xiang Xu, som måtte nøye seg med en tredjeplass. På fjerdeplass kom Gorm Brænd Nørum, også han en rutinert NM-deltaker.

Det var til sammen 10 deltakere i årets østers-NM som fant sted i en fullpakket Posthallen i Oslo sentrum. Årets NM ble gjennomført med irske flatøsters, levert av A la Carte Produkter. Disse østersene er de samme som brukes i VM i Galway siste helgen i september. Førstepremien er ellers deltakelse i VM med opphold på Radisson Blu Hotel, en Tissot Seastar 1000 Automatic Chronograph-klokke, reise og opphold for to personer på Laroche Hôtel du Vieux Moulin i Chablis samt kokkejakke fra Sportex. Videre viner fra Laroche og Riedel-glass.

Her er resultatene fra de innledende rundene

Nr

Navn

Arbeidssted

Tid

Straff sek

Bonus sek

Totalt

1.

Heini Petersen

Frilans

1:55

44

19

2:20

2.

Xiang Xu

Xiangs kjøkken

2:31

52

22

3:01

3.

Maria Brendehaug Petersen

Frilans

3:21

52

23

3:50

4.

Gorm Brænd Nørum

Rorbua

3:40

56

25

4:11

5.

Thomas Haug

Olavsgaard

3:26

76

0

4:42

6.

Øyvind Sædbjørnsen

Tjuvholmen Sjømagasin

3:31

76

2

4:45

7.

Stine Høseth

Brasserie France

3:28

128

0

5:36

8.

Bertrand Cailleau

Frilans

4:58

68

15

5:51

9.

Øyvind Novak

Ylajali

5:46

40

0

6:26

10.

Mathias Don Santos Erdahl Henriques

Tjuvholmen Sjømagasin

3:53

162

4

6:31

Og dette er resultatene fra finalen

Nr

Navn

Arbeidssted

Tid

Straff sek

Bonus sek

Totalt

1.

Heini Petersen

Frilans

3:19

52

22

3:49

2.

Maria Brendehaug Petersen

Frilans

4:42

56

25

5:13

3.

Xiang Xu

Xiangs kjøkken

3:49

136

23

5:42

4.

Gorm Brænd Nørum

Rorbua

5:14

104

23

6:35

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Forsiden akkurat nå - 2

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

At noe så enkelt kan smake så godt
Dagens rett

At noe så enkelt kan smake så godt

Prøv denne oppskriften på bakt potet med skagensalat til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her