Mat
Norgesmester for sjette gang

Norgesmester for sjette gang

Heini Petersen er nok en gang Norges beste østersåpner.
Aase E. Jacobsen
04 September 2012 - 11:03

Heini Petersen, frilanser, kan uten overdrivelse kalles landets mest rutinerte østersåpner. Dagen før den sjette NM-seieren var i boks, hadde han åpnet 500 østers på en sjømatfestival i Grebbestad. Og han har også utviklet et eget østerskniv-design i samarbeid med kjøkkenutstyrleverandøren Culina.

20 årig utfordrer

I år som i fjor puster hans 20 år gamle datter Maria Brendehaug Petersen, frilanser, ham i nakken. Han slo henne med bare 1 minutt og 23 sekunder. Det betyr at Maria som deltok for tredje gang i østers-NM, er en sterk utfordrer til NM-tittelen for kommende mesterskap. Men da må hun jobbe mer med hurtigheten.

– For hun hadde den absolutt beste presentasjonen i finalen, sier hoveddommer Daniel Karlsson, Klosteret Restaurant som hadde med seg Bela Szabo, A la Carte Produkter og Lasse Karlsson, Everts Sjöbod (og nr 2 i svenskenes mesterskap).

Ikke bare hurtighet

Maria ble ikke uventet mesterskapets beste kvinnelige utøver. Hun var litt raskere enn den andre kvinnelige deltakeren, Stine Høseth fra Brasserie France, i semifinalen.

Men et norgesmesterskap handler altså ikke bare om hurtighet, men like mye om at østersene skal åpnes på perfekt måte, uten skallrester eller med skader i østerskjøttet.

Fete premier

Maria slo dessuten fjorårets norgesmester, Xiang Xu, som måtte nøye seg med en tredjeplass. På fjerdeplass kom Gorm Brænd Nørum, også han en rutinert NM-deltaker.

Det var til sammen 10 deltakere i årets østers-NM som fant sted i en fullpakket Posthallen i Oslo sentrum. Årets NM ble gjennomført med irske flatøsters, levert av A la Carte Produkter. Disse østersene er de samme som brukes i VM i Galway siste helgen i september. Førstepremien er ellers deltakelse i VM med opphold på Radisson Blu Hotel, en Tissot Seastar 1000 Automatic Chronograph-klokke, reise og opphold for to personer på Laroche Hôtel du Vieux Moulin i Chablis samt kokkejakke fra Sportex. Videre viner fra Laroche og Riedel-glass.

Her er resultatene fra de innledende rundene

Nr

Navn

Arbeidssted

Tid

Straff sek

Bonus sek

Totalt

1.

Heini Petersen

Frilans

1:55

44

19

2:20

2.

Xiang Xu

Xiangs kjøkken

2:31

52

22

3:01

3.

Maria Brendehaug Petersen

Frilans

3:21

52

23

3:50

4.

Gorm Brænd Nørum

Rorbua

3:40

56

25

4:11

5.

Thomas Haug

Olavsgaard

3:26

76

0

4:42

6.

Øyvind Sædbjørnsen

Tjuvholmen Sjømagasin

3:31

76

2

4:45

7.

Stine Høseth

Brasserie France

3:28

128

0

5:36

8.

Bertrand Cailleau

Frilans

4:58

68

15

5:51

9.

Øyvind Novak

Ylajali

5:46

40

0

6:26

10.

Mathias Don Santos Erdahl Henriques

Tjuvholmen Sjømagasin

3:53

162

4

6:31

Og dette er resultatene fra finalen

Nr

Navn

Arbeidssted

Tid

Straff sek

Bonus sek

Totalt

1.

Heini Petersen

Frilans

3:19

52

22

3:49

2.

Maria Brendehaug Petersen

Frilans

4:42

56

25

5:13

3.

Xiang Xu

Xiangs kjøkken

3:49

136

23

5:42

4.

Gorm Brænd Nørum

Rorbua

5:14

104

23

6:35

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

 
 

 

 

 

 

 

 

 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt
Dagens rett

Dette får tennene til å løpe i vann - og med denne oppskriften blir du virkelig helt

At noe så enkelt kan være så godt. Her får du essensen av norsk høst med en internasjonal finish.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her