For enhver smak

Nyhetene på brennevinsfronten får ufortjent lite oppmerksomhet sammenlignet med hva som blir gitt vin. Apéritifs faste smaker, Andy Juhlin, restaurantsjef Sans Restaurant i Oslo, har plukket ut de mest spennende brennevinsnyhetene på nyåret. Og det vil ha
Aase E. Jacobsen
20 Januar 2003 - 12:06

Riktignok er dette langt fra noen fullstendig test av det som ble lansert på brennevinsfronten denne gang. Likevel en god start og kanskje kan Andys vurderinger gi deg noen sårt trengte tips til hva du kan tilføre ditt barskap.

Slik ble testen gjennomført
Apéritifs smaker Andy Juhlin, vurderer de nye produktene på nyhetssmakinger i forbindelse med lanseringen.

Alle priser er Vinmonopolets utsalgspriser, pr 1. januar 2003. Apéritif tar forbehold om eventuelle feil i priser og varenumre.
 

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Single maltwhisky

-
Springbank 10 Years Campbeltown Single Malt
Springbank Campbeltown Skottland
45387 BU - kr 576,50
The House of Cognac
Farge og duft: Klar lys gylden. Honning, Vanilje, Malt, markant røyk/torv samt litt salt.
Smak: Følger duften godt. Rik konsentrert. Torv, vanilje, lite salt, noe krydder og malt, god fylde med lang ettersmak og lett saltet finish.
Vurdering: Vellaget med omtanke. Drikkes helst uten is, med litt vann eller et par isbiter. Passer også godt til en kraftigere sigar.
Bestill her:

-
Ardbeg 10 Years Old Single Malt
Ardbeg Islay Skottland
45961 VSD - kr 458,80
Basis
Strøm
Farge og duft: Lys gylden strågul. Markant røykduft med noe vanilje, fremtredende alkohol samt honning, pepper og litt salt sjøgress.
Smak: Rik kompleks duft. Torv/røyk med balansert fedme. Noe pepper. Søtlig alkohol i finish. Den varer og varer.
Vurdering: For den viderekomne som ikke nøyer seg med en blended whisky eller en mild maltwhisky. Kraftige saker, faktisk den mest røykpregete av alle maltwhiskyer, som bør drikkes som den er eller med litt vann. Perfekt en kald vinterdag foran peisen.
Bestill her:

Grappa

-
Gioeillo Nonino Grappa Monovitigno Cuvée 2001
Nonino Friuli Italia
46286 BU - kr 385,00
Premium Wines Norway AS
Farge og duft: Blank. Rene fruktige aromaer. Lett blomsteraktig. Bærsødme og litt alkohol.
Smak: Frisk fruktig med behaglig alkohol. Lett toastet med en rund lang ettersmak.
Vurdering: Perfekt etter måltidet med en god og rund espresso til.
Bestill her:

-
Gioeillo Nonino Grappa Monovitigno Moscato
Nonino Friuli Italia
46291 BU - kr 395,00
Premium Wines Norway AS
Farge og duft: Blank Også denne har flotte florale dufter mot roser. Delikat og appellerende med avrundet alkohol.
Smak: Frisk deilig frukt. Føles bløt i munnen. Den har en bra fedme og en lang mild ettersmak.
Vurdering: For de som ikke liker altfor rå og skarpe grappaer. Denne bør også jentene prøve. Hva med en liten dash over en god sitrussorbet for å gjøre det lille ekstra?
Bestill her:

Likør

-
La Belle Orange Cognac Louis Royer
Louis Royer Cognac Frankrike
46273 BU - kr 323,30 40 %
Norsk Vinsalg AS
Farge og duft: Gyldenoransje. Frisk duft av appelsinskall og noe sitrus. Cognacpreget er merkbart, i tillegg kommer et lett krydderpreg og avrundet alkohol.
Smak: Fet i munnen med tydelig appelsinsmak og mykt cognacpreg. En varm, rund og fruktig finish med noe alkohol, sitter lenge.
Vurdering: Meget bruksvennlig. Til cocktails eller bar med eller uten is. Ett godt alternativ på kjøkkenet i kaker, sauser eller til en perfekt flambé.
Bestill her:

+
La Belle Cream Louis Royer
Louis Royer Cognac Frankrike
40672 BU - kr 167,10 17 %
Norsk Vinsalg AS
Farge og duft: Beige mot grålig. Appelsin, vanilje, lett cognacduft og noe nøtter.
Smak: Lett kremet med innslag av appelsin. God fylde med nøtteaktig finish. Alkoholen er mindre markant enn i den vanlige likøren.
Vurdering: Et feminint Baileys-alternativ. Behagelig og lettlikendes. Gjerne til en kaffedrink eller alene med eller uten is. Eller som smaksetting til en god iskrem.
Bestill her:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her