Forfriskende hvitt

Hvitvin av druen riesling er noe av det mest forfriskende du kan få i glasset. Og dessuten en svært så oppnåelig sommerdrøm rent prismessig.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Thanisch Riesling Classic 2007 (14451) fra produsenten med det skrekkelig lange og urtyske navnet Weingut Witwe Dr. H. Thanisch Erben Müller-Burggraef er ikke mindre enn en usedvanlig god vin for pengene. Siden tyske hvitviner med restsødme for mange fortsatt er et skjellsord og minner altfor mye om en ungdomstid preget av dårlig utviklet smak og sans for det søte, forblir viner som dette anonymiteter i pollistene.

Prikker på tunga
Men hvis du er villig til å glemme gamle synder, og at så vel flaskeform som etikett oser av gammelmodig tradisjon, har du noe stort i vente. Nemlig en ultrafruktig og frisk hvitvin med parfymert duft av søte gule frukter og snev av mineraler ("våt stein" kombinert med lett sjøbris) som følges opp i smaken.

Den prikker behagelig på tunga og etterlater seg en deilig fisk, fruktig følelse i munnen. Mye for pengene, enten du velger å nyte den alene eller sammen med eksempelvis reker, salat med skalldyr, spekesild og nypoteter eller hvit fisk med en sitronsmørsaus.

Berømte vinmarker
Produsenten er den samme familien som tidligere stod bak en av de omtalte ungdomssyndene og en av tidenes mest solgte hvite tysker, nemlig Reiler vom Heissen Stein. Men den vinen har ikke samme gullkantete historie som vår vin som er laget av druer fra familiens egne vinmarker.

Familien er i besittelse av i alt 10 hektar fordelt på de meste berømte vinmarkene rundt byen Bernkastel, som Doctor, Graben, Lay og Badstube samt Brauneberger Juffer og Graacher Himmelreich. Alle tilhører Mosel-dalens elite. Men navnet på Doctor-vinmarken stammer imidlertid ikke fra Dr. Hugo Thanisch som var dominerende eier av denne etter hvert så ettertraktede parsellen på til sammen 3,4 hektar.

Legenden sier at den fikk navnet på grunn av at vinen derfra leget kurfyrst Bömund den andre av Trier, noe ikke de vanlige doktorene klarte. Han var kanskje inne på noe av det samme som dagens leger som anbefaler et glass vin for å lette på en rekke lidelser.

Den er en såkalt qualitätswein og er derfor laget av druene som ikke tilfredsstilte kravene til å bli en av de store. Derfor er også prisen så gunstig. Dessuten står det Classic på etiketten. Classic er tysk vinlovs nyeste tilskudd og er en tilnærming til en tørr vinstil. Samtidig som vinen gjøres tørrere, dempes også syrene noe for at ikke vinen skal virke for syrlig og mager. Hos Thanisch gjennomgår en andel av vinen den malolaktiske gjæringen hvor de skarpe eplesyrene omdannes til bløtere melkesyrer. Men forskjellen mellom de to utgavene er liten, bittelite grann tørrere, uten at den virker mager av den grunn. Men fortsatt vil den altså være en typisk Mosel-vin, slank og delikat.
 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.

Thanisch Riesling Classic 2007

Produsent:
Dr. H. Thanisch
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Mosel
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
1445101
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen