Ukens vin
Fransk hvitt røverkjøp
Foto: (Leonsbox)

Fransk hvitt røverkjøp

Sauvignon blanc med et anstrøk av Chablis heter Saint-Bris, og denne utgaven er i tillegg et knallkjøp.
13 August 2008 - 02:01

Clotilde Davenne Saint Bris 2012 (56908) er rett og slett et funn til prisen. Men ikke bare er den god vinvaluta, den har også mye karakter fra jordsmonnet druene har vokst i. Som i dette tilfellet vil si svært kalkholdig jord, av typen Kimmeridge, den samme som i Chablis' beste vinmarker.

Som i Chablis

Det fossilrike jordsmonnet gir sammen med sauvignon-druen en karakter som ikke er så ulik den vin finner i Loire, i Pouilly-Fumé, litt lenger sørvest. Røyk og flint men også veldig god syre og frukt.

En i sannhet flott vin til alt av sjømat. Den tåler, takket være 2006' rike frukt, sågar en del krydder.

Og vil du ha enda mer av alt, finnes vinen i en Vieilles Vignes-utgave som har en imponerende kraft.

Det er vanskelig å forstå at disse perlene er så vidt lavt priset, men det gjelder generelt for Saint Bris, og det til tross for at appellasjonen kun teller 100 hektar totalt.

Ingen novise

Det har nok noe med at Saint Bris først fikk sin AOC-status i 2001, og ble opphøyet fra bordvin til den i dag nærmest uinteressant betegnelsen VDQS så sent som 1974.

Men Saint Bris-sauvignonen er ingen novise i vinsammenheng av den grunn. For i tidligere tider var vinene herfra langt mer ettertraktet. Det skyldes beliggenheten ved elven Yonne som førte hele produksjonen direkte til det umettelige Paris-markedet.

Saint Bris er i dag sterkt knyttet til Chablis ved at flere produsenter har parseller her, omtrent bare for moro, slik som Clotilde Davenne. Som selvsagt praktiserer sin økologiske tilnærming også i Saint Bris.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her