Fransk til spekematen

Ukens vin er i hovedsak basert på druen syrah som er svært i vinden for tiden. Godbiten har fått påfyll av cabernet sauvignon, hvilket myker opp inntrykket. Alle kommer til å sette pris på nettopp denne vinen, er vår spådom, spesielt til de spennende rettene Apéritif her gir deg.  19.05.99.

Rabiega Rouge er produsert av Domaine Rabiega, en vingård svenske Vin & Sprit kjøpte for 13 år siden. Vingården ligger i fylket Var i det mer kjente Provence, 90 km fra Nice. Her lages en rekke meget gode viner, blant annet Clos d'Ière som selges for fire ganger prisen av vår vin.
 
Den er et godt kjøp med sine 84 kroner (varenr. 31879) og en vellykket kombinasjon av de to nevnte druer. Fatpreget er harmonisk til tross for at det er benyttet i alt sju ulike eikeslag under modningen av vinen. Men så er vinmakeren Lars Torstensson litt av en fatfreak og levende opptatt av å eksperimentere. Druene kjøper han inn fra hele Var. Kvaliteten på druehøsten er aldri den samme nord i fylket som i sør. Ved å tilpasse resepten etter årgangen oppnås et best mulig produkt. I følge Torstensson skal Rabiega Rouge gjenspeile årgangens personlighet. 1997 er et år med intens frukt hvilket gjør vinene raskere drikkemodne. Vår vin er derfor klar til å drikkes nå.
 

 
Den fungerer utmerket til sommerlig grillmat. Eller til spekemat på fransk. Vi skal i dag la hetsen mot norsk spekeskinke ligge. Du kan få god kvalitetsskinke hvis du unngår lavpriskjedenes maitilbud. Kjøp gjerne oppskåret skinke i løs vekt. Det lønner seg absolutt. Vi må ikke glemme alle de gode spekepølsene vi har i landet. De er perfekte til en spekmatbuffet på fransk. Og hertil vil vi ha smaksrike viner. Som Rabiega Rouge. Husk å servere den ved 16 grader.
 
Fransk spekematbuffet

Kjøp inn assortert spekemat. Beregn 100-150 g pr person. Sørg for rikelig med brød og salat, for eksempel denne som rekker til 6-8:
 
1 boks ruccula-salat
1 frisésalat
1 issalat i strimler
6-8 klasetomater uten frø skåret i tynne båter
masse friske basilikumblader
1 glass kapers
extra virgin olivenolje
havsalt
saften av en sitron
 
Bland alle grønnsakene i en stor salatbolle eller fordel i flere mindre. Drypp over godt med olje, press sitron og dryss havsalt over. Bland forsiktig.
 
Oliventerte
4 flak butterdeig
2 egg
3 dl yoghurt naturell
3 ss snøfrisk eller annen kremost
fedd finhakkede hvitløk
50 g nyrevet parmesan
250 g frisk spinat eller tilsvarende mengde frossen
salt og pepper
svart oliven uten stein
 
Kjevle butterdeigflakene slik at de dekker en paiform. Hell tørkede erter i bunnen og forstek i 10 minutter ved 210 grader. Pisk eggene og bland inn yoghurt og kremost. Smak til med salt og pepper. Forvell den friske spinaten. Del oliven i to.
 
Legg spinat oppå paiskallet. Dryss over hvitløk og hell over fyllet. Oliven og parmesan til slutt. Stek i 15-20 minutter til osten er gylden på toppen.
 
Tapenade
En sørfransk olivenrøre som smøres på daggamle skiver av (fransk) landbrød som du rister i ovnen i ca 5-8 minutter avhengig av tykkelsen. Landbrød kan selvsagt erstattes av loff, men det blir ikke det samme. Ekte landbrød lages av surdeig i stedet for gjær hvilket gir et svært saftig brød med lang holdbarhet. Det er et langt prosjekt å starte. Et alternativ er brødoppskriften på denne siden. Eller du kan ta en formiddagstur innom Åpent Bakeri på Frogner Inkognito Terrasse, inngang hjørnet av Colbjørnsens gate. Der bakes det ekte saker, men det gjelder å være tidlig ute!
 
100 g svarte oliven uten stein
100 g soltørkede tomater i olje
3 fedd hvitløk
2-3 ansjosfileter
4 ss finhakket flatbladet persille
1 ss finhakket timian
1 dl olivenolje
1 ss sitronsaft
 
Ha alt i en foodprocessor og kjør til luftig mos. Soltørkede tomater er ikke en original ingrediens i tapenade, men tomatene gir en fin sørlig friskhet.
 
Godt brød
2 små brød à 400 g
1 toppet ts tørrgjær
1,5 dl lunken skummet melk
1,5 dl lunkent vann
1 ts bryunt sukker
350 g fint hvetemel (finbakst)
100 g durumhvete
1 ts salt
1,5 ss olivenolje
100 g solsikkekjerner - kan sløyfes
50 fint rugmel
 
Bland gjæren og sukkeret ut i halvparten av melken, sett til side i 10 minutter på et lunt sted. Bland mel og salt i en bolle. Tilsett resten av melken, vannet og oljen i melk- og gjærblandingen. Hell i melet og bland godt til en fast deig. Ha den på en bakeplate og kna i 4-5 minutter. Ha tilbake i en bolle som en satt inn med litt olje. Dekk med plastfilm og la heve i 2 timer.
 
Kna deigen noen minutter og tilsett eventuelt solsikkekjernene. Del deigen i to emner som formes til to ovale brød. Rull hvert brød i rugmel. La brødene etterheve et lunt sted i 30 minutter til en time. Brødene skal heve til dobbelt størrelse. Stek i 35-40 minutter ved 200 grader.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
Foto: Kai Nordrum/Opplysningskontoret for Kjøtt

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen