Frelst kveite à la Rosa

Nok en oppskrift fra Apéritif og VGs store oppskriftskonkurranse. Dagens utgave synes rimelig avansert. Det er den selvsagt også, men vi tør garantere et herremåltid av dimensjoner. Hver dag presenterer vi en utvalgt rett. Husk at førstepremien er en tur for to til Chile! Se dagens oppskrift og les mer om konkurransen.

Frelst kveite à la Rosa

Antall porsjoner

2

Ingredienser

(De forskjellige delene er ført opp i den rekkefølgen det er praktisk å gjøre dem klare)
Rosegele
200 stk
0.5 l
400 stk
Ristårn
0.5 dl
0.5 dl
milde, syltede, grønne chilis (én i hvert "tårn")
Saus
3 dl
1 stk
salvieplante
stk
Fisken
stk
Alternativt pluss
Et lite dryss av små, stekte bacon-biter gjør ingen skade!!!!

Fremgangsmåte

Rosegele:
Rosebladene legges litt i bløt før de kokes opp i vannet. La blandingen småkoke i ca 10 minutter, før du siler av bladene og tilsetter sukker og sitron. Rør inn den oppbløtte gelatinen og hell over i form/glass. La stå kjølig til den er stiv. (Husk at rosene må være usprøytet) (Noen friske roseblader til pynt er svært vakkert). Bør gjøres i stand senest dagen før, siden det tar tid å få geleen stiv.

På enkelte delikatesse-/innvandrer-butikker, kan du kjøpe ferdig rosegele. Hvis du sverger til å lage den selv, men sesongen byr på liten blomsterprakt, kan du også lage geleen på basis av rosesirup, som du også får kjøpt på de samme butikkene.

Ristårn:
Friske spinatblader dampes i gryte uten vann i ca 5 minutter. Spinaten og bladpersille, hvitløk og vanlig løk moses sammen med vann i foodprosessoren.

Ris skylles (ikke hurtigris). Sauter risen i olje i en gryte - ca 5 minutter. Hell av overflødig olje. Tilsett den grønne mosen og sauter dette sammen i ca 2 minutter. Tilsett salt, pepper og en liten dasj muskat. Tilsett kokt vann, rør sammen, kok opp, demp varmen og la småkoke under lokk til risen er ferdig.

Når risen er ferdig tilsettes litt mer hakket frisk løk, chilis (én i hvert "tårn" - husk å ta ut frøene) samt parmesan. Blandingen fylles i kopper i passende "tårn/porsjonstørrelse".

Sett til siden. Du velger selv om du vil ha risen kald, lunken eller varm ved servering.

Saus:
Lag en kyllingbuljong med vann og kyllingbuljongterning. Tilsettes salvieplante finhakket sjalottløk (riv opp salvien eller finhakk etter smak). La dette koke litt inn til ca 2 dl. Tilsett en dasj hvitvin, salt, hvit pepper etter smak og bittelite sukker. Hell på fløte og la dette stå å småkoke litt. 2-3 minutter før servering puttes halvparten av de gjenværende bladene fra salvieplanten opp i sausen. Behold gjerne noen få blader til pynt (jeg har brukt salvieplante fra butikk. Vær obs på at den du dyrker i hagen ofte er noe skarpere/sterkere på smak. Prøv deg frem).
Fisken:
Kok opp vann. Kveitestykkene trekkes noen få minutter i det varme, saltet vann. Stekes i grillpanne med godt smør og pepres etter smak.
Alternativt pluss:
Et lite dryss av små, stekte bacon-biter gjør ingen skade!
 

Sendt inn av

Foto: Svein Utigard

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dette er oppskriftskonkurransen der alle kan delta og alle kan vinne. Send oss din beste oppskrift der kveite er hovedingrediens. Ellers står du helt fritt til hva retten skal inneholde og om kveita skal kokes, stekes eller grilles. Med andre ord, alle muligheter til å bruke kreativiteten og til å komponere en deilig rett. Hvis du da ikke likeså godt låner mors gode gamle oppskrift.

Det er VG Nett og aperitif.no i samarbeid med Gastronomisk Institutt og Eksportutvalget for fisk som arrangerer oppskriftskonkurransen. En jury bestående av blant annet landlagskokker plukker ut to finalister. De møtes til kokkekamp i Oslo Spektrum under messen All verdens vin 19. september.

De skal imidlertid ikke kjempe alene. Med seg får de hver sin superkokk fra Gastronomisk Institutt. En meget kompetent jury kårer den beste kveiteoppskriften og sender dermed vinneren med følge til vingården Viña La Rosa i Chile.

Rett etter konkurransen kan publikum smake på kveita og lære hvordan de skal kombinere fisk og vin. Det er den kjente tv-kokken Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk Institutt som serverer både kveite og vin.

Du må sende inn oppskriften din innen 1. september. Vil du sende med et bilde av retten har du alle muligheter til det. Men det er ingen betingelse for å delta.

Hver dag mens konkurransen pågår presenterer vi en av lesernes oppskrifter både på VG Nett og her på aperitif.no.

Les dette før du sender oppskriften din
VG Nett og aperitif.no forbeholder seg retten til fritt å publisere oppskriften med bilde du sender oss. Selvfølgelig med angivelse hvem som har sendt den inn og eventuell fotograf.

Her kan du sende inn din egen konkurranseoppskrift

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen