Friskheten seirer

I Apéritifs test av 30 hvitviner i halvflasker gikk førsteprisen til de med høy omløpshastighet; viner som skårer på stor friskhet. Kjekt å ha på lur i kjøleskapet hvis du trenger litt hvitt til forretten, tilbringer en kveld alene, eller etter å ha satt
Redaksjonen
01 Juli 1999 - 17:20

I Apéritifs test av 30 hvitviner i halvflasker gikk førsteprisen til de med høy omløpshastighet; viner som skårer på stor friskhet. Kjekt å ha på lur i kjøleskapet hvis du trenger litt hvitt til forretten, tilbringer en kveld alene, eller etter å ha satt en annen helflaske til livs og fortsatt har lyst på en dråpe til.
 
Best blant de tørre hvitvinene er Chablis Cuvée LC 1996 som kan smykke seg med Wine Spectator-tittelen White Wine of The Year -98. En meget god hvitvin til en behagelig pris.
 
Hakk i hel kvalitetsmessig følger Chablis Domaine de Sainte Claire 1996 og Sancerre La Chatellenie 1997; begge utmerkede matviner. Meget gode kjøp er dessuten muscadeten Les Mesnils og burgunderen La Palotte.
 
På den halvtørre side svingte det mest av Gewürztraminer 1997 Dopff & Irion som er en gjenganger i pollisten. Men den holder stand fortsatt. Det gjør til dels også Feteasca fra Ungarn. Ellers blir det for det meste sukkervann.
 
Halvflasker av både rødt og hvitt er perfekt for enslige og når to-tre vil ha for for eksempel litt hvitvin til forretten. Denne testen viser at det er vanskelig å velge riktig. Lite volum gjør at vinen utvikler seg langt raskere enn i normalflasker. Det gjelder for begge kulører. For hvitvin som skal være friskest mulig er det ekstra viktig at produktet har høy turnover hos importøren.. I august presenteres del II av testen: røde viner i halvflaske.
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental, Christer Berens, restaurantsjef, Bølgen & Moi, Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden og Linda Frostestad, ekspeditør, Vinmonopolet-Briskeby.
 
Testen, som ble gjennomført 11. mai, omfatter så å si alle hvite viner tilgjengelig i halvflasker tilgjengelig i Norge i smaksøyeblikket. Smakingen ble foretatt blindt i to kategorier, tørr og halvtørr vin. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene, utover generell gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:
Meget god kvalitet *****
God kvalitet ****
Middels kvalitet ***
Under middels kvalitet **
Bør unngås *
 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet uten hensyntagen til hva det koster. Vurderingen av hvilke produkter som er gode og meget gode kjøp ble derfor foretatt etter bedømmingen var avsluttet.
 
Alle priser er Vinmonopolets pr 1. mai 1999, for flasker à 37,5 cl. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.
 
Tørre hvite
**** +
Chablis Cuvée LC 1996
La Chablisienne Burgund Frankrike
30997 (VSD) kr 80,90
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Strågul farge.Nyansert duft av honning, lime og mineraler. Rik smak med innslag av sitrus og grapefrukt, gode syrer som frisker opp mot en lang, fin ettersmak. Drikk til skalldyr og fisk. Meget godt kjøp.
 
****
Chablis Domaine de Sainte Claire 1996
J. M. Brocard Burgund Frankrike
30264 (VSD) kr 83,90
Basisutvalg
Moestue Grape Selections
God duft av sitrus og epler. Kraftig smak, høy syrlighet, lang og rik ettersmak. En ypperlig matvin til fisk og skalldyr. Den er litt lukket i øyeblikket og har godt av å bli dekantert. Meget godt kjøp.
 
Sancerre La Chatellenie 1997
Joseph Mellot Loire Frankrike
7062-02 (VSD) kr 76
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Fruktig, fet og mineralsk duft. Smaken er lik. God fasthet og flotte syrer. Lang sitruspreget ettersmak. En god matvin til laks, asparges og kalde skalldyr. Meget godt kjøp.
 
**** ÷
Les Mesnils Muscadet 1997
Barré Frères Loire Frankrike
746 (VSD) kr 54
Basisutvalg
Strøm
Grønngul farge. Frisk ung duft av grønn frukt. Frisk og fruktig anslag, bra fasthet, lang sitruspreget ettersmak. En frisk og god vin til aperitiff og ikke minst skalldyr. Må ikke serveres for kald. Meget godt kjøp.
 
Bourgogne Blanc La Palotte 1996
J. M. Brocard
30262-02 (VSD) kr 70,50
Bestillingsutvalg
Moestue Grape Selections
Fruktig duft. Godt og fruktig anslag med fin, fast syre. En smaksrik vin til retter av sjømat og kalde forretter. Meget godt kjøp.
 
*** +
La Mer Côtes de Gascogne
Côtes de Gascogne Frankrike
6682-02 (ASG) kr 40,90
Basisutvalg
Arcus Produkter
Lys gul. Aromatisk duft med tropisk frukt, epler og blomster. Fruktig og bløt i anslaget, friske syrer, lett bitterhet i finishen. En leskende vin til aperitiff og retter av salater og fiskeretter. Godt kjøp.
 
Penfold''s Koonunga Hill 1997
Australia
2581-02 (VT) kr 55,90
Basisutvalg
Arcus Produkter
Aromatisk duft med innslag av honning og eik. God fruktig start, kraftig, gode syrer, fin finish. En god vin forutsatt at du liker eikepreget hvitvin. Drikk den til kraftige fiskeretter og lyst kjøtt. Godt kjøp.
 
Pouilly-Fumé Cuvée du Troncsec 1997
Joseph Mellot Loire Frankrike
7061-02 (VSD) kr 89
Bestillingsutvalg
Brand Partners
Grønngul farge. Fin honning og eplepreget duft. Frisk og saftig smak med innslag av grapefrukt, leskende men mangler litt spenst til å nå helt opp. Passer perfekt til laks, asparges, fisk og kalde forretter. Verd prisen.
 
***
Kressmann Monopole Sauvignon Blanc1997
Kressmann Bordeaux Frankrike
719-02 (ASG) kr 49
Basisutvalg
Einar A. Engelstad
Jordsmonn- og sitruspreget duft. Smaken er som duften. Frisk og fruktig. Enkel og grei vin til aperitiff eller ukomplisert mat. Verd prisen.
 
Petit Chablis 1997
La Chablisienne Burgund Frankrike
30996 (VSD) kr 73,50
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Strågul farge. Lett, fruktig duft av epler og mineraler. Frisk og enkel smak, bra harmoni men mangler litt spenst. OK lengde. Knapt verd prisen.
 
Laroche Chablis 1997
Laroche Burgunsd Frankrike
6680-02 (EQ) kr 77,03
Bestillingsutvalg
Norex Int.
Lys strågul. Lett mineralsk duft. Fruktig anslag, avdempet syre, blir litt borte mot slutten. En helt grei vin. Knapt verd prisen.
 
Sancerre Cuvée Caillottes 1996
J. M. Roger Loire Frankrike
7361 (VSD) kr 83,90
Bestillingsutvalg
Best Buys Int.
Grønngul farge. Lett og frisk duft med innslag av røyk, sitrus og våt stein. Noe prikking (CO²) i anslaget, frisk og fruktig midtfase, syrlig-bitter ettersmak. Den mangler litt konsentrasjon og må drikkes kald ellers vil den lett falle sammen. Knapt verd prisen.
 
***
Plaimont Côtes de Gascogne 1997
Plaimont Côtes de Gascogne Frankrike
12009-02 (ASG) kr 40,50
Basisutvalg
Einar A. Engelstad
Svak duft. Enkel og lett fruktig i smaken som blir litt flat mot midten. Liten ettersmak. Panelet var uenig om kvaliteten er middels eller under middels. Knapt verd prisen.
 
Bordeaux Blanc
Bordeaux Frankrike
6677-02 (ASG) kr 45,10
Basisutvalg
Arcus Produkter
Strågul farge. Litt støvete duft av tropisk og tørket frukt. Enkel og frisk, lett fruktighet. Leskende og grei men ikke mer. Knapt verd prisen.
 
Lindemans Bin 65
Lindemans Hunter Valley Australia
2545 (VT) kr 52,81
Basisutvalg
Erik Haugen
Eik og noe frukt i duften. Den er middels fruktig i smaken, overraskende høy syrlighet, men er litt tung i stilen. Knapt verd prisen.
 
** +
René Barbier Blanco
René Barbier Penedès Spania
11527 (VSD) kr 47,50
kun horeca
VinCompagniet
Litt støvete duft med innslag av marsipan og røyk. Lett syrlig smak. En enkel vin som gir lite.
Uten bedømming:
Ch. Grinou Blanc 1995
Feil flaske levert til testen. Denne er altfor gammel.Det er 1998-årgangen som er i salg nå.
 
Halvtørre hvite
 
*** +
Gewürztraminer 1997
Dopff & Irion Alsace Frankrike
741-02 (ASG) kr 61
Basisutvalg
Einar A. Engelstad
Gyldengul. God tropisk duft med roser, litchi og krydder. Det samme gjenfinnes i smaken som er rik. OK syrer. Bra matvin til røkt laks og asiatiskinspirerte retter. Godt kjøp.
 
***
Feteasca
Romania
6716-02 (VT) kr 38,60
Basisutvalg
Arcus Produkter
Strågul. Duften byr på tørkede bær, tropisk frukt og noe krydder. OK harmoni mellom duft og smak. Bra fylde. Noe syrer som frisker opp mot slutten. Server til enkle, krydrede retter. Verd prisen.
 
*** ÷
Reiler Silberwein
Mosel Tyskland
6666-02 (VT) kr 37,20
Basisutvalg
Arcus Produkter
Anonym duft med lett innslag av petroleum. OK syrlighet til å balansere sødmen, men her er ingen ettersmak. Knapt verd prisen.
 
Hvitvin
6715-02 (VT) kr 37,70
Basisutvalg
Arcus Produkter
Grønngul. Ren og enkel fruktig duft. Det samme i smaken. Frisk avslutning. En grei vin men ikke mer. Knapt verd prisen.
 
Balaton Riesling
Ungarn
6706-02 (VT) kr 43
Basisutvalg
Arcus Produkter
Lett fruktig med svakt krydderpreg. Smaken er tilsvarende med noe sødme. For så vidt god friskhet. Knapt verd prisen.
 
Matilda
Australia
6668-02 (VT) kr 43,40
Basisutvalg
Arcus Produkter
Søtlig duft av tropisk frukt. Enkel men god fruktighet i anslaget, men blir litt slapp mot slutten. Knapt verd prisen.
 
** +
Blue Nun 1996
Sichel Rhin Tyskland
(VSD) kr 39
kun horeca
Strøm
Lys farge. Søtlig tropisk duft. Bløt i anslaget, ganske søt, mangler spenst. Druesaft.
 
**
San Valentin 1997
Torres Penedès Spania
2956-02 (VT) kr 45,30
Basisutvalg
Ekjord Wine & Spirits
Enkel og litt uren duft. Moden og litt vassen smak. Ukomplisert. Halvtørr. Må serveres iskald.
 
Señorita
Spania
6688-02 (VT) kr 37,70
Basisutval
Arcus Produkter
Lys gul farge. Lett duft. Overveldende søtt anslag. Slapp og kjedelig. Må serveres iskald til dem som er redd for tørrhet i vin.
 
Liebfraumilch Silberwein
Rhin Tyskland
6702-02 (VT) kr 37,30
Basisutvalg
Arcus Produkter
Lys farge. Lett duft med snev av mineraler. Sødme og friskhet i anslaget men så blir det bare slapt og vassent utover.
 
Viña Esmeralda 1997
Torres Penedès Spania
835-02 (VT) kr 51
Basisutvalg
Ekjord Wine & Spirits
Lys farge. Aromatisk og frisk duft. Søtt anslag, OK friskhet, men smaken er noe utvannet.
 
** ÷
Piesporter Silberwein
Mosel Tyskland
6701-02 (VT) kr 41,20
Basisutvalg
Arcus Produkter
Svak, svak duft av petroleum og sitrus. Det samme i smaken. Minner mest om sour mix.
 
* ÷
Liebfraumilch
Koll Rhin Tyskland
7203 (VT) kr 29,62
Bestillingutvalg
Strag Ltd
Strågul. Svært vannaktig. Mangler det meste.
 
Les også:
Apéritifs Polliste hvite viner

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her