Syltete grønnsaker er ikke bare knallgodt, men veldig lurt

Syltete grønnsaker er ikke bare knallgodt, men veldig lurt

Dermed har du alltid noe godt på lur. Eller noe veldig fornuftig å gi bort i gave. Vi gir deg oppskriftene.

Sylting er en tradisjon som dessverre har gått litt i glemmeboken, men det er langt lettere enn du kanskje tror.

Resultatet er det lekreste tilbehør til så vel kjøtt som fisk, eller kanskje bare en liten snack.

Tips:
Et velbrukt råd blant erfarne syltere er at om du setter på lokket mens glassene er varme, oppstår et vakuum. Dermed blir holdbarheten enda bedre.

Godt hele året

Sylting er en perfekt teknikk for å bevare høstens herlige smaker langt utover vinteren.

Det er noe helt eget ved å hente frem de deiligste, hjemmelagede chutnyer, pickles og syltede grønnsaker til et festlig lag.

Syltede grønnsaker og pickles brukes mye i andre land særlig i Øst- og Sør-Europa. 

I Russland hører hjemmesyltet agurk og vodkaglasset sammen, og mange har vel prøvd seg på syltet chili i Tyrkia.

Du kan også fryse høstens grønnsaker

Det finnes ikke den ting du ikke kan sylte. Kanskje virker noen av oppskriftene vi har samlet her fremmede, men det er vel verdt å prøve dem. Du finner flere spennende oppskrifter i Apéritifs rikholdige kokebok , de fleste med drikkeforslag.

 

Sylteagurker

Antall porsjoner

12

Tilberedningstid

2 timer

Ingredienser

Saltlake
Eddiklake
250 g

Fremgangsmåte

Skyll og tørk agurkene. Rør sammen salt og vann til saltet har løst seg opp.

Legg agurkene i saltlake og la dem ligge 1 døgn. Ta dem opp og tørk dem.

Kok opp eddik og sukker, tilsett krydder og avkjøl laken. Hell den kald over agurkene.

La dem stå 1 uke, sil laken fra, kok den opp, avkjøl og hell den kald over agurkene. Lukk og oppbevar mørkt og kjølig.

TIps: Pickleskrydder kan være vanskelig å få tak i, men da kan du bytte det ut med ½ pose sursildkrydder og 1 ss sennepsfrø samt 1 ss hakket krondill.

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Syltede rødbeter og løk

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

300 g
Lake
7.5 dl
700 g
3 ts

Fremgangsmåte

Kok rensede rødbeter møre og skjær dem i skiver. Renset løk skjæres i tynne ringer.

Kok opp laken og legg i rødbeteskiver og løkringer. La trekke i 7-10 min. før de helles over på egnede glass.

Smaker godt til både kjøtt og fisk.

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Tomatchutney

Fremgangsmåte

Lag et kutt i tomatene og legg dem i kokende vann. Ta dem opp etter noen få sekunder, skyll dem i kaldt vann og flå dem.

Tomatene deles og kjernene fjernes.

Varm opp olje og la finhakket løk, hvitløk og strimlet paprika frese noen minutter.

Legg tomater og resten av ingrediensene i kjelen med olje/løk/paprika. Rør godt rundt og la det småputre sammen i 1-1½ time.

Fyll blandingen på egnede glass mens den ennå er varm, men ikke kokende. Tomatchutney smaker godt til både kjøtt- og fiskeretter.

Tips: Med sløyfe og kort er et glass hjemmelaget chutney en hyggelig gave.

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker
 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sursyltede plommer

Antall porsjoner

10

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

5 dl
600 g

Fremgangsmåte

Plommene legges i et rent glass med tett lokk.

Kok opp eddik, sukker og krydder og hell laken varm over plommene. La stå i 7 dager.

Etter 7 dager helles laken av og kokes opp. La den koke sammen med plommene i 1 min.

Hell plommer og lake tilbake på rene,og varme glass eller krukker mens det fortsatt er varmt.

Sett på et tett lokk.

Sursyltede plommer er deilig garnityr til stek og tradisjonelle kjøttretter.

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Syltet gresskar

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

4 dl
750 g

Fremgangsmåte

Vask gresskaret, del det i to og skrap ut kjernene. Skjær i båter og skrell disse.

Skjær fruktkjøttet i terninger og fjern skallet på ingefæren.

Kok opp eddik, sukker og ingefær og la gresskarterningene koke seg blanke og møre i laken.

Fyll gresskarterningene på varme glass eller i krukker.

Kok laken videre ca. 15 min. til den blir tyktflytende. Hell laken over gresskarterningene. Avkjøl og sett på lokk.

Hell fra laken etter en uke og kok den opp igjen. Ta så ut ingefæren og hell laken tilbake over gresskaret. Avkjøl og sett på lokk.

Oppbevar syltet gresskar mørkt og kjølig.

Tips: Syltet gresskar passer utmerket til alle typer kjøtt, eller hva med å prøve det på ostebordet.

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Flere retter med gresskar

Lag din egen halloween-lykt

Her får du vært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Syltet squash

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 stk
Lake
10 dl

Fremgangsmåte

Skjær squash og løk i tynne skiver.

Kok opp alle ingrediensene til laken og rør til sukkeret er oppløst. Kok grønnsakene i 3-5 minutter. Rør forsiktig av og til.

Legg grønnsakene i rene, varme glass og hell laken over. Sett tett lokk på med en gang. Avkjøles og oppbevares kaldt.

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker
 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Eplechutney

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 kg
0.5 ts
1 dl

Fremgangsmåte

Skrell eplene, del dem i biter og ha dem i en kjele med løk, paprika, rosiner og litt vann.

Kok opp og la det småkoke til du har en jevn masse.

Rør i sukker, salt og eddik i, deretter krydderet.

Ferdig kokt helles chutneyen over på helt rene glass eller krukker. Tette lokk settes på.

Passer godt sammen med en rekke kjøttretter.

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker
 

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Syltet paprika

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1 stk
Lake
10 dl

Fremgangsmåte

Del paprikaene i to, ta ut kjernene og skjær opp i tykke strimler. Skjær løken i tynne skiver.

Kok opp alle ingrediensene til laken og rør til sukkeret er oppløst. Kok grønnsakene i 3-5 minutter. Rør forsiktig av og til.

Legg grønnsakene i rene, varme glass og hell laken over. Sett tett lokk på med en gang. Avkjøles og oppbevares kaldt.

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne


Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gyllen gulrotmarmelade

Fremgangsmåte

La appelsinene ligge i lunkent vann og skrubb dem godt. Grovriv skallet og press saften.

Pakk gjerne steinene inn i et tynt klede som knyttes igjen med bomullstråd. Steinene inneholder pektin som er et naturlig tykningsmiddel.

Kok skall, saft og steiner i ca. 15 minutter.

Skrell gulrøttene og riv dem grovt. Ha dem i kjelen sammen med sukker og evt. ingefær eller kanel. Kok marmeladen over svak varme i ytterligere 15 minutter uten lokk.

Fyll marmeladen på små, varme og rene glass.

Sett straks på lokk. Oppbevar marmeladen kjølig.

Tips: Prøv marmeladen som et pikant tilbehør til stekt kylling, kalkun eller skinke.

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne


Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Rødbetmarinerte egg

Fremgangsmåte

Kok opp ingrediensene til marinaden og la den småkoke i ca. 5 minutter.

Skrell eggene og legg dem i et rent, varmt glass.

Hell den varme laken over eggene. Dekk glasset med et rent klede og avkjøl før du skrur på lokket.

Oppbevar mørkt og kaldt til servering. Eggene kan spises etter et døgn, og er holdbare i minst en måned.

Slik lager du aioli

Flere oppskrifter på syltede grønnsaker

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne


Få dagens rett som nyhetsbrev - det er selvfølgelig gratis.

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 
Foto: Frukt.no

Forsiden akkurat nå

Til toppen