Forvelling
Frys ned høstens beste grønnsaker

Frys ned høstens beste grønnsaker

Ta vare på grønnsakene nå som de er på sitt aller beste ved å fryse dem ned. Vi lærer deg hvordan. Gode oppskrifter får du også.
04 September 2017 - 10:00

Mange grønnsaker egner seg godt til frysing. Har du god tilgang på rimelige grønnsaker i sesongen, kan det lønne seg å lagre en del i fryseren. Bruk kun førsteklasses varer.

De aller fleste grønnsakene må forvelles (kokes hurtig og så avkjøles hurtig) før frysing for å få et så godt resultat som mulig, både smaksmessig og næringsmessig.

Slik forveller du
Varmebehandlingen grønnsakene får ved forvelling må til for å stoppe enzymenes virksomhet og hindre forskjellige kjemiske forandringer i fryseren og under opptiningen.

Lag de lekreste retter av blomkål

Foto: Kim Holthe

Du skal alltid begynne med å rense og vaske grønnsakene.Blomkål og brokkoli deles i passe serveringsbuketter. De kan med fordel ligge i vann tilsatt salt i et kvarter for å få ut eventuelle småkryp. Ellers må aldri rå grønnsaker bli liggende i vann.

Forvell små porsjoner av gangen (ca. ½-1 kg.). Legg grønnsakene i dørslag/grønnsakkurv og sett dem opp i rikelig med kokende, usaltet vann.

Vannet må stå helt over grønnsakene og koke raskt opp. Beregn forvellingstiden fra vannet koker opp igjen. Bruk et varselur.

Slik velger du emballasje
Flytt grønnsakene over i isvann til avkjøling og for å stoppe eventuell videre koking innvendig i grønnsakene. La dem ligge like lenge som forvellingstiden.

La de avkjølte grønnsakene renne godt av på risten, pakk og frys dem straks.

Det finnes mye godt egnet fryseemballasje å få tak i i butikken. Du kan bruke plastposer, plastbokser og voksede frysekartonger, men rengjorte melkekartonger og småglass er også flott å bruke.

Foto: Synøve Dreyer

Men for at det vi fryser inn skal holde på den utsøkte kvaliteten bør vi stille visse krav til emballasjen.

Husk å merke godt
For det første skal emballasjen hindre at vann fordamper fra grønnsakene, at grønnsakene ikke setter smak på andre matvarer i fryseren eller tar smak av andre ting. Pakkemateriellet må heller ikke sette smak på varen.

Videre må emballasjen være så solid at den ikke ødelegges av skubbing og støt. Pakken bør merkes med innhold og pakkedato.

Ulike grønnsakers forvellingstid:

Asparges : Hvit asparges forvelles i 3-4 min. Grønn asparges egner seg ikke til frysing, men nytes når den er fersk.

Blomkål : Buketter forvelles i 2-3 min.

Brokkoli : Buketter forvelles i 2-3 min.

Bønner : Strengles. Forvelles i 2-3 min.

Dill : Fryses raskt i plastpose/boks som den er, eller klippet opp. Ikke forvell. Ved bruk kryster man bare fra emballasjen over maten, lukker og legger tilbake i fryseren igjen.

Gressløk : Som dill.

Kruspersille : Som dill og gressløk.

Knollselleri : Fryses i terninger eller staver etter forvelling i 2-3 min.

Persillerot : Som knollselleri.

Purre : Kan skjæres i tynne ringer og trenger da ikke forvelling. Kubber på ca. 8-10 cm, må forvelles i 2-3 min. Bør pakkes godt pga. sterk lukt.

Rosenkål : Forvelles i 3-4 min.

Spinat : Forvelles i 1-2 min. Hakkes opp og pakkes.

Sukkererter : Strengles. Store sukkererter deles. Forvelles i 1 - 2 min.

Maiskolber : Forvelles hele i 6-7 min.

Paprika : Skjæres i tynne ringer eller biter og fryses uten forvelling.

Løk : Kan fryses ned i stekt eller kokt tilstand. Må pakkes godt inn pga. lukt. Løk er for øvrig en rimelig vare hele året, så kanskje bruke fryseplassen på noe annet?

Gulrøtter : Kan fryses ned i skiver som forvelles i 2-3 min. Gulrøtter er for øvrig en rimelig vare omtrent hele året, så kanskje det er lurt å bruke fryseplassen til noe annet ?

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne
Dagens rett

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne

Men også de andre friske salatingrediensene bidrar nå som de er på topp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn
Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn

Med så mye grønnsaker, trenger du mindre kjøtt og de tilfører hverandre gode smaker gjennom måten retten lages på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vannmelon og whisky er en super kombinasjon for en sommerlig drink
Ukens drink

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her kombinerer du to veldig populære kaketyper - rullekake og gulrotkake
Ukens kake

Her kombinerer du to veldig populære kaketyper - rullekake og gulrotkake

Ethvert kakebord har plass til både rullekake og gulrotkake, men må du velge en, kan du fint si ja takk, begge deler - som her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne
Dagens rett

Fennikel er sommersmaken for mange - særlig når den spiller hoderollen i en salat som denne

Men også de andre friske salatingrediensene bidrar nå som de er på topp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn
Dagens rett

Når kjøttet serveres på en grønnsaksseng, blir det vinn-vinn

Med så mye grønnsaker, trenger du mindre kjøtt og de tilfører hverandre gode smaker gjennom måten retten lages på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Guide
Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette er folkefavoritten blant oslorestaurantene

Brasserie France er restauranten som flest gjester har brukt DinnerBooking for å sikre seg restaurantbord i Oslo.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Med sesongens gulrøtter blir denne fiskemiddagen fantastisk
Dagens rett

Med sesongens gulrøtter blir denne fiskemiddagen fantastisk

Kombinasjonen av gulrot og blåskjell gir denne fiskemiddagen mye karakter og et sommerlig preg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmelon og whisky er en super kombinasjon for en sommerlig drink
Ukens drink
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her