Slik lager du fritert ørret med fennikelsalat

Dagens konkurranseoppskrift fremstår som svært delikat og som du selv bør forsøke deg på. Det er Are Magnus Bruaset fra Oslo som har stått for kreativiteten. Send inn din oppskrift du også!
Redaksjonen
07 September 2005 - 01:01

Fritert ørret med fennikelsalat

Fritert ørret med fennikelsalat

Fremgangsmåte

Blåskjellkraft:
Rens blåskjellene, ta bort skjegg og skyll godt i flere vann. Ta bort ødelagte skjell. Finhakk løk, hvitløk, chili, fenikkel, ingefær og koriander. Varm oljen i en vid kjele, fres løk og hvitløk blankt. Tilsett resten av grønnsakene og la det surre litt. Hell i hvitvin og la det koke godt opp under lokk. Ha opp i skjellene, legg på lokk og damp videre til de har åpnet seg. Kast skjell som ikke åpner seg. Reserver 8 middels store skjell. Fjern resten av skjellene og reduser kraften 50%. Sil av.

Fennikelsalat:
Vask salatbladene, fjern stilken i midten og riv opp til passe store biter. Skjær fennikel i tynne skiver. Del tomatene på langs. Fres kantarellene i litt smør eller olje, tilsett litt salt og pepper, avkjøl. Bland alle ingrediensene i en bolle.

Vinaigrette:
Rør godt sammen olje og eddik. Rør inn honning, smak til med salt og pepper. Finhakk eplet og rør dette inn i vinaigretten. Blandes inn i salaten like før servering.

Ørretrull:
Vask spinatbladene og knip av stilkene. Smelt smøret i en kjele, del et hvitløsfedd og fest det på en gaffel med snittsiden ut. Legg spinaten i kjelen og varm den opp under omrøring med gaffelen. Når spinaten har sunket sammen tilsett fløten og la den koke litt inn. Sett til avkjøling.

Rensk krabbeklørne, pass på at kjøttet blir så helt som mulig. Fjern evt skinn og ben fra ørretfileten. Trim den ned til jevn tykkelse, ca 6-8 mm. Del opp i 4 like brede stykker (ca. 10 cm). Legg et ørretstykke på et ca. 20 cm bredt blad filodeig, krydre med salt og pepper. Smør utover spinatstuingen. Plasser et stykke krabbe i enden av ørretfileten og kutt til riktig bredde. Rull fileten stramt sammen og kutt av evt overskytende ørret. Rull denne ørretsylinderen i filodeig. Når det står igjen 5 cm av deigen, brett inn endene. Smør enden av deigen med pisket egg, rull videre og lim igjen deigen. Legges kaldt, fortrinnsvis på en rist så den ikke kleber seg fast til underlaget.

Blåskjellskum:
Kok opp kraften og tilsett fløte og la sausen koke sammen. Smak til med salt og evt mer pepper. Piskes opp til skum med blender like før anretning.

Kok ris i vann tilsatt safran. Friter ørretrullene i maisolje til de er gyldne. Ørretrullene kan evt smøres med olje og stekes i stekeovn på 200 grader, 10-12 minutter. Varm blåskjellene i sausen før den piskes opp.

Anretning:
Legg opp salat på fatet. Del ørretrullen på midten med en skarp kniv og anrett de to halvdelene oppå salaten. Legg opp ris. Anrett to blåskjell i front og øs over blåskjellskum. Server risen ved siden av.

Sendt inn av Are Magnus Bruaset, Oslo

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her