Gammel traver igjen på kaffetoppen

Årets norgesmester i Baristakunst heter Tim Wendelboe og jobber til daglig i Stockfleth's, som har tre kaffebarer i Oslo. Han har vært norgesmester to år tidligere og har vunnet to sølvmedaljer i VM. Tim har utviklet sin egen espressoblanding og brenner k
Redaksjonen
26 April 2004 - 10:18

Norgesmesterskapet i Baristakunst gikk av stabelen 16. og 17. april på Rica Hell hotell i Stjørdal. Av de 24 kvalifiserte "kaffebartendere" fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord gikk 6 deltakere videre til finalen og kampen om kaffe-norges gjeveste tittel, Norgesmester i Baristakunst, eller kaffekoking på godt norsk.
Det dreier seg her om kaffekoking på espressomaskin. Og Tim Wendelboe trakk altså for tredje gang det gjeveste strået.

Barista
Barista betyr bartender på italiensk. Ordet har blitt adoptert av kaffeverdenen og har blitt et internasjonalt begrep for en som serverer kaffe, især espressodrikker på profesjonell basis.

Norge i toppen
Norge har lenge representert en spydspiss i det internasjonale kaffemiljøet. Siden det første VM i Monte Carlo i 2000 er Norge den eneste nasjonen som har hatt medaljeplass i samtlige konkurranser. VM i 2002 ble avholdt i Oslo. Krefter i Norge har i mange år vært viktige i utviklingen av det internasjonale markedet for spesialkaffe. Spesialkaffe er motstykket til såkalt industrikaffe, som med enkle ord kan beskrives som "den kaffen du kjøper på Rimi".
Det man kaller for spesialkaffe er råvarer av høyere kvalitet og pris som er behandlet med mye omsorg og kunnskap hele veien frem til koppen. Når kaffen kommer til Norge er bønnene grønne og harde og må brennes før de kan gjøres om til drikken kaffe.
I dette tilfellet av en barista.

Kreative drikker
I årets NM finale ble det i tillegg til de obligatoriske drikkene espresso og cappuccino servert kaffedrikker med blåbær og blodappelsin, kaffe i tyktflytende skumform -såkalt espuma, femten år gamle Torstein Bjørklund fra Kaffebønna i Tromsø serverte iskaffe med Nugatti, mens vinneren Tim Wendelboe høstet toppscore for sin drikk bestående av espresso blandet med marsalasirup (italiensk hetvin kokt med sukker) toppet med en blanding av pisket eggeplomme, mascarpone og melk. Drikken er inspirert av den klassiske desserten Tiramisu.

VM i Trieste
Når Tim Wendelboe prøver seg for tredje gang i et verdensmesterskap skjer det i espressoens hjemland, Italia. Helgen 18.-20. juni samles eliten av verdens baristi i kampen om å bli kåret til planetens aller flinkeste kaffekoker. Arrangementet heter World Barista Championship og er eid av Spesialkaffeforeningen i Europa (SCAE) og Spesialkaffeforeningen i America (SCAA). Et knippe dommere fra den internasjonale kaffebransjen vil bli sertifisert og kalibrert i dagene før konkurransen.
Deltakerne skal servere fire espresso, fire cappuccino og fire egenkomponerte, såkalte signaturdrikker, på femten minutter. Dommerne vil bli bedømme smak og utseende, samt baristaens teknikker, hygiene og forståelse av sin kaffe som råvare og sin maskin og kvern som verktøy.

Vi ønsker Tim Wendelboe lykke til!

Tekst: Eirik Sand Johnsen
Foto: Einar Kleppe Holthe/Andreas Hertzberg
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her