Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Garantert ren smak

Ingenting er mer irriterende enn å åpne en god flaske vin for så å oppdage at den er ødelagt av en forurenset kork. Enda verre er det hvis du gir bort en slik flaske, og spesielt hvis mottakeren ikke er særlig kjent med fenomenet. Gode relasjoner kan ødel
Aase E. Jacobsen
08 Desember 2003 - 12:34

Hvis du rynker på nesa over en vin med bruskork, kan du reflektere over følgende. I champagnehusenes kjellere ligger mangfoldige millioner flasker tettet med nettopp bruskork. Det er nemlig den foretrukne lukkemekanismen for champagne under den viktige annengjæringen, altså mens de verdifulle boblene og de karakteristiske autolysearomaene (gjærbakst, toast etc) dannes. Bruskorken sitter på flaskene i minst halvannet år, gjerne mye lengre.

Så hvis det er godt nok for champagne som prismessig overgår det meste av annen vin, så er skepsisen ganske ubegrunnet. Og er du fortsatt i tvil, bør du prøve Robin Woodhouse Crown Cap Red Mark II 2001 (46010) som ble tappet for halvannet år siden. Dette er en svært vellaget og genuin vin fra Basilicata i Italia, laget av et kooperativ i Venosa, under oppsyn av mannen som har gitt vinen navn, nemlig Robin Woodhouse. En engelskmann med bakgrunn fra vinbransjen som for 14 år siden flyttet til Italia, i første omgang Milano, og til slutt Puglia. Her har han utviklet sitt innovative vinkonsept som går ut på å lage gode viner av lokale druer, tappe dem i kvalitetsflasker som lukkes med bruskork. Crown Cap er bruskork på engelsk og dessuten navnet på konseptet som har fått stor oppmerksomhet etter lanseringen for to-tre år siden.

Red Mark II er laget av aglianico samt noe sangiovese og montepulciano. Dette er en klassisk drueblanding i Basilicata hvilket i kombinasjon med at det er brukt utvalgte råvarer sikrer genuinitet i den endelige vinen. Aglianico som kun trives i Basilicata og Campania, er en tøff drue med gode syrer og tanniner. De to andre druene er med på å mykne inntrykket noe og siden kun en fjerdedel er fatmodnet, er druenes særpreg intakt.

Dette er en vin som roper på litt rustikk mat, gjerne en kjøttgryte basert på de litt mindre edle stykningsdelene som har fått godgjøre seg (braisere heter det på fagspråket) i steikeovnen lenge. Syrene og tanninene i denne vinen elsker å bryne seg på slik mat. Men den kan med fordel nytes til lamme- eller svinekoteletter, en kraftig pastarett eller grillet kylling (dog ikke av den anorektiske typen). En ganske allsidig vin forutsatt at retten ikke er for delikat. Men at den trenger mat er hevet over enhver tvil.

Og så er den altså helt problemfri i hvert fall når det gjelder hvilke problemer en dårlig kork kan skape. Og siden nyere forskning har avlivet gamle myter om at naturkorken er viktig for vinens utvikling, kan du også lagre denne vinen. Aglianicos struktur borger for lagringsdyktighet selv om vinen ikke nødvendigvis blir så mye bedre, bare mer avrundet og med litt andre aromaer. Med bruskork behøver heller ikke flaskene ligge siden korken omslutter flaskemunningen veldig godt. En stor fordel for trangbodde og ikke minst for restaurantbransjen som kjøper vin kassevis. Enda en liten detalj er at det inni korken er en liten plastkork som du enkelt vipper ut og bruker til å sette i flasken hvis ikke hele innholdet brukes med en gang. Den sitter så tett at vinen godt kan stå et par dager uten å tape seg.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille denne vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her