Gavepakke fra Burgund

Røde burgundere som både kan puttes i kjelleren og nytes i dag samtidig som de er vennlige mot lommeboken, er noe de fleste setter pris på i disse post-sommerferie-tider.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Santenay er en av de minst statuspregete appellasjonene i Burgund. Derfor er de om lag 360 hektarene også kilde til gode kjøp, selvsagt forutsatt at druene havnet i hendene på ambisiøse vinmakere.

Tøffere
Santenay som ligger inneklemt mellom lukrative adresser for hvitvin, er 97 prosent rødvin. Årsaken er i stor grad at den har noe av det samme kalksteinsjordsmonnet som kjennetegner de beste kildene til pinot noir i motsatt ende av Côte d'Or, altså Côtes-de-Nuits . Derfor er Santenay noe tøffere enn sørburgunds (Beaunes) mer ettertraktete røde, og har fått et rykte for å være rustikk og ikke særlig sjarmerende.

Alt etter boka
Det har imidlertid Lequin-Colin som fysisk holder til innenfor kommunens grenser, klart å gjøre noe med. Og best av alt, til fantastisk gunstige priser. Deres Lequin-Colin Santenay Vieilles Vignes 2011 (44099) er et strålende godt kjøp. Den er laget av økologisk dyrkete druer fra 50 år gamle vinstokker som gir 35 hl/ha.

Druematerialet kommer fra tre ulike parseller. Vinfikasjonen er tradisjonell i åpne ståltanker med avsluttende 10-15 måneders modning i hovedsakelig brukte fat. Vinen er dessuten ufiltrert (= mer smak). Både råvarene og håndverket er altså etter boka og med en klassisk årgang som 2004, er du sikret en vin som kan nytes i flere år framover.

Flere godbiter
For denne rimelige burgunderen har både god konsentrasjon, fine syrer og tilsvarende tanniner som er forutsetningen for å kunne legges i kjelleren noen år. Men allerede nå byr den på svært tiltalende rød bærfrukt, både bringebær og kirsebær samt furuskog, fersk trevirke og velintegrert fat. En flott matvin som er en drøm til lam med urter men også alle andre lysere kjøttslag, både med sjysaus eller kremete utgaver. Og sist men ikke minst en burgunder alle har råd til.

Lequin-Colins øvrige svært prisgunstige burgundere  i begge kulører er også verd å prøve.

Og hvis du har lyst til å gå Santenay nærmere etter i sømmene og spandere litt mer, er Lamy Santenay Clos des Hâtes 2004 (42059) en perle.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS:  Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS:  Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP:  Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen