Godt moden perle

Denne uken har vi valgt noe så sjelden som er godt moden men fortsatt livfull 15 år gammel vin som ikke koster all verden. Den nytes aller best til det klassiske påskelammet eller til andre stekte kjøttretter.

Palacio de Arganza 1985 (varenr. 31207, bestillingsutvalget) koster altså bare kroner 136,40, og det er en svært gunstig pris for en vin som har fått modne drøyt 15 år i Arganza-slottets kjølige kjellere. Den byr på modne bær, kjøtt og jordsmonn i så vel duft som smak. Den er rik på en diskret måte og har fortsatt ganske tydelige men ikke tørre tanniner.

Altså en typisk matvin som vil ha saftige kjøttretter, gjerne et klassisk lammelår eller lammesteik med litt fet saus, eller andre stekte kjøttretter.

Ukens vin er laget av druen mencia som er den dominerende drue i området Bierzo som ligger i det nordvestre hjørnet av den enorme spanske regionen Castilla Léon på grensen til Galicia. Mencia regnes ikke blant Spanias edleste druer og kan gi alt fra intetsigende viner til lagringsdyktige saker som Palacio de Arganza 1985 er et godt eksempel på. Årsaken er selvsagt at lagringsdyktigheten er avhengig av vinbondens og vinmakerens kvalitetsnivå. Men også at det finnes to varianter av druen, en lokal som gir noe lettere stil, samt en som er i slekt med cabernet franc. I ukens vin har mencia fått selskap av noe cabernet sauvignon og tempranillo.

Uansett opprinnelse er vinstilen i Bierzo frisk og fruktdominert i motsetning til det oksiderte preget som ofte kjennetegner tradisjonelt fremstilte viner. For hos Palacio de Arganza finnes det ikke noen nye fat overhodet. Vinifikasjonen innebærer en første modning i store velbrukte fat med en senere overføring til brukte franske fat i 12 måneder for til slutt å ende opp i de første store fatene før flasketapping. Flaskene blir så lagt i kjelleren for en lengre tid før de legges ut for salg hvilket er årsaken til at så moden vin er tilgjengelig i Norge. 

Palacio de Arganza som har en vinmakerhistorie som går tilbake til 1805 har fortsatt mye gammel vin i kjellerne som visstnok skal være mulig å få kjøpt for forbipasserende turister. Kan du ikke reise dit, har du fortsatt muligheten av å nyte ukens vin. Eller gå til den enda modnere 1982-utgaven som også er å få her til lands (varenr. 30589, bestillingsutvalget, kr 197,10). Den er et skup for den som liker skikkelig fullmodne viner.

Bierzo er et av de mindre kjente vinområdene i Spania som er mer kjent for sine paprikaer men som venter i kulissene på å få høyere status etter som de øvrige regionene tar ut stadig større prisøkninger for sine viner. Bierzo er imidlertid et av de mindre områdene også i omfang for her finnes ikke mer enn 3.700 hektar vinmarker. Bierzo er formet som en relativt trang dal med bratte skråninger. Beliggenheten for vinmarkene er derfor mellom 450 og 1000 meter over havet. Klimaet er ikke så tørt og ikke så brennende hett  som resten av det indre Spania. Jordsmonnet er avleiringsjord med bra drenering. I det hele gode vilkår for vindyrking.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen