Grand cru coop

De Saint Gall tilhører kremen av kooperativer, så er det også champagne det handler om, men ikke hvilke som helst champagner.
Aase E. Jacobsen
11 Februar 2009 - 11:36

Den noe triste fasaden til Union Champagne til tross, fra kooperativoverbygningen administreres en imponerende samling av Champagnes mest ettertraktete vinmarker. I alt 720 hektar grand cru som kontrolleres av kooperativene i Cramant, Oger, Le Mesnil-sur-Oger, Ambonnay, Bouzy og Aÿ. Ikke nok med det, i tillegg kommer 370 hektar vinmarker av premier cru-grad. De Saint Gall er det felles merkenavnet til i alt 12 mindre kooperativer som ellers ikke hadde hatt mye å stille opp mot de store champagnehusene. Men med et totalsalg på 8 millioner flasker i året er De Saint Gall ingen liten aktør og har derfor nok finansielle muskler til å investere i høy kvalitet på selve produktet.

Med tilgang på noe av de beste druene i hele Champagne står De Saint Gall sterkt allerede i utgangspunktet. I tillegg stilles strenge krav til så vel vinifikasjon som lagring. Mens minstekravet for non-vintage champagne er 15 måneder på bunnfallet, ligger De Saint Gall-flaskene i tre år. Årgangsutgavene forblir i de fire kilometer lange kjellerne dypt under den lille byen Avize, midt i Côte-des-blancs, i inntil fem år. For toppcuvéene er kravet 8-10 år.

Og disse flaskene snus dessuten for hånd (rémuage manuel). Dette yrket som etter hvert vil dø ut, er arbeids- og dermed ressurskrevende. Mens prosessen tar halvannen måned for hånd, tar den maskinelle (gyropalette) ti dager ved at flasken dreies et lite hakk hver sjette time. Så effektiv klarer ingen rémueur å være selv om 7-8000 flasker om dagen for de beste er intet mindre enn imponerende. Selv om enkelte mener at den manuelle metoden er like presis som den maskinelle, er det ikke til å komme fra at det vil være individuelle forskjeller. Forskjeller som mange forbrukere setter pris på.

Prisgunstig luksuscuvée
Med 18 millioner flasker å holde styr på er sikkert maskinen en dyd av nødvendighet for De Saint Gall som for øvrig opererer i den prisgunstige enden av champagnes prisskala. I kombinasjon med høy kvalitet er De Saint Gall derfor ensbetydende med gode kjøp. Det hele understrekes av det faktum at chardonnay er hoveddrue, og for mange er denne druen basis for de mest raffinerte champagnene. Når chardonnay opptrer helt alene, altså blanc de blancs, oppnås ofte en imponerende eleganse.

Cuvée Orpale Grand Cru Brut Blanc de Blancs er basert på det desidert beste kooperativene har å by på. Samtlige ni grand cru-byer i Côte-des-Blancs er med i blandingen, men de viktigste er Mesnil for kraft, Oger for frukt og Cramant for eleganse og mineralitet. Resultatet er en usedvanlig elegant champagne med nydelig preg av modne gule frukter, toast og noe nøtter i duften. Anslaget er mineralsk og relativt kraftig, ung og fast i midten med flotte syrer og mye sitrus og epler, avslutningen er briljant med deilig friskhet, flott lengde og en ettersmak med brødbakst og nøtter. En drøm til hummer, med smørsaus eller grillet. En av de rimeligste toppcuvéene på markedet som byr på like mye som de langt dyrere, og som sine 10 år til tross fortsatt har mye å gå på.

Premier Cru Brut Blanc de Blancs har navnet til tross 98 prosent grand cru i blandingen. Varme år, som for eksempel 2000, er ikke det beste for chardonnay siden syrenivået er vesentlig lavere enn i de strålende chardonnayårgangene 1995 og 1996. Men den rundere frukten i slike år har den fordelen at den gir en champagne som er tidlig deilig og drikkeklar. Likevel byr den på mange av chardonnayens karakteristika som rik mineralitet i retning røyk og flint samt fine frukttoner i form av lime. I munnen er den like mineralsk men med mye god underliggende frukt, tross sine relativt myke syrer gir den en tørr stofflig munnfølelse som holder seg lenge. Deilig til sjøkreps, gjerne grillet, eller hvit fisk med skalldyrsaus.

Det beste kjøpet
Premier Cru Brut Blanc de Blancs er også en tilnærmet grand cru-champagne og med sin gunstige pris det aller beste kjøpet i porteføljen. Duften er svært mineralsk med innslag av våt stein og østers, sjø og toast samt fine eple- og limetoner. Smaken er svært fruktig med fint skum, lett sødme som balanseres av bra syre. En svært allround sjømatchampagne. Dog ikke til de kraftigste rettene.

Premier Cru Brut Tradition er De Saint Galls storselger (5-6 mill. flasker) og den eneste, ved siden av en svært sjarmerende og fruktig rosé, som har røde druer i blandingen, men fortsatt ikke mer enn en tredel.

Resultatet er en fruktig og innbydende champagne med tydelig modent chardonnaypreg i form av lime, moden sitrus, gule epler, mineraler og østers. Smaken er myk med modne sitrustoner, toast og mineraler. Avslutningen har et lett innslag av sødme. Samtlige De Saint Gall-champagner har en dosage på 2-5 gram som gir en restsødme for brut på ca 12 gram sukker. En restsødme som blir tydeligere jo mykere syrene er. Premier Cru Brut er derfor en champagne som passer de brede lag og ikke minst sammen med litt spicy og salt fingermat.

La Champagne
La Champagne (det geografiske området) er et av verdens nordligste vinproduserende områder og møter ofte de problemene det innebærer i form av frost under blomstringen og for eksempel manglende modning av druene på grunn av for få soltimer. Champagne består av 32.084 hektar vinmarker. Champagnevinmarkene deles inn i fem områder: Montagne de Reims, Côte des Blancs, Vallée de la Marne, Aube og Côte de Sézanne. Arealet er fordelt på i alt 300 ulike enkeltvinmarker (crus). Inndelingen stammer fra 1927. Før det omfattetChampagne i alt 100.000 ha. Begrensningen kom som et resultat av ønsket om å redusere produksjonen for på den måten å løfte både kvalitet og status etter en serie svindelskandaler.
 
Som et resultat av den kraftige etterspørselen etter champagne fra stadig nye markeder, øker arealet for La Champagne. Fra og med 2021 vil det dyrkes druer i til sammen 357 landsbyer mot 319 i dag. De nye landsbyene ligger i Marne, i Aisne, i Haut-Marne og i Aube.
 
Cru'ene er delt inn etter en skala fra 80 til 100 prosent. Tallet refererer seg til hvor stor prosent av maksimalprisen for druer eieren av vinmarken oppnår. De i alt 17 vinmarkene på topp, grand cru'ene, oppnår 100 prosent. De befinner seg utelukkende i Montagne de Reims og Côte des Blancs og teller 4.441 hektar. Premier cru-marker som det er 41 av ligger mellom 90 og 99 og utgjør 5.765 hektar. Til sammen dekker premier og grand cru-vinmarker 9.000 hektar. De resterende 22.000 hektar gir altså vin av enklere kvalitet.
 
En ny lov trådde i kraft fra 1992 og har som mål å begrense produksjonsvolum, regulere forholdet mellom vinbonde og produsent, samt øke kvaliteten. Og dermed forbedre industriens rykte. Utbytte pr hektar er maksimum 65 hl. Av et utgangspunkt på 4.000 kg druer kan det maksimalt lages 2.550 liter vin. Dette volum deles inn i to grupper. De to første tusenliterne (cuvée), som er de beste og mest konsentrerte, og de siste fem hundre (taille). Tidligere eksisterte også seconde taille som i dag ikke kan inngå i noen form for champagne.

Druene
● Pinot Noir
Dette er den samme druen som rød burgunder lages av. Champagne er likevel ikke rød selv om andelen pinot noir er høy. Årsaken finner vi i pressemetoden. Når bare de første literne av en pressing benyttes, blir resultatet en svak gulfarget væske. Blancs de Noirs betyr at champagnen er laget av 100 prosent pinot noir. Druen gir frukt, syre, kompleksitet og ryggrad. Mange produsenter bruker derfor pinot noir som hoveddrue. Det beste området for druen er Montagne de Reims med byene Ambonnay, Bouzy og Aÿ i spissen. Pinot noir dekker 38 prosent av det beplantete arealet i Champagne.
 
● Chardonnay
De beste druene kommer fra Côte des Blancs. Herfra hentes druene til all Blanc de Blancs som er betegnelsen for champagne laget av 100 prosent chardonnay. Dette er lette, friske og elegante viner med god kompleksitet. Druen er en viktig bestanddel i blandete champagner og bidrar med aroma, friskhet og finesse og står for 28 prosent av avlingen.
 
● Pinot Meunier
Benyttes kun i tillegg til de to ovennevnte druene, enten i kombinasjon med begge, eller bare pinot noir. Druen er ikke tillatt i de 58 cru-områdene. Den har imidlertid en viktig rolle i blandete champagner i det den bidrar med fylde og aroma. Siden den modner raskt og har lite lagringspotensial, inngår den kun i non-vintage. Andel av arealet er 34 prosent og hovedsakelig i Vallée de la Marne.

Foto: De Saint Gall

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før
Dagens rett

Så eksotisk har du neppe smakt makrell før

Marokkansk krydring og sitron gir det smaksrike fiskekjøttet et solid løft. Retten lager seg nesten selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken
Dagens rett
Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Rester etter rekekosen? De bruker du i denne woken

Siste dag av langhelgen må det bli restemiddag. Har du ikke reker, kan du godt bruke annen type skalldyr eller fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på sommerens bær
Oppskrifter
Oppskrifter på syltetøy, gele og saft

Slik tar du vare på sommerens bær

Nå er de norske bærene her. Både de du finner i butikken og helt gratis i skogen. Her får du de tipsene og oppskriftene du trenger.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her