Griper Brüssel inn?

Griper Brüssel inn?

Spesialpolordningen konkurrerer mer og mer med bestillingsutvalget. Forbrukerne som bor langt unna de seks utvalgte polutsalgene betaler regninga.
Aase E. Jacobsen
24 September 2013 - 18:04

Spesialpolordningen viser seg stadig tydeligere å stride mot prinsippene om lik markedstilgang nedfelt i EØS-kravene. Ordningen drives som en privat butikk innenfor Vinmonopolet som ikke følger det samme innkjøpsregimet som resten av statsbedriften.

Holder objektivitetsprinsippet?

Ordningen bryter med reglene for offentlige innkjøp all den tid bare en håndfull leverandører får brorparten av tilslagene. Reglene for offentlige anskaffelser sier dette: «Det kan imidlertid ikke utelukkes at det vil kunne være i strid med likebehandlingsprinsippet å velge ut noen leverandører, mens en utelater andre. Dette vil for eksempel kunne være tilfelle der markedet er lite, og utestengelse av noen leverandører vil fremstå som brudd på likebehandlingsprinsippet med mindre oppdragsgiver har objektive saklige grunner for det.»

Det er foruroligende at Vinmonopolets juridiske avdeling ikke har kommet med betenkninger til måten spesialpolinnkjøpene nå gjøres på, objektivitetsprinsippet til tross.

I starten for fire år siden ble det kjøpt inn produkter som ikke var tilgjengelig gjennom de vanlige kanalene (les norske importører), men som kom fra private kjellere eller rett fra vingårdene. Men etter hvert som det dette tilbudet tørker inn, må innkjøperne lete i det samme markedet som forsyner bestillingsutvalget med varer.

Tar det beste fra BU

Spesialpolordningen gjør dermed at stadig flere av de mest interessante produktene flyttes over fra bestillingsutvalget til spesialutvalget. Og ikke bare de som av praktiske grunner hører hjemme der, ved at kvantaene er så ørsmå eller at varen ikke lenger er i markedet. Men også produsenter hvis viner man i lang tid har kunnet kjøpe via bestillingsutvalget, «tvinges» over.

Grunnen er at det lønner seg for importøren å selge hele partiet til spesialpolene i stedet for å la det være tilgjengelig for alle via bestillingsutvalget. Det sier seg selv at én faktura mot mange småbestillinger er mer lukrativt.

Fortsatt kan man imidlertid kjøpe produktene som spesialimport og i horecamarkedet, om importøren velger å kjøre dobbelt. Men både spesialpol og bestillingsutvalg er utelukket. Det er ikke noe importørene selv velger, derimot noe som legges som en forutsetning av spesialpolinnkjøperne som på denne måten har pekt ut bestillingsutvalget som sin hovedkonkurrent.

Diskriminerende ordning

Varer levert til ett av de seks spesialpolene kan nemlig ikke bestilles til noen av de andre utsalgene. Den vininteresserte i Tromsø må altså betale en flybillett tur/retur for å få tak i varen som mannen på Lilleaker kan spasere seg til.

Ulempen på sikt om dette rulles ut i enda større grad, er at målgruppen for «fine wine» snevres inn til de som har Vika, Valkendorf, CC Vest, Kvadrat, Sandefjord og Hamar som sine nærpol.

Denne høyst diskriminerende ordningen ble utrolig nok innført med Hill-Marta Solberg (Ap) som styreleder i Vinmonopolet.

Send regninga til Hill-Marta

Spesialpolordningen er dessuten organisert etter steinalderprinsipper siden ingen av produktene kan bestilles via polets nettløsning. Ei heller finnes det noen oppdatert oversikt over hva som fysisk finnes i butikken. Så om stakkaren fra Tromsø kommer til tomme hyller, er det han selv som må ta risikoen.

Eller kanskje han burde sende krav til Hill-Marta om å få billetten refundert. Som styreleder har hun nemlig det fulle ansvaret. Nå er nok hennes dager talte i og med den blå valgseieren, men hun sitter fortsatt ut perioden. Uten at det gir noen særlige forhåpninger om endring. For som hun svarte meg i en mail da jeg tok opp et annet forhold angående hennes ansvar som styreleder: «Styret står helt og fullt bak den måten Vinmonopolets virksomhet drives på».

Spesialpolordningen kan ikke bare bli Hill-Martas bane, men kan også skape problemer for Vinmonopolet i Brüssel om ordningen «rulles ut» etter planen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her