Gull fra skogen

I Grythyttan lages vin av skogens bær, i god gammel nordisk tradisjon men etter moderne prinsipper.
Aase E. Jacobsen
03 Oktober 2005 - 17:28

Med Bredsjö Får, Måltidens Hus og Gjestgivergården i Grythyttan som naboer hadde Per Fritzell funnet det ideelle klima for å videreutvikle ideen om å lage vin av skogens gull, nemlig multene. Nå seks år etter er han en mengde erfaringer rikere. For selv om multene kalles Nordens vindruer, byr de på store utfordringer i vinkjelleren. Årsaken er innholdet av benzoin. Som siden stoffet er en kraftig antioksidant med desinfiserende virkning, vanskeliggjør selve gjæringen.

- Jeg prøvet og feilet lenge før jeg fant den riktige gjærstammen som kan takle multene. Dessuten hvilket forhold mellom fruktsaft og sukker som ville gi det optimale resultatet, forklarer han.

For i motsetning til druer, er sukker en helt nødvendig tilsetting i fremstilling av bærvin.
- Men vinen blir ikke nødvendigvis bedre jo mer bær du bruker. Spesielt for multer må ikke konsentrasjonen bli for høy, understreker han.

Blandingsforholdet er hemmelig, men den øvrige fremstillingsprosessen følger moderne vinpraksis med gjæring i ståltanker med påfølgende modning i ni måneder eller i ett år i svenske eikefat. 2002 er første forsøk med denne mer påkostede eikemodningen. Fatprøven har en fyldig multeduft med honningaktig sødme samt innslag av multeblader og fatkrydder. I munnen er den rund og sødmefylt med noe bitterhet i midten og litt eiketoner i finishen.

Friske bær
Av de 15.000 l med multevin som ble laget i 2002 havnet 2.160 i fat, og frem til nå har den fatlagrete vinen vært brukt som "toppdressing" til den vanlige multecuvéen. Men i oktober lanseres en fatlagret luksusutgave i halvflasker i 2004-årgang som er både søtere og fyldigere.

Foreløpig må vi nøye oss med Grythyttan Hjortron 2003. Den er rundere og fyldigere i multepreget enn 2002. I tillegg til multebær og -blader finner vi innslag av aprikos og søt tropisk frukt. Fruktigheten er god og sødmen balansert. Det samme er friskheten. Den mest vellykkete multevinen fra Grythyttan så langt.

2003 var kvalitetsmessig et bra multeår i Sverige om enn volummessig godt under normalen hvilket betyr en del umodne bær, og høye priser. I 2005 derimot hvor det er svært god tilgang på bær med svært god modning, er prisen langt lavere.

Fritzell kjøper bærene fra de nordligste delene av Sverige, og kun fjellmulter. Samt en liten andel lokale bær. Årets gode tilgang gjør at Grythyttan Vin kan motta 3 tonn multer i slengen og behøver derfor ikke brukte fryste bær som har vært tilfelle for tidligere år. Fritzell håper at dette vil gi seg utslag i kvaliteten. Totalt for 2005 vil produksjonen ende på drøyt 100.000 flasker.

Gløgg størst
Om multer er gjenstridige som vinbasis, er tyttebær enda verre. Årsaken er at innholdet av benzoin er høyere. Dessuten må bærene være perfekt modne, og blandingen må ikke inneholde noen hvite bær da det vil stoppe gjærsoppens utvikling. Tyttebær er sammen med blåbær og litt einebær ingrediensene i Jaktvin. Bortsett fra at tyttebærene må selekteres nøye, gjennomgår denne vinen en langt mindre komplisert prosess enn multevinen. Uttrekkstiden er ett døgn, gjæringen tar tre uker og deretter lagres vinen i noen måneder år i ståltank sammen med eikechips.

2004-utgaven er svært nytappet når den smakes og eikekrydderet dominerer derfor både smak og duft. 2003-versjonen er drikkeklar og et godt eksempel på hva skogens bær kan by på som vin. Fargen er klar varm rød. Duften er vinøs med røde skogsbær og snev av eik. Smaken er saftig og bløt med noe sødme, bløte syrer og tanniner, mot slutten gjør litt bitterhet seg gjeldende. Ettersmaken byr på barnåler og tyttebær.

Selv om tyttebær er skogsbæret som i størst grad bidrar med lagringsevne til en vin, danner den på grunn av lav pris basis til Grythyttan Vins storselger, nemlig gløggen. Den suser ut av systemhyllene under svenskenes hektiske julefeiring. Siden den er tilsatt en mengde krydder, må den nytes ung, hvis ikke vil de mer delikate tyttebærtonene overkjøres av blant annet nellik og kanel.

Foto: Multimediafabriken
 
Apéritif gjør oppmerksom på at artikkelforfatteren har et slektskapsforhold til intervjuobjektet.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto
Dagens rett

Gjør noe ekstra med blåskjellene: topp dem med pesto

Et festmåltid kan knapt lages enklere enn dagens fristelse med blåskjell.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt
+
Tester

400 rødviner testet: Dette er de mest fantastiske av septembers store tilskudd av nytt rødt

Om du frykter høsten, er trøsten at det er veldig mye godt rødt som lanseres i september.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?
+

Alsace: Har pinot blanc premier-cru-potensial?

Mer enn en femdel av vinmarksarealet i Alsace er plantet med pinot blanc. Men i regionens hierarki, har druesorten en bunnplassering. Mesteparten av det som dyrkes inngår i den omfattende crémant-produksjonen, men det jobbes med å løfte dens status.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her får du omsetning på kyllingrestene
Dagens rett
Grillet kylling med wokgrønnsaker

Her får du omsetning på kyllingrestene

En enkel kyllingrett med masse asiatiske smaker er dagens fristelse som selvsagt også kan lages av annen type kyllingkjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat
Dagens rett

Grillet svinenakke smaker fantastisk godt med bacon og ananassalat

Fyr opp grillen og lag denne saftige og smakfulle svinenakken denne helgen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her