Gull til unge norske kokker

Det norske landslaget gikk til topps i Nordisk Mesterskap for kokkelærlinger for 11. gang. Landslaget i år besto av Per Ivar Berget fra Torpa og Rannveig Bergheim fra Lom, begge inne i sitt siste år av læretiden hos mesterkokken Arne Brimi i Lom. Mestersk
Redaksjonen
06 Mai 2000 - 12:39

Etter 12 ulike øvelser og en samlet poengsum på over 500 var det kun noen få poeng som skilte de tre beste, med det danske laget på andreplass og Finnland på tredje. De viktigste øvelsene består i å tilberede to forskjellige tre retters middager, den første med ingredienser som er ukjent for deltagerne før konkurransedagen, mens de har hatt anledning til å trene på den andre menyen i to måneder forut for konkurransen. De høyeste poengsummene fikk for Berget og Bergheim (bildet)

for orden og hygiene under arbeidet, økonomisk utnyttelse av råvarene og smaken på rettene. I tillegg fikk de svært bra uttelling på de teoretiske oppgavene.

Hoveddelen av konkurransen var lørdag med intenst arbeid og kamp mot maksimaltider fra kl 8 om morgenen til 17 om kvelden. Hver eneste liten bevegelse og hver ting som ble utført ble overvåket av fire strenge dommere. Stavanger Forum var for anledningen innredet med 5 fullverdige restaurantkjøkken, anretninger, restaurantbord og bar, der deltagerne skulle prøves og veies i kokkekunstens hemmeligheter. Reiselivsbedriftenes Landsforening i Oslo var hovedarrangør for årets mesterskap.

Kokkenes Mesterlaug i Rogaland hadde gjort en kjempeinnsats for å innrede og utstyre arbeidsplassene slik at forholdene skulle ligge best mulig til rette for konkurransen.

Nordisk Mesterskap for lærlinger arrangeres hvert år, og det legges stor prestisje i konkurransen, som for mange er det første steg på veien til internasjonal anerkjennelse og senere mesterskap på junior og seniornivå.

Nordisk Mesterskap for servitørlærlinger ble arrangert samtidig. Det Svenske landslaget med Michel Eberhardt og Ulrika Johnsson. gikk til topps i denne konkurransen, med det norske laget (bildet) bestående av Robert Lie fra Oslo og Torstein Sande fra Førde på en hedelig

bronseplass etter Island. De klarte ikke å kopiere gullmedaljen som det norske laget fikk i fjor, men marginene opp til toppen var små. Et par små feil under veis var nok til at gullet glapp. For servitørene var dekking av bord, valg av riktig drikke til menyen, drinkmiksing, servering, flambering og transjering viktige øvelser.

Kvalifiseringen til nordisk mesterskap skjer gjennom nasjonale konkurranser. De norske lagene kvalifiserte seg ved å gå til topps i NorgesCup som ble arrangert sist høst.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også en burger serveres
Dagens rett

Slik kan også en burger serveres

En skikkelig saftig burger med frisk paprikasalsa er dagens lille fristelse.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her