Gull til unge norske kokker

Det norske landslaget gikk til topps i Nordisk Mesterskap for kokkelærlinger for 11. gang. Landslaget i år besto av Per Ivar Berget fra Torpa og Rannveig Bergheim fra Lom, begge inne i sitt siste år av læretiden hos mesterkokken Arne Brimi i Lom. Mestersk
Redaksjonen
06 Mai 2000 - 12:39

Etter 12 ulike øvelser og en samlet poengsum på over 500 var det kun noen få poeng som skilte de tre beste, med det danske laget på andreplass og Finnland på tredje. De viktigste øvelsene består i å tilberede to forskjellige tre retters middager, den første med ingredienser som er ukjent for deltagerne før konkurransedagen, mens de har hatt anledning til å trene på den andre menyen i to måneder forut for konkurransen. De høyeste poengsummene fikk for Berget og Bergheim (bildet)

for orden og hygiene under arbeidet, økonomisk utnyttelse av råvarene og smaken på rettene. I tillegg fikk de svært bra uttelling på de teoretiske oppgavene.

Hoveddelen av konkurransen var lørdag med intenst arbeid og kamp mot maksimaltider fra kl 8 om morgenen til 17 om kvelden. Hver eneste liten bevegelse og hver ting som ble utført ble overvåket av fire strenge dommere. Stavanger Forum var for anledningen innredet med 5 fullverdige restaurantkjøkken, anretninger, restaurantbord og bar, der deltagerne skulle prøves og veies i kokkekunstens hemmeligheter. Reiselivsbedriftenes Landsforening i Oslo var hovedarrangør for årets mesterskap.

Kokkenes Mesterlaug i Rogaland hadde gjort en kjempeinnsats for å innrede og utstyre arbeidsplassene slik at forholdene skulle ligge best mulig til rette for konkurransen.

Nordisk Mesterskap for lærlinger arrangeres hvert år, og det legges stor prestisje i konkurransen, som for mange er det første steg på veien til internasjonal anerkjennelse og senere mesterskap på junior og seniornivå.

Nordisk Mesterskap for servitørlærlinger ble arrangert samtidig. Det Svenske landslaget med Michel Eberhardt og Ulrika Johnsson. gikk til topps i denne konkurransen, med det norske laget (bildet) bestående av Robert Lie fra Oslo og Torstein Sande fra Førde på en hedelig

bronseplass etter Island. De klarte ikke å kopiere gullmedaljen som det norske laget fikk i fjor, men marginene opp til toppen var små. Et par små feil under veis var nok til at gullet glapp. For servitørene var dekking av bord, valg av riktig drikke til menyen, drinkmiksing, servering, flambering og transjering viktige øvelser.

Kvalifiseringen til nordisk mesterskap skjer gjennom nasjonale konkurranser. De norske lagene kvalifiserte seg ved å gå til topps i NorgesCup som ble arrangert sist høst.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her