Gull til unge norske kokker

Det norske landslaget gikk til topps i Nordisk Mesterskap for kokkelærlinger for 11. gang. Landslaget i år besto av Per Ivar Berget fra Torpa og Rannveig Bergheim fra Lom, begge inne i sitt siste år av læretiden hos mesterkokken Arne Brimi i Lom. Mestersk
Redaksjonen
06 Mai 2000 - 12:39

Etter 12 ulike øvelser og en samlet poengsum på over 500 var det kun noen få poeng som skilte de tre beste, med det danske laget på andreplass og Finnland på tredje. De viktigste øvelsene består i å tilberede to forskjellige tre retters middager, den første med ingredienser som er ukjent for deltagerne før konkurransedagen, mens de har hatt anledning til å trene på den andre menyen i to måneder forut for konkurransen. De høyeste poengsummene fikk for Berget og Bergheim (bildet)

for orden og hygiene under arbeidet, økonomisk utnyttelse av råvarene og smaken på rettene. I tillegg fikk de svært bra uttelling på de teoretiske oppgavene.

Hoveddelen av konkurransen var lørdag med intenst arbeid og kamp mot maksimaltider fra kl 8 om morgenen til 17 om kvelden. Hver eneste liten bevegelse og hver ting som ble utført ble overvåket av fire strenge dommere. Stavanger Forum var for anledningen innredet med 5 fullverdige restaurantkjøkken, anretninger, restaurantbord og bar, der deltagerne skulle prøves og veies i kokkekunstens hemmeligheter. Reiselivsbedriftenes Landsforening i Oslo var hovedarrangør for årets mesterskap.

Kokkenes Mesterlaug i Rogaland hadde gjort en kjempeinnsats for å innrede og utstyre arbeidsplassene slik at forholdene skulle ligge best mulig til rette for konkurransen.

Nordisk Mesterskap for lærlinger arrangeres hvert år, og det legges stor prestisje i konkurransen, som for mange er det første steg på veien til internasjonal anerkjennelse og senere mesterskap på junior og seniornivå.

Nordisk Mesterskap for servitørlærlinger ble arrangert samtidig. Det Svenske landslaget med Michel Eberhardt og Ulrika Johnsson. gikk til topps i denne konkurransen, med det norske laget (bildet) bestående av Robert Lie fra Oslo og Torstein Sande fra Førde på en hedelig

bronseplass etter Island. De klarte ikke å kopiere gullmedaljen som det norske laget fikk i fjor, men marginene opp til toppen var små. Et par små feil under veis var nok til at gullet glapp. For servitørene var dekking av bord, valg av riktig drikke til menyen, drinkmiksing, servering, flambering og transjering viktige øvelser.

Kvalifiseringen til nordisk mesterskap skjer gjennom nasjonale konkurranser. De norske lagene kvalifiserte seg ved å gå til topps i NorgesCup som ble arrangert sist høst.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her