Høstmat

Thanksgiving kalkun

Har du ikke tid til full høsttakkepakke, prøv denne løsningen
Foto: (4kodiak)

Har du ikke tid til full høsttakkepakke, prøv denne løsningen

Selv om det ikke sies bare pene ting om USA i disse dager, er amerikanerne udiskutabelt flinkere enn oss på et punkt og det er å takke for høstens grøde. Og takknemlighet er en ofte glemt dyd. Denne versjonen har alle tid til.
Aase E. Jacobsen
26 November 2020 - 10:00

Thanksgiving som amerikanere over hele verden feirer i dag, den fjerde torsdagen i november, handler alltid om kalkun, og som alt annet der borte skal den være stor. Hvis ditt kjøkken eller ovn ikke takler en svær kalkun (alle husker vel scenen i Merry Christmas Mister Bean og hvilke fatale følger en kalkun kan gi..), kan du likevel lage en vel så velsmakende høsttakkefest-kalkun, om enn i light-versjon.

Slik ser en overfylt thanksgivingtallerken ut. Bilde: bhofack2

Men ikke lett fordi vi sparer på kaloriene, her er det nemlig både smør, rømme, kastansjer og aprikoser, akkurat slik det skal være når vi takker for høstens grøde, men heller fordi vi tar en snarvei utenom den stuffete kalkunen som er en hver amerikaners stolthet. Ulempen for deg som vert er selvsagt at du ikke kan briefe med en ruvende kalkun midt på bordet. Men siden smaken er den som betyr mest når alt kommer til alt, er faktisk lettvintversjonen bedre siden kalkunkjøttet beholder saftigheten mye bedre når den stekes på denne måten.

På de neste sidene finner du oppskriften på denne raskere høsttakkeløsningen - samt hva du kan bruke restene til

Kalkun er vanligvis en ganske fleksibel råvare rent vinmessig selv om den ofte heller til den hvite side. Det er fordi kjøttet er magert og delikat i smaken. Denne retten gjør det definitivt og innslaget av appelsin, syrlig frukt, ristet brød og smør leder oss rett over på chardonnay. Gitt kveldens tema er det mer naturlig enn å satse på en californisk utgave som velkjente Bonterra Chardonnay som gjør en aldeles utmerket  jobb til maten og er å finne i mange polutsalg. Den byr på et svært godt sammensatt og middels bredt spekter av sitrus, tropisk frukt, smør og fatkrydder samtidig som den er bløt og behagelig.

Velger vi derimot rødvin, trengs definitivt en saftig utgave med god fruktsødme og uten for mye bitterstoffer eller treverk, med moderat alkohol og bløte tanniner. Myke merlot og cabernet sauvignon-viner, gjerne fra California, passer ofte godt til kalkun, men appelsinskallet kan skape litt krøll og gjøre vinen kantete og rustikk i smaken. Charles Smith Velvet Devil Merlot som er lett å få tak i, er imidlertid så rund og myk at den klarer seg godt, samtidig som den har en viss seriøsitet. 

En elegant og like prisgunstig løsning er Babcock Santa Barbara Pinot Noir som finnes i mange polhyller. 

Den ultraamerikanske druen zinfandel gir ofte gi viner som er søtere i bærpreget. Men denne druen kan gi alt fra veldig saftige og bløte viner til mastodonter med overdose av alt. Og det er helt klart i det lettere sjiktet vi må bevege oss. Faren er imidlertid at det kan bli for kommersielt.

Det unngås med Seghesio Sonoma Zinfandel som er svært fyldig men samtidig myk. En stor vin som dessuten er å få i mange polutsalg. 

En langt billigere og betydelig enklere match er søritalienske Cuvée Christer Berens Primitivo som er laget av italienernes svar på zinfandel. Druene er genetisk like, men likevel forskjellige og det skyldes at begge er tilpasset voksestedet. Og italieneren viser lite slektskap med sin californiske bror. Men skal du ha en budsjettvin, er den grei nok til dette bruket. 

Øl passer like godt til kalkunmiddagen som vin, og det er all grunn til å misunne amerikanerne alt det gode ølet. Noe av det finner også veien over dammen til oss. Som eksempelvis Boulevard Tank 7 Smokestack Series Farmhouse Ale som er perfekt til dette bruket. Den er på plass i mange polhyller.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her