Young sommelier
Håvard ble Årets Young Sommelier

Håvard ble Årets Young Sommelier

Snart 30 år gamle Håvard Barsten fra Bølgen & Moi Tjuvholmen (th) løste oppgavene i Årets Young Sommelier aller best.
Aase E. Jacobsen
18 September 2015 - 01:08

I finalen møtte Håvard Barsten som er fra Molde, Inga Greve fra Ølakademiet/BD57 og Averøya utenfor Kristiansund. Dessuten Cherif Kanngo som jobber på Cafe Christiania og er fra Uppsala. Finaleoppgavene i Årets Young Sommelier var todelt. Først skulle de tre finalistene presentere sin norske favorittdrikke og dernest foreslå drikke til en tre retters meny.

De tre kandidatene var på forhånd gjennom en semifinale med teorispørsmål, blindsmakinger og det å sette drikke til en matrett. Tema har hele veien vært norske drikkevarer. Det betyr øl, sider, brennevin, fruktdrikker og eplemost.

Mens Håvard valgte Egge Gård Iseple som sin favoritt, gikk Inga for Nøgne Ø Saison og Cherif for Lyderhorn fra 7 Fjell. Til menyen som Geir Magnus Svae, kjøkkensjef for Bølgen & Moi-restaurantene, hadde komponert, foreslo Håvard disse drikkene som altså overbeviste juryen mest:

Gilde Dill Aquavit ble valgt til Høyrøkt Frøyalaks, løyrom, dillmajones, rugbrød og pepperrotkrem.

Haandbryggeriet Norwegian Wood til Rognebær- og akevittglasert elgfilet, selleri, kål, kantarell, mørkt øl-saus.

Og Vår solbær/eple til Sjokolade- og steinsoppmousse, blåbær, steinsoppmarengs.

Finalistene fikk smake på de tre rettene før de kom med sine forslag. Vinner Håvard Barsten til venstre. I bakgrunnen konferansier Hans Tryggvasson fra Håndverkerstuene.

 

 

Det var ikke anledning til å bruke samme drikketype mer enn en gang.

Juryen begrunner Håvard som vinner slik:

«Vinneren utstråler en trygghet og har gode begrunnelser for sine noe utradisjonelle valg. Vinneren har gjennom hele konkurransen vist stor kunnskap innenfor de ulike drikkekategoriene samt mat og drikke i kombinasjon.» 

Juryen bestod av Torleif Høyvik, Verité, Chris Grøtvedt, The Thief, Ivan Abrahamsen, Arcus og Alexander Skjefte, To Rom og Kjøkken. Alexander var den aller første Young Sommelier i 2003.

Håvard kan se fram til en opplevelses- og lærerik tur til Ægir i Flåm. Alle tre finalistene fikk hver sin Raymond Weil-klokke.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her