Havfrisk vin

Chablis gir alltid assosiasjoner til hav og delikatessene derfra. Ukens vin er en rimeligere utgave, men ikke mindre god av den grunn. Nyt den til østers, blåskjell eller en lett fiskerett.
Aase E. Jacobsen
02 August 2000 - 22:09

Petit Chablis 1998 fra Louis Moreau (varenr. 30413, bestillingsutvalget) er et godt alternativ når du fristes til å sette chablis til menyen. Kroner 123 er en tier eller to spart i forhold til hva du må ut med for de enkleste chablisene. Og denne er fullt på høyde med fine mineral- og sitrusaromaer. Og fylde nok til å tåle enkle skalldyrsanretninger eller dampete fiskeretter uten for kraftige sauser, heller en lettere smørsaus (beurre blanc).

Petit Chablis er betegnelsen på chablisvinene med lavest status. Ikke alltid helt rettferdig som i Louis Moreaus tilfelle hvor faktisk petit chablisen er bedre enn den vanlige chablisen. Petit chablis dekker bare drøyt 200 hektar mot 2300 for AC Chablis. Årsaken til den lavere anseelsen er jordsmonnet som ikke gir så komplekse viner som de høyere appellasjonene.

Mens chablis grand cru eksempelvis kun kommer fra en type kalkholdig leirjord som betegnes kimmeridge, kalles den typen som petit chablis stammer fra portlandien. Begge typer ble imidlertid dannet under juratiden, altså for rundt 180 millioner år siden, og siden dette er tidligere havbunn, inneholder jordsmonnet store mengder fossiler. Noe som forklarer de sjøaktige chablis ofte byr på.

Louis Moreau er et relativt stort vinhus i Chablis. Og med seks generasjoners erfaring. Størrelsen på 120 hektar vinmarker til tross, Moreau plukker alle sine druer for hånd. Og bruker ikke fat til sine chabliser hvorav to meget gode premier cruer (Les Fourneaux og Vaulignot). Hva Moreau vil gjøre med druene fra de fremtidige grand cru-vinmarkene gjenstår å se.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her