Helsprø pasta

Pastaretter får vi aldri nok av. Mange drømmer om litt mer tid til å lage sin egen pasta. Andre mener du må være sprø som lager pastaen selv når det finnes så mye god pasta fiks ferdig fra butikken. Ukens pastavri skal late som den er hjemmelaget. Og er i
Aase E. Jacobsen
02 Februar 2001 - 17:13

Inspirasjonen til denne retten kommer fra restaurant Asinocotto i Roma hvor jeg ikke klarte å motstå fristelsen til å prøve en rett med navn "håndlaget gal pasta". Det gale skulle vise seg å henspeile på formen; altså helt usystematiske fasonger. Nå er hjemmelaget pasta ikke noe mange setter i gang med sånn uten videre etter en lang dag på jobben, men her er løsningen hvis du har lyst til å imponere med noe nytt innen pasta: Bruk lasagneplater som du brekker opp i passende biter. Sannsynligvis blir du avslørt, at det ikke er din hjemmelagete pasta som menger seg med den deilige tomatsausen, men tørkete lasagneplater fra butikken. Men pytt, så lenge det smaker godt er det viktigst.

Alternativer
Tiden du sparer på å fomle med pastamaskinen kan du bruke på vinen - hvis det er det du ønsker å drikke til. For ukens rett er utmerket også sammen med øl, enten det er en kraftig pilsner som den fra Aass eller Hansa Ekstra Vellagret du velger, eller en bayer som Frydenlunds.

Men når det gjelder vin som drikkefølge, må du nødvendigvis satse på noe rødt. Den må være frisk for her er det syrlige tomater, kraftig røkt smak av pølse og sågar litt chili. Smaksrikdommen tilsier at vinen ikke må være for lett.

Norsk utgave
Vi begynner i Italia som seg hør og bør når det er pasta på menyen. Men vi går ikke til de tradisjonelle pastavinene. Vi ønsker litt mer trøkk i vinen denne gangen. Og det finner vi i en norskkomponert versjon av Montepulciano d''Abruzzo 1999, Cuvée Christer Berens fra Farneto, kr 81,20 (varenr 45146, bestillingsutvalget). Restaurantsjefen hos Bølgen & Moi på Høvik har i samarbeid med produsentens vinmaker satt sammen en vin etter eget hjerte og etter det han tror nordmenn liker og er villige til å betale for. Med denne vinen har han truffet svært godt, for det er ikke mange viner i denne prisklassen som gir så mye god smak for pengene.

Denne mørke og kirsebærpregete vinen har gode syrer og er velegnet til mat. Til litt rustikke retter, som vår pastarett. Aromaene i retten møter sin perfekte partner i vinen. Men vi stopper ikke her selv om vi har funnet den rette.

Lettanskaffelig allrounder
For til en slik rett finnes det flere utveier. En annen retning er å satse på en vin som føyer seg til maten gjør jobben med å rense munnhulen og gjøre opplevelsen behagelig, men uten å heve stemmen. Grão Vasco til kr 79,90 (varenr 6758, basisutvalg) som har vært en av de portugisiske bestselgerne gjennom flere tiår er nå å få i 1999-årgang som i seg selv er en middels årgang, men som i form av denne gjengangeren gir en saftig vin med rent og modent bærpreg med snev av animalskhet og jord. Den oppleves som en lettere variant av italieneren. På grunn av at aromaene ligger i samme gate, blir matchen vellykket. Denne vinen er også utmerket til enkle kjøttretter i gryte eller fra grill, gjerne av kylling eller svin. Og best av alt, den er i salg i alle polbutikker.

Grão Vasco kommer for øvrige fra Dão, rett sør for det berømte portvinsområdet i Portugal, og druene er delvis de samme som der. Klimaet er imidlertid tøffere med kaldere vintrer og en del regn om høsten og våren. Om sommeren blir det varmt nok slik at druene modner før regnet setter inn. Produsent er Sogrape, Portugals desidert største vinhus med godt over 40 millioner flasker årlig på samvittigheten, som kanskje er mest kjent (eller utskjelt) for Mateus, men som har en rekke prosjekter innen høykvalitetsvinsegmentet å vise til.

Spennende bekjentskap
For deg som har lyst å ta på spanderbuksene har vi plukket frem en supervin, Rubrato 1998, kr 138,00 (varenr 33113, bestillingsutvalget) fra Feudi di San Gregorio, som hører til Italias mest spennende vinprodusenter. Tilholdssted er fylket Campania i Sør-Italia som inkluderer så vel Napoli som Vesuv og Pompeii. Her i nærheten av verdens mest berømte eks-vulkan, dyrker Feudi mange for de fleste ukjente druer. Blant de røde er det aglianico som er mest attraktiv.

Aglianico er en sær drue i den forstand at den trives kun tre steder i verden! Og det er nettopp her i Campania og i nabofylket Basilicata. Rubrato bærer betegnelsen IGT (identificazione geografica typica) og det er på grunn av innblandingen av flere druer. Men aglianicoen kommer fra DOCG''et (denominazione di origine controllata e garantita, som er høyeste nivå i Italia) ved navn Taurasi, av mange regnet som kremkilden for denne druen. I Rubrato har denne kraftfulle druen altså fått følge av piedirosso og primitivo som letter opp inntrykket og gjør vinen saftig og myk. Men fortsatt med nok av krefter. En flott matvin som tar de fleste retter med krydder og syrer, som ukens pastarett, på strak arm. Den er umåtelig god til et stykke saftig kjøtt, og gjerne i den krydrete stilen.

Helsprø pasta
2 store porsjoner
pris pr porsjon ca kr 40

4 soltørkete tomater
1 dl rødvin
2 ss olivenolje
1 ts finhakket frisk chili
1 boks tomater
1 ss tomatpuré
salt og nykvernet pepper

2-3 bratwurst

200 g lasagneplater

3 ss extra virgin olivenolje
2 store knuste hvitløksfedd
2 ss finhakket bladpersille
3 ss revet parmesan

Hell rødvin over soltørkete tomater i en liten kasserolle og kok opp. Avkjøl. Varm opp oljen i en panne. Ha i chilien og fres lett. Tilsett boksetomatene, de bløtlagte tomatene(ikke hell bort vinen), tomatpuré og kok opp. La småkoke i 35-40 minutter. Hvis sausen blir for tykk, tilsett litt vann. Smak til med salt og pepper.

Stek pølsene i grillpanne eller i vanlig stekepanne. De skal være godt stekt. Skjær opp i passende skiver (2 cm tykke). Brekk lasagneplatene i biter og ha dem i en kjele med kokende saltet vann. Kok i 10-12 minutter til de er al dente.

Fres de knuste hvitløksfeddene i extra virgin olivenolje til hvitløken er lett gylden. Tilsett persillen og stek videre i 1 minutt.

Hell pastaen i en serveringsbolle. Hell over hvitløkoljen. Bland godt og hell deretter over tomatsausen. Bland igjen og tilsett pølseskivene. Bland en siste gang og dryss friskrevet parmesan over. Server med godt brød og gjerne en liten grønn salat.

Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her