Drikke
Her brygger de med tørrfisk og sauelort
Foto: (Julie H. Amundsen)

Her brygger de med tørrfisk og sauelort

Óli Rúnar Jónsson (th) og Valgeir Valgeirsson hos Borg Brugghús brygger øl «the Icelandic way».
Aase E. Jacobsen
01 Juli 2016 - 18:53

Islandske Borg Brugghús fikk en kickstart internasjonalt da det ble kjent som «the sheepshit brewery», først gjennom en IPA hvor malten er røykt på tradisjonelt islandsk vis, som betyr tørket sauemøkk. Den ble en hit i USA hvor den ikke uventet ga bryggeriet mye blest. Men ikke så mye penger i kassa, for denne malten er en kostbar ingrediens.

Ikke gimmickbryggeri

-For oss er mat eller malt røykt over sauemøkk ikke noe spesielt, nesten hverdagslig, og et resultat av at vi historisk sett ikke har annen type brensel, sier Óli Rúnar Jónsson, eksportsjef i storbryggeriet Ölgerðin Egill Skallagrimsson som eier Borg Brugghús. –Men siden dette er det som blir overskriftene hver gang vi omtales, prøver vi å ikke fokusere for mye på røykemetoden. Vi er nemlig ikke et gimmick-bryggeri, sier han litt oppgitt.

Surtur Nr.30 Imperial Stout, deres andre forsøk med sauemøkkrøykt malt, er da heller ingen gimmick, men et utrolig komplekst, spennende og definitivt annerledes øl. Det er modnet i islandsk akevittfat hvilket har dempet litt av røyken og sausefjøskarakteren, men den er der helt klart. Et øl som er utfordrende i matveien, men som med sine 11 prosent gjør jobben foran peisen en vinterdag. 

Tørrfisk for moro skyld

Smugan 30 - «tørrfiskølet» - som de brygget sammen med 7 Fjell lever mer opp til gimmickryktet, siden de heiv en neve tørrfisk inn i bryggekjelen.  

– Men vi tilsetter ikke ingredienser for å få oppmerksomhet, kun fordi vi mener de bidrar, slår bryggemester Valgeir Valgeirsson fast, samtidig som han innrømmer at akkurat tørrfisken var mest for moro.

Som de andre ølene fra Borg forteller ølets navn en historie. Smugan er islandsk for Smutthullet – det åpne havområdet i Barentshavet hvor det har vært tendenser til lovløse tilstander. Ølet på sin side er et hveteøl på 10 prosent laget i en tørrere barleywinestil tilsatt kaffirlime, einerbær og mosaichumle. Et øl som er nærmere desserten og osten enn torskeretter.

Som britiske Brew By Numbers, nummerer Borg sine brygg etter hvert som oppskriftene kommer i ny versjon. Men ikke alltid på en innlysende måte. Surtur Nr. 8.4 Imperial Stout er brygget uten den røykte malten, men derimot er den modnet i skotsk whisky-fat som løftet alkoholen til 14.5 prosent, noe som ga islandsk alkoholrekord. I ettertid har de selv slått rekorden med en frysedestillert IPA på 24 prosent. Den er med en bitterhet på 240 IBU populær blant bartendere.

Islands svar på musserende

At mjød ble laget på Island i vikingtiden mener de er bullshit. -Det har aldri vært bier på Island, og honning har vært en luksus som svært få kunne unne seg, slår Valgeir fast.

Solveig skal skape islandsk sommerstemning i Norge. På plass i basis fra juli.

Fjalar Mjødur har derfor ikke noe med vikinghistorien å gjøre, bortsett fra navnet som alven som brygget det første mjødet (eller ølet). Fjalar er rett og slett deres «take» på en mjød gjæret med hvitvinsgjær. Og en svært vellykket sådan, blomsterpreget og delikat med god friskhet og tørrhet. Det nærmeste du kommer musserende vin fra Island.

Myrkvi 13 er ikke en kaffeporter, for kaffen er bare med for å løfte fram de mørke aromaene som kjennetegner nettopp en porter. Kaffen som er delvis kaldbrygget tilsettes derfor like før flasketapping. Kaffen har dessuten en veldig lys brenningsgrad og leveres av Reykjavik Roasters. Og smaken er balansert med god sjokolade- og kaffesmak samt litt humlebitterhet.

Dette er et av Borgs mest premierte øl. Men overgås av blockbusteren Garun Imperial Stout 19 som finnes i en cognacfatlagret versjon og da heter den 19.1.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her