årets øl
Her er årets beste nye øl

Her er årets beste nye øl

Juryen har smakt seg fram til 25 øl som skal slåss om den gjeve tittelen Årets Øl 2015.
Aase E. Jacobsen
29 August 2015 - 21:40

At aktiviteten er stor i norsk bryggeriverden er det ingen tvil om. Til årets ølkåring er det

Juryen for Årets Øl 2015:

Steinar Killi, Arkitektur- og Designhøyskolen, Runar Døving, Markedshøyskolen, Stein Øvre, Creuna, Jørn Tore Persen, Ølakademiet, Aase E. Jacobsen, Apéritif, Gustav Foseid, Norbrygg, Ove Haugland Jacobsen og Per Øyvind Arnesen, begge Ølportalen.

påmeldt 56 øl fra bryggerier over hele landet. Som er en pen økning fra 2014.

Dette var finalistene i fjorårets kåring

Kriteriet for å delta er at ølet er norskbrygget og lansert i perioden 15. oktober 2014 og 1. august 2015.

Et annet klart tegn er den blomstrende kreativiteten. For det er knapt den øltype som ikke er representert. Her er det så vel lagerøl brygget med lokal eplejuice, røykbokk, berliner weisse, kölsch, session IPA og

Hva er Årets Øl:

Målet med Årets Øl er å dokumentere den store aktiviteten hos norske bryggerier. Ikke minst i form av nylanseringer. Kåringen er et samarbeid mellom Apéritif, Ølakademiet, Ølportalen og Norbrygg. Bryggeriene kan melde på inntil 3 øl som er lansert mellom 15. oktober og 1. august. Det koster ingenting for bryggeriene å delta.

mange andre variasjoner over kjente temaer.

Etter semifinalen hvor juryen smakte seg gjennom de 56 påmeldte ølene, er det 25 øl som går videre til finalerunden. Hvilket øl som fortjener tittelen Årets Øl 2015 offentliggjøres under Matstreif på Rådhusplassen i Oslo den 12. september.

 

Finalister av typen lys lager/pilsner:

FCC Epleøl         

Balder Brygg      

Pilegrimspilsner           

Sundbytunet bryggeri & destilleri Pils

Lofotpilsner - Ufiltrert  

Lofotpils     

Ringnes Lettøl  

Ringnes

Hansa Vienna Lager Spesial       

Hansa Borg Bryggerier

Hansa lyst øl med hint av appelsin       

Hansa Borg Bryggerier

 

Finalister i IPA-familien:

Hansa IPA Extra Spesial

Hansa Borg Bryggerier  

Festival Session IPA

Færder Mikrobryggeri  

Vetlebror Session IPA   

Ægir Bryggeri                  

Kniksen Indian Red Ale 

7 Fjell Bryggeri                

 

Finalister stout/porter/bokk:                                                              

Kinn Bresjnev  Sovjet stout  

Kinn Bryggeri                       

3 Bean Stout     

Lervig Aktiebryggeri    

Eiker Melkestout           

Eiker Ølfabrikk                

Ringnes Polaris Røykbokk          

Ringnes

 

Finalister hvete/saison/farmhouse/surøl/fruktøl:

Lactic Rain Berliner Weisse       

Ego Brygghus    

Lervig Sour Suzy  Berliner Weisse       

Lervig Aktiebryggeri              

Nøgne Ø Strandhogg  Fruktøl/Gose      

Nøgne Ø -Det Kompromissløse            

One in a melon wheat  

Amundsen Bryggeri       

Eiker Saison      

Eiker Ølfabrikk 

 

Øvrige finalister:

Fish & Ships Maritim Pale Ale   

Grim & Gryt Økobryggeri     

Kinn Pryl  Belgisk dobbel         

Kinn Bryggeri        

Mack Brown Ale             

Mack Ølbryggeri            

Lauvanger Chili Ale        

Lauvanger Mikrobryggeri

Segla Kölsch     

Senja Handbryggeri       

Slaget på Vågen Krydderøl                     

Lysefjorden Mikrobryggeri  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter med løk

Så godt som løken smaker nå, kan du spise den som den er uten å felle en eneste tåre. Men prøv gjerne en av disse oppskriftene

Løk er krykken gjennom hele vinteren, men som regel spiller den birollen. I disse oppskriftene får den lov å skinne litt ekstra. La deg inspirere til å bruke litt mer løk nå mens den er så fersk og god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto
Dagens rett

Rekeskallene og rekerestene etter helgen blir til den lekreste risotto

Det burde være forbudt å kaste rekeskall, uten å lage kraft av dem først, for den gir sykt god smak til en risotto. Har du noen reker etter helgen, kan du tilsette dem men de er faktisk ikke nødvendige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her