Godbiter i pollisten
Her får du en forsmak på Burgund 2018, et år som har gjort denne vinen godt

Her får du en forsmak på Burgund 2018, et år som har gjort denne vinen godt

2018 kommer ikke til å gå inn i historien som en klassisk burgundårgang, men den rimeligste pinot-en signert denne mirakelmannen er blitt den perfekte start på dette året.
19 August 2020 - 14:45
 

Når det regner på presten, drypper det på klokkeren – ordtaket kan stå som en fin beskrivelse på 2018-årgangen i Burgund. Rent bortsett fra at det ikke regnet i det hele tatt. Men i et år med så mye varme får selv laveste burgundnivå ekstra kjøtt på beina, og det er nettopp det som har skjedd med Leroux Bourgogne Rouge 2018.

Den er saftig med flott kirsebærkarakter, veldig god munnfølelse og lang og fast ettersmak. En super matvin til alt fra pasta og vegetar til grillet kjøtt. Den tåler galant 8 år i kjelleren, men hvorfor vente, det måtte i så fall være for at tanninene skal bli enda mykere.

Denne vinen har aldri vært en salderingspost, men alltid en vellaget pinot beregnet for nåkonsum, omtrent som en ventepølse ved grillen, mens du venter på at hovedretten skal bli klar.

Hovedretten i dette tilfellet er Benjamin Leroux’ store portefølje av skikkelige godbiter. Som det blir veldig spennende å smake når de dukker opp utover høsten, vinteren og neste vår. Rett og slett for å finne ut hvordan denne premierte vinmakeren har taklet den høye modningen i 2018.

Enn så lenge må du nøye deg med en liten håndfull 2018-viner på village-nivå, altså hakket over godbiten nevnt ovenfor. Blant disse er det særlig Leroux Saint Romain Sous le Château 2018 som stikker seg ut som mest interessant, med moderat alkohol, så er denne delen av Beaune kjent som en kjølig lomme.

Benjamin Leroux er fortsatt blant de unge og lovende i Burgund selv om han har er 45 år og har erfaring siden 2007-årgangen. Foto: © Michel Joly

Også prisgunstige Leroux Savigny les Beaune 2018 gjør en god figur og har en del til felles med bourgogne rouge-en med god intensitet og stofflighet, hvilket ikke er så merkelig all den tid denne siste også har litt Savigny-les-Beaune-druer i miksen. Resten er druer med regionalklassifiseringen Côte de Beaune fra Volnay og Pommard og ikke minst deklassifisert Santenay og Santenay 1er Cru som forklarer den større strukturen i denne vinen.

Er du skeptisk til 2018, finnes det fortsatt både 2017 og 2016 igjen av flere i Leroux-porteføljen.

Som gode kjøp stikker Leroux Gevrey-Chambertin Vieilles Vignes 2017 seg fram, den er absolutt verd å vurdere siden vi snakker om en perfekt kombinasjon av årgang, druemateriale og arbeid i vinkjelleren.

Les om hva som gjør at denne vinen skiller seg ut her

Leroux Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Boudots 2017 er en imponerende vin, men også til en høy pris. Den kommer fra en veldig steinete og forholdsvis bratt vinmark som grenser til Vosne Romanee Les Malconsorts, altså en virkelig nobel adresse, og vinene herfra regnes som ekstra gode, derav prislappen.

Med Leroux Savigny-les-Beaune 1er Cru Les Hauts Jarrons 2017 får du en i særdeleshet leskende tolkning av denne appellasjonen, perfekt å drikke mens du venter på de store premier cru-ene. Den har altså en helt annen og mye mer leskende karakter enn savigny på kommunenivå i 2018.

Bejamin Leroux' kjeller inneholder mengder av fat med vin fra en uendelig rekke med ulike cru-er. Foto: © Michel Joly

Fra mer klassiske 2016 er det fortsatt og overraskende nok en viss tilgjengelighet av to virkelige lekkerbiskener Leroux Nuits-Saint-Georges 1er Cru Aux Boudots 2016 fra samme cru som over og med enda større intensitet, en drømmevin som kommer til å vise muskler og enda mer eleganse med årene. Dette er så bra premier cru fra denne kommunen kan bli. Holdbarheten er på grand cru-nivå.

Også Leroux Gevrey-Chambertin 1er Cru Les Goulots 2016 er verd å ta en titt på. Ikke like berømt som den andre eller for så vidt de andre premier cru-ene i Gevrey, siden den ligger øverst i den delen av Gevrey-åsen som kalles Combe aux Moines, mellom 340 og 380 m.o.h.. En slik beliggenhet ble i gamle dager betegnet som en kjølig vinmark og som ga en lettere vinstile, men med global oppvarming har den åpenbart blomstret, og det selv i en kjølig årgang som 2016. Kanskje dette blir en vin som blir ekstra interessant å smake igjen når 2018-vinene rulles ut for fullt. Jeg har en følelse av at det kan bli full pott.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her