Godbiter i pollisten
Knallkjøp fra Burgund i 70 polutsalg

Knallkjøp fra Burgund i 70 polutsalg

Denne hvite burgunderen byr på strålende valuta for pengene. Fra samme produsent kommer det en rekke andre burgundere i begge farger som er langt bedre priset enn det som nå er blitt normen.
Aase E. Jacobsen
29 Mai 2019 - 14:45
 

Dom. de Bellene Saint-Romain Vieilles Vignes 2017 er ikke bare et veldig godt kjøp, men også et lekkert uttrykk for både druen chardonnay og Burgund med veldig godt integrert eik, i dette tilfellet er det snakk om 25 prosent ny eik i et drøyt år. En perfekt vin for så vel grillete som pannestekte retter med sjømat. Dessuten er den altså såkalt basisvare, med fast plass i rundt 70 polutsalg. Noe som er ganske imponerende gitt at den bare er produsert i et antall av 10.507 flasker.

Og ifølge produsentens nettsider var det ikke gitt at det skulle gå så bra, for frosten truet avlingen i 2017 som den gjorde året før (da den ble desimert), men vinbøndene i landsbyen Saint- Romain samarbeidet om å skape et røykteppe ved å brenne halm for å beskytte de sårbare knoppene mot først kulden og dernest de påfølgende sterke solstrålene.

Kjølig høytliggende med kalkjord

At den likevel er så rimelig, er fordi Saint-Romain ikke hører inn blant toppadressene.  I   de senere år har imidlertid landsbyen fått stadig mer oppmerksomhet for hva den kan produsere av kvalitet og karakter.

Domaine de Bellene har to hester som gjør mer nytte for seg enn å dra plogen.

At denne Saint-Romain-utgaven er så konsentrert, kommer av at den får druer fra eldre vinstokker. Nå er ikke eldre vinstokker særlig gammelt i Frankrike, grensen går gjerne ved 35 år, mens for denne vinen er gjennomsnittet 56 år. Som altså er nok til å gi den ekstra dybde. Vinmarken er dessuten tett beplantet med 10.000 planter per hektar som er kjennetegnet på vinmarkene som gir det beste fra Burgund.  

En av årsakene til at vinene herfra ikke har den samme kjennskapen som andre, er at den aldri har vært en del av det gode selskap, og først ble en egen AOC i 1947. Bakgrunnen er de kjøligere vekstforholdene og det høye kalkinnholdet som sammen ga en syrlig og slank vinstil. Men det var den gang og ikke nå, for takket være klimaendringene, er dette i dag ettertraktete egenskaper for en hvit burgunder.  

Nicols Potel (tv) og kollega Sylvain Debord.

Til sammen sju parseller fordelt på Saint-Romains tre skråninger gir druer til denne vinen. Sous Roche er sørvendt og bidrar med høy modning, men også god syrefriskhet på grunn av høyt kalkinnhold. En Chevrot er også sørvendt med ligger høyere i landskapet, over 400 m.o.h, og Sous le château er østvendt med et mer leirholdig jordsmonn. La Perière ligger på andre siden av hovedveien i en østvendt åsside med kalkjordsmonn.  

Gamle vinstokker er varemerket

Den finnes også i en rød utgave, Dom. de Bellene Saint-Romain Rouge Vieilles Vignes 2016, som er et mer robust uttrykk av pinot noir, den får druer fra 56 år gamle vinstokker, og i sin helhet fra Sous le château.

 

Domaine de Bellene tilhører energiske Nicolas Potel, en virksomhet han har bygd opp siden 2005, etter at han av økonomiske og familiære årsaker solgte negociantfirmaet Maison Nicolas Potel som han hadde hatt stor suksess med siden starten i 1997. Nicolas Potel er vokst opp i Volnay, faren var sjef på Domaine de la Pousse d'Or, men ulikt mange andre tilbrakte Nicolas læretiden sin utenlands. Energien og viljen til å utforske og eksperimentere skal han ha arvet fra faren som døde brått i 1997.

Bellene er inspirert av det gallisk-romerske navnet på Beaune, Belena, og til vinkjelleren i Beaune by kommer druene fra ca 14 økologisk dyrkete hektar fordelt på tre hovedadresser, Saint-Romain, Beaune og Savigny-Les-Beaune.

Se alle vinene fra Domaine de Bellene

Nicolas Potel har ved siden av bygd opp en ny negociantvirksomhet med navn Maison Roche de Bellene, som er basert på kjøpte druer, og primært «mindre» appellasjoner, men også topp landsbynivå og nesten alltid av druer fra gamle vinstokker som nærmeste er blitt Nicolas Potels varemerke. Årsaken er at eldre vinstokker er fra tiden før de mer produktive klonene overtok i Burgund.

Maison Roche de Bellene er nå representert i hele 64 ulike appellasjoner i Burgund. En rekke gode kjøp er å finne fra rose, via cremant til rød og hvit burgunder.

Se alle Roche de Bellene-vinene her 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her