Godbiter i pollisten
Her får du en smak av ekte chianti classico

Her får du en smak av ekte chianti classico

Monterinaldi ligger midt i hjertet av Chianti Classico og deres tradisjonelle tilnærming gir viner som får deg til å drømme deg tilbake i tid.
Aase E. Jacobsen
02 September 2020 - 13:45

Da snakker vi om tiden før ny eik, moderne vinmaking og internasjonale investorer  gjorde sitt inntog i Toscana på 1980-tallet, og forandret det meste, mesteparten har vært av det gode. Noen ting er likevel fortsatt som det var, og Monterinaldi er en av produsentene som tviholder på tradisjonene. Kanskje er det derfor de har en skilpadde som logo?

 

Monterinaldi Chianti Classico Riserva 2016 en forholdsvis lang uttrekkstid på 18-25 dager som henter ut tilstrekkelig med tanniner for den påfølgende to år lange modningen. Den finner sted i fat på 500-750 liter, hvorav 10 prosent ny eik, men også 3000 liters fat som gir vinen en sakte utvikling. Det har også gitt en vin med finkalibrerte tanniner samt veldig god fruktkarakter, stort raffinement og kompleksitet. En vin som gir assosiasjoner til den største stjernen av alle i denne delen av Chianti Classico, som er Radda, nemlig Montevertine og deres Le Pergole Torte. Men altså til en helt annen pris og mye bedre tilgang.

 

Monterinaldi Chianti Classico 2016 på sin side har modnet i ett år før den finner veien til et vinglass, men bare en firedel i brukte fat på 500-750 liter, resten i betongtanker.

Dette sammen med at utvelgelsen av druene er en annen, til riserva-en er det bare de beste som inngår, har gitt en mer leskende stil for Chianti Classico med veldig god kirsebærkarakter. En transparent og svært tiltalende vin som viser hvor praktfullt sangiovese med litt tillegg av canaiolo fungerer sammen.

 

I september kommer det sågar påfyll av Monterinaldi Chianti Classico Vigneto Boscone 2016 som får druer fra en enkeltvinmark som er den høyestliggende og samtidig har eiendommens eldste sangioveseplanter. Det som også skiller den fra de andre er at den er enda mer tradisjonell, eller skal vi si trendy, i stilen, med kun bruk av sementtanker. Det har gitt en enda mer leskende og transparent karakter enn for riserva-en og med den ekstra konsentrasjonen som eldre vinplanter gjerne sørger for. Denne vinen lages i et antall av 3800 flasker, derfor er prisen veldig gunstig.

Skilpadden er symbolet for denne vingården.
Panoramaoversikt over eiendommen.
Galestro er det typiske kalk- og leirjordsmonnet i Toscana som hos Monterinaldi bare finnes i de lavere vinmarkene. Dette jordsmonnet gir mer farge, litt mindre syre, men også mer tanniner enn alberesejordsmonnet høyere i landskapet. Foto: 
Bennati er vinmaker for Monterinaldi.

Middelaldereiendommen Castello di Monterinaldi fra 1268 dekker i dag 55 hektar vinmarker, fordelt på 38 parseller. For det meste har vinmarkene jordsmonnet kalt alberese, som er kalkstein med mergel som er kalk og leire. Det vanligste i Toscana er galestro, som er mergel og leire. Dette jordsmonnet finnes mer i lavereliggende vinmarker, mens alberese er å finne høyere som hos Monterinaldi som ligger opp mot 500 høydemetre. Dette forholdet bidrar til viner som har høyere syre og lysere farge. En mer transparent og lagringsdyktig stil med andre ord. 

Siden 1961 eies Monterinaldi av en familie som har laget vin hele tiden, men som først for 10 år siden tappet vin under eget navn. Før det ble vinen solgt i bulk. I de senere tiår har sangiovese økt sin dominans for Chianti Classico DOCG. Men fortsatt dyrkes det på Monterinaldi et stort antall druesorter, både lokale og internasjonale.

Tradisjonelle betongtanker som brukes til gjæring og modning.
Dette kan tyde på at det blir amforamodning av viner fra Monterinaldi med tiden.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her