Godbiter i pollisten
Her får du riesling i kraftformat

Her får du riesling i kraftformat

Fra grand cru-vinmarken Hengst kommer det riesling med en helt spesiell kraft.
Aase E. Jacobsen
26 September 2018 - 14:45
 

Barmès-Buecher Riesling Grand Cru Hengst 2016 er i siste årgang ut en imponerende vin, både for druesorten, området, vinmarken og ikke minst produsenten. Jeg har smakt den samme vinen i både 2000-, 2004- og 2008-årgang og 2016 viser en intensitet de andre utgavene ikke kunne oppvise. Men vi snakker likevel om marginale forskjeller, for Barmès-Buechers Hengst-riesling har hver gang vært en stor opplevelse – og jeg har selv hatt deres Hengst-riesling som nummer to etter Josmeyers. Om vi ser bort fra 2012-utgaven fra Josmeyer som er den beste Hengsten jeg noen gang har smakt, er de nå på linje. Og det er virkelig en unik situasjon å ha flere valgmuligheter fra den absolutte øverste hylle i Alsace.

Barmès-Buechers Hengst 2016 er rik og kraftig med en bred aromapalett, enorm munnfølelse og flott fruktrikdom og markant mineralpreg, og ikke minst en veldig lang ettersmak. Dette er ikke en riesling for lette sjømatretter, derimot bør den serveres til and, lam, svin, kalv eller kylling. Og aller helst bør

At 2016-utgaven er så god er en kombinasjon av måten produsenten jobber på og ikke minst årgangen. Barmès-Buecher er en av fortsatt få, men økende antall produsenter som jobber biodynamisk i Alsace. Og i Hengst er det flere. Barmès-Buechers parsell er på 0,52 hektar som i 2016 ga 3200 flasker. Siden vinmarken er sørvendt, får druene maksimalt med sol, men i årganger som 2016 også veldig god friskhet. Det bidrar dessuten det kalkholdige jordsmonnet til. 

Les mer om hvorfor denne vinmarken er så unik

Geneviève Barmès etablerte Barmès-Buecher sammen med mannen François i 1985, men siden hans tragiske død i 2011 har hun fått barna Sophie og Maxime med på laget. Foto: Philippe Giraud
 
 

Mens Hengst ligger i Wintzenheim, holder Barmès-Buecher til i nabolandsbyen Wettolsheim. De har til sammen 17 hektar fordelt på sju ulike terroir, tre grand cru-er inkludert. Siden Hengst i utgangspunktet var mest kjent for sin gewürztraminer, dyrker Barmès-Buecher også denne druen i Hengst samt i grand cru-ene Steingrubler og Pfersigberg. Men det er utvilsom Hengst som er juvelen i kronen.

Ved siden av grand cru-ene lager Barmès-Buecher også andre virkelig supre rieslinger og i en enda gunstigere prisklasse. Leimental Riesling 2016 kommer fra en liten parsell med jordsmonn bestående av lagvis kalk og leire. Derav navnet og derav konsentrasjonen og kraften. Clos Sand Riesling 2016 er på sin side noe slankere men minst like mineralpreget gitt at druene kommer fra granittjordsmonn.

Se alle vinene fra Barmès-Buecher her

Hos Barmès-Buecher følges biodynamiske prinsipper og her er Maxime igang med å lage et av preparatene. Foto: Philippe Giraud

Slik høres det ut når årets druer gjærer

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her