Drikke
Her får du verdens ferskeste latte

Her får du verdens ferskeste latte

På Islands og verdens eneste ku-cafe kan du spise hjemmebakt brød med lokal mozzarella og samtidig se på når 16 kyr melkes.
Redaksjonen
13 Juni 2015 - 09:46

En brunspettet islandsku presser mulen mot vinduet og avsetter et fuktig avtrykk. Alle gjestene klapper i hendene og en kanonade av blitzer avfyres. Dette er dagligdags på Vogafjos ku-cafe. Her kan de besøkende kikke på kyrne som gir restauranten melk gjennom vinduene i cafeen. Melkingen skjer punktlig klokken sju om morgenen og seks om kvelden, slik at cafeens gjester ikke skal gå glipp av underholdningen.

Cafeen som ligger ti mil fra Akureyri, nord i Island, ble etablert for noen år siden av Ólöf Hallgrimsdottir. Familiens hennes har bebodd og brukt jorden her i mer enn 150 år.

– Vi måtte finne en måte å forene bondelivet med turismen og fikk ideen å starte en ku-cafe hvor alt er hjemmelaget og kommer fra gården, forteller cafe-vertinnen.

 

Egen røykoppskrift

Vi setter oss ned ved et hjørnebord i det lyse lokalet. Gjennom vinduet skimtes fjell som ser ut som hvite marengstopper. Vogafjos har en vakker beliggenhet rett ved det populære naturområdet Myvatn. Her finnes ikke et eneste tre, bare stein og mosekledd lava ikledd Atlanterhavskystens morgendis. Det er som på en annen planet. Så var det også her NASA trente sine astronauter før månelandingen i 1969.

Ólöf setter fram en tallerken med Vogafjos spesial. Hun forteller at all maten er laget på gården med ferske lokale ingredienser. Menyen er tilegnet islandsk råvarefundamentalisme som blant annet betyr økologisk skyr, mozzarella fra egne kyr og miniburgere av lundefugl. Smakssensasjonen framfor alle er det islandsk lam som er blitt mørt av å gå i motvind. Å skjære i lammet er som å skjære i smør og smaken er herlig røykaktig siden Ólöf har røykt kjøttet i flere uker.

– Metoden jeg bruker er tradisjonell i denne delen av Nord-Island. Det er ingen ild, bare røyk. Jeg er nede ved røykeriet tre ganger om dagen for å legge på brensel slik at det så vidt holder liv i røyken. Kjøttet salter jeg omtrent en uke, innimellom lengre, før jeg henger det i røykeriet der det blir i tre uker. Når det er ferdigrøykt, lar jeg det ligge i to måneder slik at smakene kan fortsette å utvikles mens det tørker. Jeg har gjort det på samme måten i mer enn 25 år, forklarer hun.

 

Islandske spesialiteter

En annen delikatesse er «geysirbrød» som bakes i den geotermisk oppvarmete «jordovnen».

– Alle i Myvatn har sin egen brødoppskrift, og alle synes selvsagt at deres egen er den beste. Vi er også veldig fornøyd med vårt brød, sier Ólöf med et stort smil og legger til:

– Vi lager deigen og tar den med til jordovnen der vi legger det i spesielle plastbokser. Brødet bakes på noen få timer i ovnen som er en halvmeter under overflaten.

Hun frister også med en annen av Islands helt særegne spesialiteter, hákarl, altså surhai. Den tilberedes ved at haifileter graves i flere måneder for så å henges til tørk. Den spesielle syrlige smaken kommer av at haien ikke har noen urinblære, men «svetter» urinen ut gjennom huden.

 

Svartadaudir hjelper

Retten ble kjent over hele verden etter en episode av matprogrammet «The F Word» der Gordon Ramsay prøversmaker hákarl, men klarer bare å beholde biten i munnen i fem sekunder før han spytter det ut.

– Visste du at de islandske Mount Everest-bestigerne hadde tørket fisk med seg i oppakningen under sin ekspedisjon, spør Ólöf entusiastisk.

– Den smaker aller best om du har litt smør på den først.

Med en viss skepsis prøvesmaker jeg surhaien som i det minste smaker bedre enn den lukter, omtrent som godt moden camembert, med et lett anstrøk av ammoniakk.

Best hadde det nok vært om jeg hadde hatt noen dråper av det islandske brennevinet Svartadaudir å skylle ned med.

 

Bondekvinnenettverk

En annen av gårdens spesialiteter er slátur. Ordet betyr slakt, og du tar rett og slett vare på alt som blir igjen etter saueslaktingen. Det som i de fleste andre (vestlige) land kastes, stappes her inn i en sauetarm og tilberedes.

Hos Vogafjos finnes også andre islandske delikatesser som torskekjake, marinert hvalkjhøtt og tørket kolje. Titusentalls turister har passert Vogafjos på sin vei til de varme kildene i Myvatn og vulkanen Krafla som ligger i nærheten.

Mange av dem har smakt på Ólöfs hjemmelagete varer. Nylig åpnet hun en restaurant i tilknytning til ku-cafeen og har til og med en gårdsbutikk.

– Jeg kjemper for at vi bondekvinner over hele Island skal skape et nettverk og selge våre lokale produkter, sier Ólöf entusiastisk.

I år har hun utvidet med et titalls gjestehytter som leies ut til turistene som strømmer til Myvatn fra hele verden.

 

Verdens beste melk?

Alle hyttene er fullbooket under mitt besøk og det snakkes på så vel tysk som taiwanesisk i cafeen. Vanligvis er det Ólöf som melker hver morgen, men i sommerhalvåret, når det er høysesong for turismen, får hun hjelp av sin 19-årige sønn Skarphedinn og Andri, en av gårdens tre ansatte.

Bak et stort vindu i fjøsets kortende føres islandskyrne inn i melkekammerne, fire av gangen. De stilles opp to og to, og Skarphedinn og Andri fester sugekoppene på hver spene. Snart renner melken gjennom en slange til en stor tank.

– Å melke hver morgen er som en treningstime, og det er helt gratis, ler Skarphedinn.

 

I dag er det rolig i fjøset. Noen kyr har lagt seg ned for å hvile. Andre bruker tungene for å få i seg hvert eneste ett av de friske gresstråene. Her er det ikke noe kraftfor, nei. Melken smaker derfor slik melk smakte i gamle dager. På den andre siden av vinduet nyter gjestene den ferskeste latten de har fått noen gang. Melken går omtrent rett fra kua til espressomaskinens steamer. Mer kortreist blir det knapt. Men kaffen kommer selvsagt ikke fra Myvatn.

Tekst: Jennie Dehlén

Foto: Alexandre Gelineo, Bjorn Arnason

Her finner du Vogafjos

Vogafjos ligger ved innsjøen Myvatn mellom Reykjahlid og Dimmuborgir. Stedet er åpent fra midten av mai til midten av september. På menyen finns alltid dagens suppe, røykt lam og røykt ørret i tillegg til mozzarellaost fra Ólöf Hallgrimsdottirs egne kyr. All mat lages på gården og alle råvarene kommer fra lokale produsenter.

Vogafjos
660 Myvatn
Tel: (+354) 464 4303

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går
Dagens rett

Så godt smaker gammelt brød og grønnsaker fra i går

Denne oppskriften er en super måte å bruke over brødet som ingen vil spise lenger, eller grønnsaksrestene etter søndagsmiddagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her